Fett i avloppet är ett problem som inte bara kan orsaka dålig lukt och stopp i ditt eget kök. Det fastnar också i våra gemensamma avloppsledningar och kostar stora summor i extra underhåll.

Fettet bildar avlagringar i rör och pumpar och när det till slut blir stopp är det både kostsamt och tidskrävande att åtgärda, både för kommunen och för dig som fastighetsägare. Hjälp oss att hålla fettet borta från våra avlopp. Använd miljötratten och torka sedan ur stekpannan innan du diskar den.

Fett i avloppet är ingen vacker syn. Se vår film om fett i avloppet - känsliga tittar varnas! Länk till annan webbplats.

Så gör du för att minska risken för stopp i avloppet

Rinnande fett från stekpannan hälls i miljötratten och när flaskan är full lämnar du in den på din återvinningscentral. Märk flaskan med ”matfett” och ställ på disken vid farligt avfall på återvinningscentralen.

Torka sedan ur stekpannan med hushållspapper och släng pappret i påsen för matavfall.

Hämta miljötratten gratis

Den specialtillverkade miljötratten finns att hämta gratis i vårt kundcenter Kungsbacka direkt i stadshuset. En för varje hushåll så långt lagret räcker. Den gör det enkelt och bekvämt att ta hand om ditt överblivna matfett utan kladd och lukt.

Vad är matfett? Tips till dig som lagar mat

Matfett är alltifrån smöret du steker i till mat- och frityroljor av olika slag. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater. Eller det som blev över efter den ugnsstekta kycklingen.

  • Använd bara så mycket matfett som du behöver.
  • Blir det matfett över kan du återanvända det genom att göra en sås av stekskyn eller en dressing av oljan från de soltorkade tomaterna.
  • Det matfett som blir kvar då fantasin tagit slut häller du i miljötratten som du satt på en plastflaska.

Så kommer det återvunna fettet till nytta

Fettet är en viktig resurs. När du lämnar in fettet på en återvinningscentral återvinns det. Återvunnet fett kan användas som råvara till nya produkter som tvål, tvättmedel och gummi. Det kan även användas till framställning av biogas och biodiesel.

Har du bara fett att lämna kommer du in på återvinningscentralen utan att registrera ditt passerkort i terminalen vid bommen. Kontakta personalen på plats i så fall.