Det immersiva biblioteket

Exempelbild

Hur kan vi skapa morgondagens och framtidens läsfrämjande miljöer tillsammans med barn och unga genom immersiva upplevelser såsom ljud, ljus, bild, AR, AI, VR och 360? Den frågan arbetar Biblioteken i Kungsbacka med i innovationsprojektet Det immersiva biblioteket, ett samarbete med RISE och invånare i kommunen.

Vad?

Det immersiva biblioteket är ett projekt som utforskar hur immersiva upplevelser såsom VR, 360, AR, AI, ljud, ljus och bild kan användas för att skapa miljöer som främjar läslust hos barn och unga. Projektet är en samverkan mellan barn och unga, RISE och Kungsbacka kommun.

Målgruppen för projektet är barn och unga och i en medskapande process kommer vi att undersöka deras behov djupare, generera idéer och skapa prototyper.

Varför?

Med målgruppen i fokus och genom användarcentrerad design vill vi hitta innovativa sätt att stimulera barn och unga till att läsa och upptäcka litteratur.

Biblioteken i Kungsbacka arbetar med invånarfokuserad dialog och medskapande. Barn och unga har genom workshops, enkäter och post it berättat vad som är viktigt för dem, vad de önskar och vad de vill utforska i olika miljöer. Flera barn och unga i åldrarna 3 till 22 år är nyfikna på att skapa innehåll i spel såsom Roblox och Minecraft, att arbeta med VR, med animation och med AI. Med utgångspunkt i den insikten vill vi tillsammans med målgruppen och RISE hitta innovativa sätt att stimulera barn och unga till att läsa och upptäcka litteratur.

Hur?

RISE och biblioteken kommer att hålla kreativa workshops där besökare, personal, designers, utvecklare och forskare möts för att utforska och utvärdera hur immersiva upplevelser kan användas för att främja läsning. Vi kommer också använda oss av enkäter för att ta reda på vad målgruppen är nyfikna på utifrån detta.

Under 2025 fokuserar vi på att tillsammans med målgruppen undersöka deras behov. Vi ordnar kreativa workshops där vi gemensamt med barn och unga tar fram idéer inför att påbörja testa prototyper.

Projektet kommer att genomföras i nära samarbete med barn och unga utifrån deras behov, idéer, intresse och nyfikenhet. När vi har definierat målgruppens behov tar vi med oss insikterna för att skapa framtidens innovativa miljöer för läsning och berättande.

Personen som driver initiativet

Personen bakom

Isabelle Kristensen, projektledare för Det immersiva biblioteket som sker i samverkan med RISE.

”Hur kan vi utifrån barn och ungas nyfikenhet, behov och intressen öppna dörrar för litteraturen, skapa möjligheter för konstnärliga upplevelser genom litteratur och utveckla nya miljöer utifrån barn och unga?

Hur kan vi skapa morgondagens läsfrämjande miljöer genom immersiva upplevelser såsom VR, 360, AR, AI, ljus och bild? Det vill vi undersöka tillsammans med barn och unga i projektet Det immersiva biblioteket.”

  • Drivs av: Förvaltningen för Kultur & Fritid med utvecklingsbidrag från Kulturrådet och i samverkan med RISE Research Institutes of Sweden.

Utmaningar och möjligheter

Möta förväntningar på tekniska lösningar

Med en ökad användning av smart och anpassad teknik måste kommunen också se till att invånarnas och företagens behov tillgodoses oberoende av tid och rum.

Globala mål

Ikon för FN:s globala mål God utbildning för alla