- Startsida
- Innovation
- Initiativ
- Vi säkrar föreningsstödet för framtiden
Vi säkrar föreningsstödet för framtiden
För att kunna möta framtidens utmaningar behöver vi förnya och förbättra vårt stöd till föreningar. Genom en strategisk fördelning av våra resurser och genom att öka invånarnas engagemang i samhällsuppdraget ser vi fram emot en starkare framtid både för kommunen och föreningslivet.
Vad?
Kungsbacka kommun arbetar aktivt för att främja en aktiv och hälsosam livsstil hos våra invånare genom att varje år ge stöd till ideella föreningar. Idag stöttar vi föreningslivet genom både direkt ekonomiskt stöd och indirekt ekonomiskt stöd. Exempel på indirekt ekonomiskt stöd är hyressubventioner och att vi förser föreningar med lokaler och verksamhetsytor (fotbollsplaner, ridhus med mer). Vi erbjuder också kunskap i till exempel föreningsutveckling.
För att kunna möta framtida utmaningar är det nu dags att förnya och förbättra föreningsstödet. Målet är att främja ett större engagemang från invånare i samhällsuppdraget. Genom att ha en genomtänkt strategi och skapa tydligare grundprinciper för stöd är vi övertygade om att kommunen och föreningslivet står starkare i resan framåt.
Varför?
Efterfrågan på våra tjänster ökar, både vad gäller drift och underhåll av lokaler och verksamhetsytor som att bygga nya lokaler och skapa fler aktiviteter. Vi har inte möjlighet att möta allt. Våra resurser, i form av arbetskraft är mindre än behoven och inom några år kommer utmaningarna vara ännu större. Färre personer kommer behöva försörja fler eftersom antalet äldre i samhället ökar i snabbare takt än den arbetsföra delen av befolkningen. Vi behöver helt enkelt tänka nytt för att välfärden, och därmed också föreningsstödet ska kunna hålla samma standard som idag.
Att vidareutveckla föreningsstödet är alltså vårt sätt att vara proaktiva och agera innan utmaningarna blir så stora att situationen blir ohållbar.
Hur?
För att maximera nyttan av föreningsstödet kommer vi göra en strategisk omfördelning av våra resurser. Det handlar alltså inte om att vi kommer ha mindre pengar, utan vi kommer fördela dem på ett annat sätt. En stor del av pengarna i dagens stöd sitter fast i byggnader och anläggningar, men vi tror att pengarna skulle göra mer nytta om de i stället går till föreningar för att skapa aktiviteter.
Framtiden kräver att samhället förändras. Ambitionen i den nya stödmodellen kommer vara att stimulera andra att engagera sig för att sköta drift och underhåll av byggnader och anläggningar. Föreningarna måste kanske klippa gräset på sina fotbollsplaner själva, men å andra sidan skulle vi då få loss resurser som vi kan använda till att ge stöd till de som skapar meningsfulla aktiviteter för våra invånare. Något vi är övertygade om skulle vara en ännu större investering för framtiden.
Nästa steg
Beslut om hur framtidens modell för stöd till föreningar kommer att se ut fattas av nämnden för Kultur & Fritid hösten 2024. Innan dess kommer vi fortsätta med våra dialogmöten med föreningar för att samla in viktiga synpunkter.
Den nya stödmodellen träder i kraft 1 januari 2025, och det kommande året kommer att fungera som ett övningsår. Från och med 2026 kommer stödmodellen att tillämpas fullt ut, och målet är att den ska fungera precis som det är tänkt till år 2030.
Personen bakom
Karl Persson, förvaltningschef
Nu bygger vi framtidens modell för stöd till föreningar. Samhället består av människor som på ett eller annat sätt hänger ihop. När vi förenar våra resurser och kompetenser, bygger vi inte bara en robust demokrati, utan också ett samhälle där medmänsklighet och omsorg om varandra står i centrum.
- Drivs av: Förvaltningen för Kultur & fritid
- Estimerad budget: 0 kronor