Vatten- och avloppsutbyggnad i Runsås

Kungsbacka kommun utreder för utbyggnad av vatten och avlopp till 207 fastigheter i området Runsås, Röda Holme och Abbelås.

Kort fakta

Projektnummer: 305
Detta planerar vi: vatten och avlopp
Område: Runsås, Röda Holme och Abbelås

Bakgrund

Vatten- och avloppsutbyggnadsområde 305 Runsås har blivit verksamhetsområde för vatten och avlopp (VA), med kommunalt ansvar. Kungsbacka kommun fortsätter nu sin stora satsning på VA i Runsås, med avsikten att trygga och säkra framtidens vatten och avloppsförsörjning. Projektet syftar till att uppfylla lagen om allmänna vattentjänster. Det finns ett beslut hos Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen om att tillgodose behovet av vattentjänster i Runsås senast sista december 2027. Kommunalt ansvar innebär en driftsäker och trygg service för framtida generationer.

Övertagande av ledningsnät i Runsås västra – Runsås reningsverk ekonomisk förening

Kommunen kommer att ta över ledningsnätet fram till fastighetsgräns. Fastigheter som inte vill ansluta via en gemensamhetsanläggning finns i alla delar av området, därför behövs kommunalt ägande för att ge alla fastigheter en rättvis möjlighet att ansluta. Detta tryggar och säkrar framtidens vatten och avloppsförsörjning.

Kommunen kommunicerar nu med VA-föreningen för att bestämma detaljerna kring övertagandet.

Två alternativ för Runsås östra - Vässingsö vattenförening

Under september presenterar vi två alternativ för styrelserna i VA-föreningarna:

  • Kommunen tar över ansvar och ägande av ledningsnätet. Om kommunen väljer att ta över ett ledningsnät, betalar kommunen ut en ersättning för ledningsnätet till VA-föreningen, som i sin tur fördelar del av ersättningen till respektive medlemsfastighet. Varje fastighet får därefter betala anslutningsavgift. Sedan står kommunen för alla kostnader för tillsyn, underhåll och förnyelse av ledningsnätet fram till fastighetsgränserna.
  • VA-föreningen fortsätter att förvalta ledningsnätet för vatten och spillvattenavlopp. Föreningen behöver bilda gemensamhetsanläggning med samfällighetsförening för att säkerställa nuvarande och framtida fastigheters tillgång till kommunala vattentjänster. Det är tyvärr inte möjligt att fortsätta som ekonomiska eller ideella föreningar, eftersom enbart personer, inte fastigheter, kan vara medlemmar i dessa. Gemensamhetsanläggning är en billigare lösning för stunden, men föreningen kommer att ansvara för att bekosta ledningsnätets tillsyn, underhåll och förnyelse för all framtid.

Boka in möte

I september skickar vi brev till föreningarnas styrelser med information om de två alternativen: övertagande och ersättning alternativt bildande av gemensamhetsanläggning. Föreningarnas styrelser är välkomna att boka in möten med Kungsbacka kommun för att diskutera dessa.

Vi hoppas att få till överenskommelser med VA-föreningarna under 2024. Projektering och vidare planering av VA-utbyggnadsprojektet fortsätter 2025.

Tidplan

  • Förstudie: pågår och beräknas vara klar under 2024
  • Detaljprojektering: påbörjas 2025
  • Byggstart: beräknas bli under 2026
  • Anslutning: kan antas bli möjlig 1–3 år efter byggstart

Observera att tiderna är preliminära och tidplanen kan komma att ändras. Ändringar kan bero på att planeringen, utredningarna eller samråd med avtalsanslutna fastigheter inte hinner bli klara i tid.

Fördjupning av projektet

Nytt verksamhetsområde

Möten och samråd

Möte om verksamhetsområde för vatten och avlopp

2 mars 2022 höll vi ett möte i Onsala med presentation av verksamhetsområdet. För de som inte kunde delta i mötet, höll vi även ett digitalt möte den 10 mars 2022.

Presentation från informationsmöte 2 mars 2022 Pdf, 2.6 MB.

Samråd

Under hösten 2021 inledde vi samråd med VA-föreningar i området.

Digitalt möte för västra Runsås:

28 april 2021 höll vi ett inledande digitalt informationsmöte för västra delen av Runsås och för Runsås reningsverk ekonomisk förening.

Presentation från informationsmötet 28 april 2021 Pdf, 3.8 MB.

Digitalt möte för östra Runsås:

5 maj 2021 hölls ett digitalt informationsmöte för östra delen av Runsås och för Vässingsö vattenförening.

Presentation från informationsmötet 5 maj 2021 Pdf, 3.8 MB.

Undersökningar och platsbesök

Vi var på flera platsbesök och undersökte ledningsnäten för västra och östra delen under 2023 och 2024. Vi filmade och mätte in ledningsnäten för vatten och spillvattenavlopp, besiktigade brunnar och testade ventiler med mera. Syftet med undersökningarna är identifiera åtgärder som behövs i samband med ett övertagande och erbjuda en rättvis ersättning för övertaget ledningsnätet.

Vi var på ett inledande platsbesök i området i april 2021.

Utredning av dagvatten

Området bedöms i nuläget inte ha ett behov av en kommunal avledning av dagvatten.

Inför och efter vatten- och avloppsutbyggnaden

Om du bor i ett område för en VA-förening kommer vi att kontakta dig när det behövs samråd inför en VA-utbyggnad. Vi kommer även att kontakta dig som bor i övriga delar av verksamhetsområdet för vatten och avlopp.

Efter färdig VA-utbyggnad i ett delområde meddelas en förbindelsepunkt för varje fastighet inom verksamhetsområdet och därefter faktureras vatten- och avloppstaxans anläggningsavgifter till fastighetsägaren.

Om du har en fastighet utanför verksamhetsområdet är du efter utbyggnaden välkommen att ansöka om en avtalsanslutning till kommunalt vatten och spillvatten. Vid avtalsanslutning ansvarar fastighetsägaren själv för att bygga ledningar fram till anvisad förbindelsepunkt i det kommunala ledningsnätet.

Frågor och svar för fastighetsägare

Vad gäller om fastigheten ligger otillgängligt, behöver jag själv köpa in en LTA-pump?

Om fastigheten ligger otillgängligt i förhållande till andra fastigheter, kan du behöva köpa en LTA-pump för att trycksätta ditt avlopp. Det kan röra sig om cirka 30-40 000 kronor, eller mer om du behöver en starkare pump. Lättast är att söka på en pumpleverantör för exaktare uppgift. Därefter tillkommer kostnader för nedgrävning, som fastighetsägaren själv ansvarar för.

Om jag inte har en LTA-pump idag, är det troligt att jag behöver en sedan?

Nej, har du ingen idag är det högst troligt att du inte behöver en vid övertagandet heller.

Frågor om projektet

Är du medlem i en VA-förening och undrar över villkoren för övertagande och har frågor, så hänvisar vid dig att vända dig till din styrelse. Kungsbacka kommun kommunicerar med styrelserna i VA-föreningarna.

Vi besvarar fastighetsspecifika frågor via mejl. Kom ihåg att lämna mejladress, telefonnummer, fastighetsbeteckning, adress och områdets namn tillsammans med din fråga.