Samverkan för barnens bästa med Främjande fyran

Främjande fyran samverkar över förvaltningsgränserna för att skapa bättre livschanser för alla barn och unga. Med tidiga insatser, strategisk samverkan och evidensbaserat arbete är målet att stärka skolresultat, minska utanförskap och ge varje barn en hoppfull framtid.

Vad?

Främjande Fyran har vuxit fram ur viljan att alla barn och unga ska ha bästa möjliga livschanser. De fyra förvaltningscheferna Stigert Pettersson (Förskola & Grundskola), Karl Persson (Kultur & Fritid), Patrik Hellberg (Gymnasium & Arbetsmarknad) och Ivan Stipic (Individ- & Familjeomsorg) har gått samman för att tänka stort och göra nytt. Målsättningen är att tidiga insatser ska leda till att fler elever klarar skolan och att kostnader för socialtjänst och ekonomiskt bistånd ska minska. Fler ungdomar ska ha en aktiv och meningsfull fritid samt känna framtidstro. Främjande Fyran är plattformen som ska göra detta möjligt. Idag arbetar tre taktiska grupper med skolsociala aktiviteter, hemmaplanslösningar och kommunalt aktivitetsansvar. Allt för att så tidigt som möjligt kunna fånga upp barn och unga som riskerar att hamna i långvarigt utanförskap i framtiden.

Varför?

Forskning och rapporter talar sitt tydliga språk: när barn inte får det stöd de behöver från samhällets olika instanser ökar risken för kriminalitet, skolfrånvaro, ofullständiga betyg och psykisk ohälsa. Därför är det avgörande att förbättra samverkan mellan olika aktörer för att säkerställa att alla barn får det stöd de har rätt till. Inga barn ska falla mellan stolarna. Det här tog de fyra förvaltningscheferna sin utgångspunkt i. De vill hitta sätt där vi som organisation kan sätta barnets behov i centrum och samverka för att varje barn ska kunna uppnå sin fulla potential, utifrån sina egna förutsättningar. Gemensamt för alla fyra förvaltningscheferna är att ingen av dem någonsin mer vill höra frasen "det här visste vi redan i förskolan."

Hur?

Genom att arbeta förebyggande och möjliggöra samverkan mellan förvaltningar arbetar Främjande fyran för att ge varje barn en chans till en hoppfull framtid. Allt arbete präglas av evidensbaserad forskning och beprövade erfarenheter. En programförklaring, ett slags manifest, utgör grunden för den gemensamma riktningen. Tre taktiska tvärgrupper med olika kompetenser arbetar nära verksamheterna för att skapa konkreta förändringar och möta behoven där de finns. Regelbundna möten, både på strategisk och taktisk nivå, säkerställer att arbetet går framåt. Men Främjande fyran handlar om mer än organisation – det handlar om människor som vågar tro på att förändring är möjlig, och på att alla barn och unga förtjänar de allra bästa chanserna till ett gott liv.

Lyssna på poddavsnittet om Främjande fyran

Hör förvaltningscheferna berätta om hur allt började, hur de gemensamt leder, om hinder och svårigheter och inte minst, förhoppningar om goda resultat.

Karl, Ivan, Stefan och Patrik som driver initiativet

Personen bakom

Karl Persson, förvaltningschef Kultur & Fritid, Ivan Stipic, förvaltningschef på Individ- & Familjeomsorg, Stigert Pettersson förvaltningschef Förskola & Grundskolaoch och Patrik Hellberg, förvaltningschef på Gymnasium & Arbetsmarknad.

Främjande fyran är inte ett projekt eller en logistisk lösning för samarbete. Det handlar om ett gemensamt kulturbygge där vi tillsammans formar vårt varför med fokus på att våra barn och unga ska ha goda framtidsutsikter. - Ivan Stipic

Vi har en sådan otrolig kraft som vi vill samla i en gemensam riktning. Egentligen handlar det om att vi ska låsa upp vår potential genom att sätta barn och ungdomars behov i centrum framför organisatoriska gränser och mellanrum. - Karl Persson

Främjande fyran är ett arbete där vi tar vara på vår samlade kompetens för att lösa gemensamma utmaningar snabbare och bättre. Dessutom bidrar samarbete till att göra jobbet ännu roligare och mer utvecklande. - Patrik Hellberg

  • Drivs gemensamt av: Förvaltningen för Individ- & Familjeomsorg, Kultur & Fritid och Gymnasium & Arbetsmarknad.

Utmaningar och möjligheter

Öka tryggheten

Att skapa ett jämlikt samhälle där alla känner sig trygga är en viktig förutsättning för att samhället ska hålla ihop. Därför måste Kungsbacka fortsätta arbeta med att se till att invånarna både är och känner sig trygga.

Globala mål

Ikon för FN:s globala mål God utbildning för alla
Ikon för FN:s globala mål Minskad ojämlikhet
Ikon för FN:s globala mål Fredliga och inkluderande samhällen