FN-rollspel pågår i Kungsbacka teater

Just nu pågår Aranäsgymnasiets FN-rollspel i Kungsbacka teater. Rollspelet är ett samarbete mellan flera ämnen och tar upp frågor som till exempel hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och internationell fred och säkerhet i världen.

Heta debatter

Under fyra dagar väntas debatter och diskussioner om olika politiska frågor i Kungsbacka teater. I en salong som under rollspelet är förvandlad till FN:s generalförsamling.

Årets FN-rollspel kommer absolut att präglas av konflikten mellan Ukraina och Ryssland. Jag tror även att vi kommer att prata mycket om miljö och klimat då flera länder som är extra utsatta för klimatförändringarna är på plats i årets förhandling, säger Mattias Isaksson, lärare på Samhällsvetenskapsprogrammet.

Väl förberedda

Det är elever från årskurs 2 och 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet som agerar delegater för FN:s medlemsländer. För att vara väl förberedda har eleverna lagt ner många timmar på att studera bland annat internationell politik, argumentationsteknik och tankar kring strategi. De elever som går i årskurs 1 hjälper till att anordna spelet och förbereder sig på så sätt inför sitt deltagande som delegater nästa år.

Arrangeras varje år

Rollspelet arrangeras varje år på Aranäsgymnasiet och brukar vara ett uppskattat inslag av både samhällselever och även bland elever på andra program som har möjlighet att vara publik.