Återvinningscentraler

Välkommen till våra tre återvinningscentraler i Kungsbacka: Klovsten, Barnamossen och Frillesås. De har alla öppet sju dagar i veckan, men med olika öppettider. 

Hitta till våra återvinningscentraler

Släng fallfrukt på återvinningscentralen

Många frågar just nu om vad de ska göra med sin fallfrukt. Om du inte kan använda fallfrukten på annat sätt kan du lämna den på någon av återvinningscentralerna.

Osäker vad du ska lämna något annat? Ta hjälp av källsorteringsguiden!

Klovsten återvinningscentral

Adress: Klovstensvägen, Kungsbacka

Öppettider:
måndag–fredag 7–19
lördag–söndag 9–15

Karta över Klovsten återvinningscentral

Med hjälp av kartan över återvinningscentralen kan du lasta bilen eller släpet i rätt ordning, så blir det enklare när du kommer till återvinningscentralen.

Vi tar inte emot tryckimpregnerat virke på Klovsten. Ris och grenar tar vi bara emot på Barnamossen.

Barnamossen återvinningscentral

Adress: Barnamossevägen, nära Höglanda

Öppettider 1 mars till 31 oktober:

 • Måndag–tisdag 7–19
 • Onsdag–fredag 7–16
 • Lördag–söndag 9–15

Öppettider 1 november till 28 februari:

 • Måndag–tisdag 7–16
 • Onsdag–fredag 7–16
 • Lördag–söndag 9–15

Karta över Barnamossen återvinningscentral

Med hjälp av kartan över återvinningscentralen kan du lasta bilen eller släpet i rätt ordning, så blir det enklare när du kommer till återvinningscentralen.

Ris och grenar tar vi bara emot på Barnamossen.

Frillesås återvinningscentral

Adress: Rya Industriväg 44, Frillesås

Öppettider:
måndag–fredag 14–19
lördag–söndag 9–15

Karta över Frillesås återvinningscentral

Med hjälp av kartan över återvinningscentralen kan du lasta bilen eller släpet i rätt ordning, så blir det enklare när du kommer till återvinningscentralen.

Ris och grenar tar vi bara emot på Barnamossen.

Avvikande öppettider

Återvinningscentralerna är stängda på

 • julafton, juldagen, annandag jul
 • nyårsafton, nyårsdagen, trettondedagen
 • långfredagen, påskafton, påskdagen
 • första maj
 • Kristi himmelsfärdsdag
 • nationaldagen
 • midsommarafton och midsommardagen.

Om inget annat anges på hemsidan är de öppna resten av årets dagar. Notera att om återvinningscentralerna är öppna på en röd dag (helgdag) gäller samma öppettider som lördag-söndag.

Lämna ditt avfall i en annan kommun

Ditt återvinningskort från Kungsbacka fungerar även i flera grannkommuner. Det betyder att du kan lämna ditt avfall på den återvinningscentral som ligger närmast även om den ligger i en grannkommun. Du kan välja mellan 13 återvinningscentraler i kommunerna Kungsbacka, Göteborg, Ale, Härryda, Lerum, Mölndal och Partille.

Du kan även lämna avfall i Varberg och Falkenberg. För att ditt återvinningskort från Kungsbacka kommun ska öppna bommen på återvinningscentralerna i Varberg/Falkenberg måste du först göra en ansökan via e-tjänsten nedan.

Ansök om att lämna avfall hos Vivab Länk till annan webbplats.

Du får sedan ett mejl från oss när ansökan är bearbetad och ditt kort fungerar hos Vivab (Varbergs och Falkenbergs gemensamma bolag för vatten och avfall). Notera att Vivabs regler för att lämna avfall Länk till annan webbplats. gäller.

Besök på en återvinningscentral i en grannkommun räknas precis som ett besök på en återvinningscentral i Kungsbacka.

