- Startsida
- Innovation
- Så gör vi innovation
- Att ge sig ut på expedition
Att ge sig ut på expedition
För att möta komplexa utmaningar behövs nya metoder. I en expedition arbetar vi tvärfunktionellt, involverar andra aktörer och testar olika lösningar för att hitta den mest värdefulla. Vår handbok guidar dig i expeditionsmetodik och skapar förutsättningar att göra rätt saker på rätt sätt.
Utmaningsdriven innovation
En expedition är ett målsökande projekt där vi utifrån en känd utmaning behöver hitta nya lösningar. Innan vi ger oss ut på en expedition har vi gjort ett strategiskt arbete som pekat ut vår riktning. Vi har också kollat upp att det inte redan finns befintliga lösningar på vårt problem. Vi vet vart vi ska men inte hur vi ska komma dit.
En expedition är ofta tvärfunktionell och används för att lösa mer komplexa utmaningar där vi behöver samarbeta över förvaltnings- och organisationsgränser med andra aktörer.
Testa många möjliga lösningar tidigt!
En expedition beställs av utvecklingsportföljen och leds av en expeditionsledare. Expeditionsledaren ansvarar för att planera upplägg och leda expeditionsteamet i att förstå behov. Tillsammans med berörda målgrupper genererar och testar de så pass många möjliga lösningar att de i slutändan kan rekommendera de som i realiteten kan generera mest värde för flest.
Expeditionsmetodiken
Hur det går till när vi ger oss ut på en expedition, hur vi blir resklara och vad vi förväntas leverera till expeditionens styrgrupp finns beskrivet i vår expeditionsmetodik.
Expeditionsmetodiken är den del av vårt systematiska innovationsarbete som skapar förutsättningar att både göra rätt saker och att göra dem på rätt sätt!