- Startsida
- Innovation
- Så gör vi innovation
- Begreppslista
Begreppslista
Begriplighet och ett gemensamt språk är viktigt när vi pratar om omställning, förnyelse och utmaningar tillsammans.
Omställning och förnyelse i Kungsbacka
Närmaste tiden kommer du säkert stöta på ord och begrepp som du aldrig har hört förut. Här listar vi ett stort antal av dem och den definition vi använder just nu. Men precis som allt som är föränderligt gäller detsamma för begreppslistan – det som är sant idag kanske betyder något annat i morgon. Därför är listan under ständig upp- och ombyggnad. Pratar du redan flytande ”förnyelska”? Då blir du en viktig ambassadör för att fortsätta hjälpa till att skapa begriplighet i en snårig begreppsdjungel.
Omställning
Paraplybegreppet för hela förändringsarbetet, vårt narrativ: Kungsbacka ställer om för att säkra framtidens välfärd. Vårt huvudsakliga "varför" som inkluderar förnyelse och förbättring av kommunens verksamhet i syfte att anpassa sig till omvärlden.
Välfärdsutmaning
Ett samlingsbegrepp för de utmaningar som välfärden (så som kommuner, regioner inklusive privata utförare) står inför när befolkningen förändras, vilket bland annat leder till att färre ska försörja fler. Välfärdsutmaningen är dock inte enbart begränsad till skola, vård och omsorg. Den sträcker sig över flera områden och påverkar samhället som helhet. Vi använder med fördel begreppet Samhälle i förändring för att beskriva dessa utmaningar.
125/75
Ett förenklat sätt att illustrera att vi ska leverera 125 % välfärd med 75 % av resurserna. Siffrorna ska inte tolkas bokstavligt utan mer ses som en liknelse för förhållandet mellan andel människor i arbetsför ålder och behovet av välfärd för att enklare förstå konsekvensen av de demografiska utmaningarna.
Samhällskontrakt
Överenskommelsen mellan offentlig sektor (stat, region och kommun) och invånarna som innefattar de ofta outtalade förväntningar som finns på varandra. I Kungsbacka har vi inte tecknat ett samhällskontrakt med invånarna så vi bör undvika att använda begreppet.
Demografiska utmaningar
Utmaningar kopplade till förändringar i befolkning. I Sverige lever vi allt längre, föder färre barn och vi blir färre i arbetsför ålder. För oss i Kungsbacka ser vi för första gången att befolkningsökningen avtar. Det beror till viss del på att det föds färre barn, men framför allt på att vi de senaste åren sett att färre flyttar till Kungsbacka och fler flyttar härifrån. Detta skapar ett glapp mellan de som behöver kommunal service, tjänster och omsorg och de som kan utföra den.
Medskapande
I ett samhälle i förändring kommer vi som kommunal organisation inte klara av att säkra framtidens välfärd själva. Vi behöver aktivera civilsamhället på olika sätt för att både få insikter om och möta förändrade behov. I Kungsbacka kommun tror vi att ett invånardrivet med- och samskapande är en av lösningarna. Kungsbacka Live är ett exempel på invånardriven utveckling, invånardialog ett annat.
Förbättring
Förbättring handlar om att utveckla det vi gör idag genom att effektivisera eller öka kvaliteten. Att förbättra innebär att göra små, gradvisa förändringar hela tiden inom en organisation, i linje med hur man är organiserad.
Förnyelse
Förnyelse handlar om att skapa morgondagens verksamhet genom nya sätt att möta behov från dem vi är till för. Det kan vara göra på helt nya sätt, att vi organiserar oss på ett helt annat sätt än förut och att den service och de tjänster vi ger är kan vara annat än vad vi tidigare gett.
Tvåhänta förmågan
Att ha förmågan att balansera och hantera både förbättringar och förnyelse. Det handlar om att förbättra de processer och system som redan finns (utnyttja den "ena handen") samtidigt som man utforskar och börjar med nya, innovativa sätt att arbeta och tänka (använda den "andra handen"). Kortfattat handlar det om balansen mellan effektivitet och innovation.
Innovation
Innovation är något nytt i sin kontext (process, tjänst, arbetsform, produkt) som är nyttigt (löser ett problem och skapar värde) för någon och nyttiggjort genom att användas i praktiken. Innovation kan vara både ett arbetssätt för att utveckla det nya – men även en effekt när innovationen är nyttiggjord.
Digitalisering
Digitalisering är en möjliggörare för kommunens utveckling där vi använder digitala lösningar för förbättring eller förnyelse
AI
Artificiell intelligens (AI) är en maskins förmåga att ta till sig kunskap som vi lär den och sedan tillämpa kunskapen för att lösa ett särskilt problem. Mycket förenklat kan man säga att det är ett datasystem som, med varierande nivåer av självständighet, kan utföra uppgifter liknande dem som människor gör. En bra tränad AI kan effektivt utföra vissa uppgifter och på så sätt kan frigöra mänskliga resurser.
Varma händer
Begreppet varma händer är ett sätt att illustrera hur vi använder våra mänskliga resurser bäst. I vilka moment är det avgörande att ha tillgång till en kompetent, omtänksam och klok medarbetare och i vilka moment kan teknik ersätta? Genom medvetna val kan de människor som finns i organisationen räcka till när behovet ökar.
Transformation
Transformation är att ställa om hela eller delar av kommunens verksamhet radikalt inför framtiden. Det kan man göra med hjälp av ny teknik och nya sätt att arbeta för att fortsätta vara relevanta för dem vi finns till för. I Kungsbacka kommun använder vi med fördel begreppet omställning i stället. Vi ställer om.
Målsökande
Vi har ett en utmaning och vi söker en lösning. Ett arbetssätt för att hitta lösningen.
