Skapa och lära i VR-miljö

Exempelbild

PowerPoint i all ära men visst kan en redovisning i form av X antal PowerPoint-bilder ibland uppfattas något endimensionell och den skapar kanske inte alltid det engagemang som presentatören önskar. Med utgångspunkt från tidigare framtagen VRteknik har vi gått vidare med att utveckla en VRlösning som ger både elever och andra en möjligheter att både skapa och presentera innehåll och interagera med varandra i en GDPR-säkrad VR-miljö.

Vad?

SamVR är en webbbaserad VR-tjänst som innebär möjligheter för elever att i VR-miljö utforska, lära och skapa eget material. Eleverna får tillgång till en egen tom VR-miljö där de kan lägga till olika objekt som exempelvis 3D objekt, bilder, PDF:er och filmer. Eleverna kan exempelvis sätta samman redovisningar och skapa ett galleri där de kan ta del av och lära sig av varandra på ett helt nytt sätt. Upplevelsen fungerar även bra med dator/PC men blir naturligtvis starkare med ett VR-headset,

Tekniken i lösningen är gjord för att säkerställa att skolan samtidigt följer bestämmelser om hantering av personuppgifter, GDPR.

Lösningen som SamVR erbjuder skulle även kunna vara möjlig att använda i ett bredare perspektiv, exempelvis för att engagera medborgare i samhällsplanering och miljöfrågor.

Varför?

Genom att använda VR-teknologi får vi ett ytterligare verktyg att använda i elevernas lärande. SamVR innebär förutsättningar att utveckla och förbättra undervisningsmetoder som bidrar till att skapa engagemang och kreativitet bland elever men också hos lärarna.

Eleverna kan röra sig fritt i och mellan varandras olika miljöer och de får möjlighet att dela kunskap, erfarenheter och idéer på ett sätt som tidigare var omöjligt. Användarna kan skapa ett lärtillfälle där besökare samlas och tar del av det innehåll användaren skapat, det kan vara som en guidad tur eller att lärare eller elev har en föreläsning i en VR-miljö.

Skolan och teknikbranschen behöver samarbeta för att ge eleverna nödvändiga kunskaper för framtiden och möta förändrade krav i arbetslivet.

Hur?

Rise har tidigare utvecklat applikationen OrigoShift på uppdrag av, och i samarbete med, Kungsbacka kommun. Inom projektet OrigoShift utforskas och utvecklas VR-teknik, med syftet att tillgängliggöra kulturupplevelser och skapa en ny arena för kulturskapare att verka genom.

Projektet SamVR innebär en vidareutveckling av OrigoShifts funktioner där fokus är pedagogik och lärande. Kommande steg i arbetet är att genomföra piloter med intresserade lärare på ett antal skolor.

Projektet SamVR bygger på öppen källkod, vilket innebär att alla är välkomna att bidra och dra nytta av dess utveckling.

Personen som driver initiativet

Personen bakom

Lev Grünberg, innovationsledare Förskola & Grundskola och Andreas Logg, utvecklingsledare Gymnasium & Arbetsmarknad.

Genom VR-teknologi får vi ett ytterligare verktyg att använda i elevernas lärande. Det ger stöd i att utveckla och förbättra undervisningsmetoder som bidrar till att skapa engagemang och kreativitet bland såväl elever som lärare” Lev Grünberg

  • Drivs av: Förskola & Grundskola och Gymnasium & Arbetsmarknad.

Utmaningar och möjligheter

Möta förväntningar på tekniska lösningar

Med en ökad användning av smart och anpassad teknik måste kommunen också se till att invånarnas och företagens behov tillgodoses oberoende av tid och rum.

Globala mål

Ikon för FN:s globala mål God utbildning för alla