Frågor och svar om livsmedelsverksamheter

Här har vi samlat frågor och svar om livsmedelsverksamheter. Du hittar svar på de vanligaste frågorna om registrering, avgifter och våra kontroller.

Frågor om registrering

Hur registrerar jag min livsmedelsverksamhet?

För att starta och driva en verksamhet där livsmedel hanteras, säljs eller förmedlas måste du registrera din livsmedelsverksamhet. Detta gäller även om du tar över en befintlig verksamhet. Ny ägare innebär att verksamheten måste registreras på nytt.

Registrera företag (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats.

Kan kommunen besöka mig innan jag öppnar?

Nej, Miljöförvaltningen gör det första besöket en tid efter att du har öppnat. Detta för att se hur ni arbetar och hur era rutiner och lokaler fungerar. Vi kan inte agera som konsulter eftersom vi sedan ska granska din verksamhet i vår roll som tillsynsmyndighet.

Behöver jag registrera importföretag?

Innan du kan börja importera livsmedel ska du starta ett livsmedelsföretag och registrera det hos en kontrollmyndighet. Om du redan har ett livsmedelsföretag med annan verksamhet och vill börja importera livsmedel ska du anmäla det till din kontrollmyndighet.

Importera livsmedel (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats.

Vilka regler gäller för UF-företag med livsmedelshantering?

Grundregeln är att den som driver ett livsmedelsföretag ska registrera sin verksamhet hos kommunen. För att räknas som livsmedelsföretag ska verksamheten uppfylla vissa kriterier, såsom en viss grad av organisation och kontinuitet.

Kontakta oss och be att få prata med miljökontoret för att kontrollera om din verksamhet ska registreras. Om din verksamhet räknas som ett livsmedelsföretag måste du registrera din verksamhet innan du startar.

Mer information om att starta UF-företag med livsmedelshantering (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats.

Vad gäller vid en tillfällig eller mobil verksamhet?

En verksamhet kan ha antingen en tidsbegränsad registrering som endast gäller för ett evenemang, eller en registrering för mobil livsmedelsverksamhet som gäller tillsvidare.

En tidsbegränsad registrering söker du i den kommun där evenemanget äger rum. En registrering som gäller tillsvidare söker du i din hemkommun och den gäller inom hela EU.

Om du till exempel har en restaurang som redan är registrerad i Göteborg och vill utöka med evenemangsverksamhet, behöver du inte betala någon registreringsavgift. Men du ska fortfarande anmäla den utökade hanteringen till miljöförvaltningen.

Starta livsmedelsverksamhet (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats.

Frågor om faktura och avgift

Vad ligger den nuvarande timtaxan på?

Varje år ser kommunfullmäktige över våra avgifter som kallas för taxor. I år är avgiften 1 502 kronor per timme.

Avgifter för livsmedelsverksamhet
AktivitetAvgift
Registrering1 502 kronor
Godkännande1 502 kronor per timme
Årlig kontroll1 502 kronor per timme
Extra offentlig kontroll1 502 kronor per timme
Utfärda exportintyg1 502 kronor per timme

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och vissa jordbruksprodukter Pdf, 165.7 kB.

Hur överklagar jag fakturan?

Information om hur du överklagar fakturan finns på fakturan.

Finns det möjlighet att dela upp fakturan?

Ja, det finns möjlighet att dela upp fakturan. Kontakta Kungsbacka direkt och säg att du vill få möjlighet till detta.

Hur mycket får jag betala om jag har missat att anmäla en befintlig verksamhet som jag tar över?

Sanktionsavgiften ska motsvara en halv procent av årsomsättningen, men som lägst 2 500 kronor och som högst 40 000 kronor för privata företag och verksamheter. För landsting, statliga eller kommunala verksamheter är avgiften 40 000 kronor.

Jag visste inte eller glömde att jag behövde göra en anmälan, måste jag ändå betala sanktionsavgift?

Ja, du måste ändå betala sanktionsavgiften.

Kontroll av verksamheter

Vad innebär riskklassning?

Livsmedelsverket har beslutat om en ny modell för riskklassning av livsmedelsverksamheter som Kungsbacka kommun ska följa. Den nya modellen ger en kontrollfrekvens per fem år och bestämmer hur ofta en verksamhet ska kontrolleras under denna period. Omfattningen av kontrollen styrs av hur stor och komplex verksamheten är samt om den omfattas av speciallagstiftning.

Information om nya riskklassningen (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats.

Varför kommer ni alltid oanmält och mitt i lunchen?

Vi som arbetar som inspektörer vill se hur din verksamhet fungerar i vardagen och då kommer vi ibland just när det är mycket att göra. Vi vill se hur dina rutiner fungerar. Vi kommer oanmält för att lagen säger att vi ska göra det och syftet är att vi ska få en representativ bild av din verksamhet.

Vad är miljöförvaltningens roll?

Bygg- och miljöförvaltningen är en tillsynsmyndighet och vår roll är att kontrollera din livsmedelsverksamhet. Vi kan svara på frågor som rör din verksamhet, men vi kan inte ge dig detaljerade tips på hur du ska lösa problem eller hjälpa dig att planera exempelvis ombyggnader.

Kan miljöförvaltningen hjälpa mig med min egenkontroll?

Inspektörerna ger gärna råd och tips om hur du kan tänka och göra. Däremot får vi inte hjälpa dig att bygga upp din egenkontroll och till exempel ta fram rutiner. Kontakta istället branschorganisationer eller konsultföretag för att få sådan hjälp.

Egenkontroll för livsmedel