- Startsida
- Innovation
- Initiativ
- Öppnare skolmatsalar
Öppnare skolmatsalar

Maten är en viktig del för att orka med sin skoldag. För att bidra till mer ork och studiero för eleverna förlänger fyra skolmatsalar sina öppettider och erbjuder under denna tid ett litet energitillskott till eleverna. Detta hoppas vi ska kunna stärka en god och jämlik hälsa och utbildning.
Vad?
Projektet Öppnare skolmatsalar handlar om att vi utökar öppettiderna i matsalen under skoldagen. Det gör att elever kan komma in i matsalen andra tider utöver när vi serverar lunchen. Under den utökade öppettiden kommer det att finnas enklare tilltugg som till exempel knäckebröd.
Varför?
Med detta utvecklingsinitiativ kan vi skapa förutsättningar till en skolmiljö som främjar god hälsa och utbildning för alla.
Matsalen ska vara en plats dit man går för att fylla på med energi – både genom att äta och även genom socialt umgänge. Med målet om en jämlik hälsa och god utbildning för alla ska projektet bidra till att elever får mer energi för att orka hela skoldagen, lugnare klassrumsmiljö med ökad studiero och på sikt förbättrade studieresultat. Att ha tillgång till mellanmål under dagen ska inte vara beroende av om man har råd att handla sitt eget mellanmål eller inte, utan det bör vara jämlikt för eleverna och genom projektet får alla elever tillgång till mellanmål.
Vi hoppas även att ett extra energitillskott ska bidra till en lugnare miljö i matsalen under lunchen som i sin tur leder till minskad stress hos såväl elever som kökspersonal. Genom utökade öppettider ser vi dessutom att matsalen kan vara en plats för sociala sammanhang och grupparbeten, och inte bara en plats där eleverna äter - vi kan därför utnyttja kommunens lokaler på bästa sätt.
Hur?
Idén kom från en enhetschef i verksamheten Måltider som skickade in ett förslag för innovation till förvaltningen för Service. Utvecklare började med att omvärldsbevaka idén för att se hur andra kommuner gör och besökte två av kommunens högstadieskolor för att förstå nuläget. Med inspiration från Mariebergsskolan i Karlstad som har testat ett liknande koncept med goda resultat, hade vi workshoppar där olika professioner inom Måltider ingick. Vi bestämde oss för att utöka öppettiderna till matsalarna och erbjuda enkla energitillskott i form av knäckebröd.
Valet av skolor föll på de fyra högstadieskolor som idag inte erbjuder frukost eller mellanmål. Det är på Varlaskolan, Kapareskolan, Hålabäcksskolan och Smedingeskolan som vi ser att det i nuläget skulle göra mest nytta att eleverna får tillgång till ett mellanmål.
Inför projektet har projektgruppen haft dialog med kök, rektorer och skolkaféer och frågat eleverna om deras måltidsvanor. Eleverna kommer att få samma frågor i slutet av terminen när projektet är slut, för att utvärdera om de upplever någon förändring i sina matvanor och energin under skoldagen. Berörda vårdnadshavare och elever har fått information via V-klass.
Projektet är ett test som startade 13 januari och som pågår under hela vårtermin 2025. Några extra resurser är inte tillsatta, utan projektet ska rymmas inom de resurser som redan finns.

Personen bakom
Lisa Lindgren och Lisette Jansson, Måltider, förvaltningen för Service.
“Vi har fått ett otroligt positivt gensvar när vi tagit kontakt med skolorna! Förhoppningsvis är detta en enkel förändring som ger betydligt mer tillbaka. Både värdefullt och roligt när mat och måltider blir en gemensam fråga för skola och måltidsverksamhet”.
- Drivs av: Förvaltningen för Service
Utmaningar och möjligheter

Öka självständigheten
Det blir allt färre som försörjer fler, samtidigt som kostnaderna för vård och omsorg stiger. För att möta utmaningen behöver vi ta till ny teknik och nytänkande för att möta invånarnas behov.