Dagvattenavledning i Åsa

Kungsbacka kommun arbetar för att förbättra avledningen av dagvatten i Åsa centrum.

Illustration över hur diket kan se ut

Kort fakta

Detta planerar vi: förstärkning av dagvattensystem i Åsa
Område: centrala Åsa

Aktuellt

Ett halvår har gått sedans dialogmöten med Åsas invånare och verksamheter. Det mötet gav oss viktiga ingångsvärden i den systemlösning som vi nu har tagit fram efter djupgående kapacitetsberäkningar av systemet.

Den nya systemlösningen presenterades för nämnden den 25 september och förvaltningen för Teknik fick grönt ljus att jobba vidare. Nu börjar vi projekteringen.

Den nya systemlösningen innebär att

  • systemet kommer kunna hantera regnvattnet från ett så kallat 20-årsregn med klimatfaktor för hela avrinnings­området för Vita Sand.
  • systemet kommer ge mer plats för vatten i de låglänta stråken av centrala Åsa och även ge en viss buffert vid skyfall.
  • systemet inte tar bort fastighetsägarens egna ansvar att skydda sin egna fastighet mot översvämningar med en återkomsttid på över tio år.
  • öppna blå-gröna lösningar för regnvatten, längst med Varbergsvägen bidrar till en trevlig och inbjudande miljö. Dessa bidrar också till rening av regnvattnet och biologisk mångfald.
  • utloppsledningen kommer dras så att utloppet mynnar i den sydöstra änden av stranden där den blir ett mindre visuellt inslag än mitt på stranden. Genomför­barheten av detta kommer att detaljstuderas i den kommande projekteringsfasen. Det som kan komma ändra den här dragningen är om det skulle innebära sprängning genom berg.

Faktaruta

Avrinningsområde

Ett område från vilket vatten dräneras till ett vattendrag uppströms en viss punkt. Avrinningsområdet begränsas av höjdryggar, som delar flödet från regn och smältvatten åt olika håll.

Blå-gröna lösningar

Blå står för vatten och grön för växter. Det innebär en grön infrastruktur kopplat samman med regnvattenhanteringen. Detta är ett sätt att efterlikna det naturliga kretsloppet från att regndroppen träffar markytan till att det når havet.

Markeringar på kartan visar systemlösningen

Flera åtgärder krävs

En förbättrad avledningen av dagvatten skulle innebära att risken för marköversvämningar minskar. Det är inte bara avledningar i rör ensamt som löser dagvattenproblemen i Åsa. Dagvattenavledning är ett samspel mellan:

  • fördröjning i öppna gröna ytor, så som dammar, meandrande bäckar och diken som även bidrar till rening,
  • minskning av snabb markavrinning genom att minimera hårdgjorda ytor så som asfalteringar,
  • och till slut kapaciteten i ledningar eller annan avledande form, fram till utloppet i Kuggaviken som slutlig mottagare.

Åtgärder av andra aktörer än kommunen kommer också att krävas för att ytterligare förbättra situationen i området. Läs mer om tips för dagvatten.

Vid skyfall förväntas inte det ”vanliga” dagvattensystemet kunna sluka all nederbörd. Då är det i stället viktigt att vatten kan avledas dit det gör minst skada, exempelvis förberedda ytor som får översvämmas.

Förslag på förebyggande åtgärder för fastighetsägare

  • Kontrollera att stuprör, brunnar och dräneringsrör är rensade och
    i bra skick.
  • Se till att marken lutar bort från huset.
  • Ta reda på vilka villkor, i din hemförsäkring, som gäller för skador
    orsakade av översvämning eller väderrelaterade händelser.
  • Fundera på vad du behöver ta med dig och vart du skulle ta vägen
    om du behöver lämna fastigheten.
  • Skaffa en pump
  • Håll kontakten med grannarna. Ni kan behöva hjälpa varandra.
  • Täta källarfönster och ventilationsöppningar.
  • Planera för en tillfällig barriär av sand eller jord, eller bygg en vid
    behov. Barriären kan stoppa en mindre översvämning.
  • Ha avstängningsbar golvbrunn, backventiler på avlopp, pluggar för
    ledningar till tvättställ och vattentätt lock över toaletten

Fler tips om översvämning i bostad

På kartan kan du se hur din bostad ligger i förhållanden till lågpunkter med risk för att bli översvämmat vid skyfall.

Bakgrund till projektet

De centrala delarna av Åsa samhälle har haft återkommande problem med översvämningar. Senast i augusti 2019 orsakade ett kraftigt skyfall ett stort antal översvämningar av fastigheter i centrum. Det finns även flera pågående detaljplaner för en förtätning av Åsa centrum vilka skulle kunna ge en högre belastning av dagvattensystemet samtidigt som mer nederbörd och med ökad intensitet är att vänta med de globala klimatförändringarna.

Fördjupning om projektet

Det allmänna stråket för dagvatten genom centrala Åsa, längs med Varbergsvägen och sedan Stora Badviksvägen ner mot Vita Sand behöver förstärkas. Detta för att öka kapaciteten att avleda dagvatten i Åsa, för att förbereda för den byggnation som planeras i centrala Åsa och exploateringar i Skantzes ängar, Norra Åsa och Åsaberg. Åtgärderna kommer även att bidra till att förbättra avrinningen i dagens situation och att klara ökad intensitet och varaktighet av nederbörd.

Förvaltningen för Teknik har under en längre tid jobbat med att ta fram ett förslag till lösning som planerades att byggas ut med start under hösten 2023. Då förslaget väckte en del motstånd i Åsa har nämnden för Teknik gett förvaltningen i uppdrag att göra ett omtag.

Målet är att bygga en lösning som på ett bättre sätt kan svara upp mot alla intressen, i linje med kommunens dagvattenplan Pdf, 1000.4 kB.. Dagvattenlösningen ska så långt det går likna en regndroppes färd genom naturligt landskap och fördröja samt rena vattnet så nära källan som möjligt samt bidra med god gestaltning.

Bilderna visar exempel på lösningar för dagvatten.

Tidigare arbeten inom projektet

  • Informationsmöte med vägförening och fastighetsägare den 24 november 2021. Där presenterades skisser hur dagvattensystem skulle förändras genom Åsa, i form av före och efter bilder.
  • Detaljprojektering från 2022 till och med våren 2023. Under projektering fördes dialog var femte vecka med representanter från Åsa samfällighetsförening, Bäckvägens samfällighetsförening 2:a och Bostadsrättsförening Gästgiveriet om frågor som påverkar föreningarna.
  • Ledningsrättsförrättning juni 2023
  • Den 7 mars 2024 hade vi två dialogmöten med Åsas invånare och verksamheter. Båda möten startade med möjligheten att ses nere på Vita Sand för att titta på hur det ser ut idag och samtala kring lokala förutsättningar. Därefter gick vi upp till Åsa IF:s klubbstuga där vi fortsatte samtalen i små- och storgrupp utifrån fyra frågeställningar.
  • Mars till september 2024 framtagande av förstudie och ny systemlösning.

Tidplan

Under 2024 tar vi ett omtag på hela projektet.

  • Mars 2024: Dialogmöte med invånare och företagare i Åsa
  • April 2024: Utvärdering av inkomna förslag och framtagning av möjliga förslag
  • Maj 2024: Utvärdering av möjliga förslag
  • Hösten 2024: Information till Nämnden för Teknik, information till allmänheten, detaljprojektering
  • Våren 2025: Tillstånd klart och objektupphandling klart
  • Hösten 2025: Byggstart

Observera att tiderna är preliminära och tidplanen kan komma att ändras.

Dokument