Du behöver ett återvinningskort

För att lämna avfall på en återvinningscentral i Kungsbacka behöver du ett återvinningskort. Alla som har ett eget renhållningsabonnemang har fått ett återvinningskort. Du som bor i lägenhet eller bostadsrätt får kortet från din hyresvärd respektive bostadsrättsföreningen.

Om du inte har ett återvinningskort

Om du inte har fått något kort, gör så här:

 • Om du bor i egen fastighet - kontakta kommunens kundcenter Kungsbacka direkt
 • Om du bor i lägenhet - kontakta din hyresvärd
 • Om du bor i bostadsrätt - kontakta din förening

Vill du ha ett extra kort eller har förlorat ditt kort kan du ansöka om ett nytt återvinningskort i vår e-tjänst:

Ansök om återvinningskort Länk till annan webbplats.

I Kungsbacka gäller 15 fria besök per kalenderår för kund med eget renhållningsabonnemang och sju för lägenheter i flerfamiljshus. För bostadsrättsföreningar och samfälligheter med gemensamma avfallskärl gäller sju fria besök. Besöken förs automatiskt in på ditt återvinningskort 1 januari varje år. Det går inte att spara besök från ett år till nästa.

Så får du fler besök

Varje besök utöver begränsningen kostar enligt gällande renhållningstaxa för dig som har eget renhållningsabonnemang. Du godkänner fakturering vid ditt 16:e besök genom att trycka på en knapp vid bommen innan den öppnas. Du som bor i lägenhet måste kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du vill göra fler än sju besök.

Bra att veta inför ditt besök

Så mycket avfall får du lämna per besök

Maximal mängd avfall per besök är vad som lagligen får lastas i eller på ett fordon, eller en fordonskombination med totalvikt på max 3 500 kilo. Dessutom gäller volymbegränsning på maximalt tre kubikmeter per kortbesök och max tio slipers eller motsvarande per kortbesök.

Vid besök med större volym än tre kubikmeter gäller följande:

 • 0,0-3,0 kubikmeter - kortet dras 1 gång
 • 3,5-6,0 kubikmeter - kortet dras 2 gånger
 • och så vidare.

Laglig lastvikt gäller för både dragfordon och eventuellt släpfordon, vid eventuell tvist kan kontrollvägning ske på Barnamossens återvinningscentral.

Volym- och viktuppskattning görs av återvinningscentralernas personal.

Detta gäller för kyl, frys och vitvaror

Hushåll får endast lämna ett exemplar per besök av följande: Kyl, frys och övriga vitvaror.

Begränsningen finns till för att göra det tydligare vad som är hushållsavfall och vad som är verksamhetsavfall. För elavfall från företag gäller andra regler än för elavfall som lämnas av hushåll.

Detta gäller för asbest

Om du behöver lämna asbest ska den vara väl inplastad. Små mängder, upp till 10 kilo och max 50x50 centimeter stora paket, kan du lämna på Klovsten. Större mängder lämnar du på Barnamossen. All asbest måste vara väl inplastad.

Detta gäller för invasiva arter

I Kungsbacka finns flera invasiva (främmande) arter. Du får inte lämna en invasiv art som trädgårdsavfall på våra återvinningscentraler, då riskerar vi att den sprids vidare med kompostmaterialet. Förpacka växterna i täta påsar för att förhindra spridning.

Invasiva arter kan bara lämnas på Barnamossens återvinningscentral. Du måste kontakta kommunens enhet Avfall & Återvinning på förvaltningen för Teknik innan du åker till Barnamossen med fler säckar än vad som ryms i en vanlig personbil. Då förbereder vi en särskild container.

Har du större mängder invasiva arter - mer än vad som ryms i en bil med släp med totalvikt på max 3,5 ton - kan vi inte ta emot detta på våra återvinningscentraler. Vi rekommenderar att du istället anlitar en entreprenör för bortforsling och förbränning. Du kan hitta entreprenörer genom att söka på internet.

Läs mer om invasiva arter.