Målstyrt
Vi har en utmaning och vet lösningen. Ett arbetssätt för att införa lösningen.
Pilot
Testfasen där vi tar en ny idé, produkt, tjänst eller lösning och testar den med användare för att samla feedback. Sedan utvärderar vi resultaten och justerar innan vi rullar ut den på bred front.
Prototyp
En tidig version av en konkret produkt, tjänst eller lösning som tas fram för att testas på målgruppen för att sedan utvärderas.
Iterera
Ordet ”iterativ” betyder upprepande. Att iterera innebär att man upprepar en del av en process om och om igen för att gradvis förbättra en lösning eller tjänst för att nå det önskade resultatet.
Resilient
Resiliens beskriver förmågan hos ett system att återhämta sig och fortsätta utvecklas även i en osäker och föränderlig omvärld. Ett resilient samhälle eller en resilient kommun skapar förutsättningar att möta kriser och förändringar med anpassningsförmåga och stabilitet.
Framsyn
Framsyn innebär att använda den kunskap vi har idag för att utforska, förutse och påverka framtiden. Genom att skapa scenarier och analysera olika utvecklingsvägar kan vi mer medvetet fatta beslut idag som formar morgondagen enligt våra önskemål. På så sätt kan vi påverka framtiden mer än om vi bara låter den hända.
KASAM
KASAM betyder känslan av sammanhang. Det innebär att en människas delaktighet i ett meningsfullt, begripligt och hanterbart sammanhang är avgörande för hur man mår, vilket också blir starkt kopplat till förmågan att möta motgångar.
Suboptimera
Att fokusera på att optimera en del av ett system, verksamhet eller uppgift utan att ta hänsyn till helheten. Resultaten blir sällan optimalt ur ett helhetsperspektiv.
Realisera
Att omsätta idéer i praktiken och skapa värde för målgruppen. Det handlar om att förverkliga något som tidigare inte fanns eller att förändra något som redan finns på ett sätt som skapar värde.
Synergier
Synergi används för att beskriva när två eller flera faktorer samverkar på ett sätt som skapar en starkare effekt än om de agerade var för sig. Kort sagt: samarbete och kombination kan leda till överraskande positiva resultat!
Loopa
Att testa sin idé eller sitt förslag på lösning på sin målgrupp och samla in feedback för att utveckla idén vidare.
Pivot
Att ändra riktning under det målsökande arbetet genom att göra en eller flera ändringar baserat på nya fakta från målgruppen.
Pitch
Att göra en kort, intresseväckande och engagerande presentation av en idé eller verksamhet.
Policylabb
Ett strukturerat sätt för politiker, beslutsfattare, tjänstepersoner och experter att testa nya former och utveckla kommunal styrning tillsammans.
Styrmodell
En styrmodell för en kommun är ett strategiskt ramverk för att styra, leda, samordna och följa upp kommunens arbete. Syftet med en styrmodell är att se till att kommunen når politiska mål, att vi använder skattepengarna på bästa tänkbara sätt och att vi levererar kvalitet och service till alla som bor, verkar och vistas i kommunen.
Strategisk, taktisk och operativ nivå
Strategisk nivå
Föreställ dig en pyramid som representerar kommunens sätt att styra och leda. Längst upp finns den strategiska nivån: visionen, de kommunövergripande målen och den politiska riktningen som pekar ut vart vi ska.
Operativ nivå
I basen av pyramiden finns den operativa nivån: våra leveranser, resultat, linjearbete och utvecklingsinsatser, vår förmåga att göra saker på rätt sätt.
Taktisk nivå
Den taktiska nivån blir lagret som binder ihop strategisk politisk styrning med den operativa nivån med hjälp av nyttorealisering som en röd tråd. Det är där vi säkerställer att vi gör rätt saker och får rätt effekter och nyttor, bland annat genom portfölj- och programarbete.
Portfölj
När vi arbetar i ett så kallat taktiskt arbetssätt med innovation och förnyelse använder vi begreppet portfölj. I portföljen samlar man ett antal uppdrag, projekt och program. De hanteras och styrs gemensamt för att få bästa möjliga effekt. På så sätt kan vi se till att vi har rätt arbetssätt och resurser att maximera värdet för dem vi är till för.
Program
I portföljen kan det finnas ett eller flera program. Ett program innebär att man koordinerar och styr flera uppdrag och projekt mot samma mål för att uppnå gemensamma nyttor och effekter. Genom att uppnå synergier kan vi hantera resurser, risker och gemensamma målgrupper klokare och till mer nytta för att säkra framtidens välfärd.
Nytta, effekt och nyttorealisering
Nytta
Kan jämställas med begreppet värde och är en mätbar förändring. Nyttor kan mätas i ekonomiska termer men också genom till exempel bättre samarbete mellan avdelningar eller en bättre upplevelse för invånaren.
Effekter
Effekter är förändringar eller resultat som faktiskt uppstår som en följd av ett projekt eller en aktivitet. En effekt kan visa sig direkt eller över tid.
Sammanfattningsvis kan man säga att effekterna beskriver de faktiska förändringarna som sker och nyttorna är de konkreta vinsterna eller värdet som dessa förändringar genererar.
Nyttorealisering
Kärt barn har många namn: Nyttorealisering, nyttoanalys, nyttohantering, nyttohemtagning, effekthemtagning, nyttostyrning, effektstyrning, värderealisering och effektrealisering är alla begrepp som används för att beskriva hur en organisation arbetar för att skapa nytta och värde. Ibland används dessa begrepp synonymt och ibland förekommer vissa skillnader mellan dem. I Kungsbacka
kommun har vi valt att genomgående kalla det för nyttorealisering. Nyttorealisering handlar om att se till att de nyttor som projektet ska skapa uppstår i verksamheten.