- Startsida
- Kommun och politik
- Politik och demokrati
- Nationella minoriteter
Nationella minoriteter

I Sverige erkänns fem nationella minoritetsgrupper: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Dessa grupper har en lång historia i landet och deras språk och kulturer utgör en viktig del av det svenska kulturarvet.
Samtliga nationella minoriteter finns idag representerade i Kungsbacka. De nationella minoritetsspråken inkluderar jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli, och flera av dessa språk har olika varianter.
Lagstiftning och rättigheter
Sedan 2010 regleras arbetet med de nationella minoriteterna av lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724). Lagen syftar till att stärka minoritetsgruppernas språk och kulturella identitet, samt tydliggöra myndigheternas ansvar. Denna lagstiftning grundar sig i europeiska konventioner och åtaganden om mänskliga rättigheter. Lagen stärktes ytterligare 2019.
Den svenska minoritetspolitiken har tre delmål:
Inflytande och delaktighet
Nationella minoriteter har rätt till inflytande i frågor som berör dem.
Språk och kulturell identitet
Kommunen har ett ansvar för att skydda och främja minoritetsspråken och kulturerna, särskilt för barn och äldre.
Diskriminering och utsatthet
Nationella minoriteter ska ha samma förutsättningar som majoritetsbefolkningen att delta i samhällslivet.
Utbildning och modersmål
Barn som tillhör en nationell minoritet har rätt till modersmålsstöd och modersmålsundervisning i förskolan och skolan. Kommunen är skyldig att erbjuda modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken. Har ni önskan om modersmålsstöd eller modersmålsundervisning kontakta för- och grundskoleförvaltningen.
Vård och omsorg
Du som behöver vård och omsorg och tillhör någon av Sveriges fem nationella minoriteter har särskilda rättigheter. Det kan till exempel handla om att du i en del sammanhang har rätt att få stöd i att använda ditt språk och utöva din kultur.
Dialog, delaktighet och inflytande
Kungsbacka kommun har ett mänskliga rättighetsråd med civilsamhället dit de nationella minoriteterna bjuds in för att samtala om frågor som rör dem.
Högtidsdagar och Kulturaktiviteter
Kungsbacka kommun försöker på olika sätt uppmärksamma viktiga datum för dig som tillhör en nationell minoritet.
- 27 januari, internationella minnesdagen för Förintelsens offer
- 6 februari, samiska nationaldagen
- 24 februari, sverigefinnarnas dag
- 8 april, internationella romadagen
- 15 juli tornedalingarnas dag
- September, rosh hashana, det judiska nyåret
Kungsbacka kommun arbetar aktivt för att skydda och främja de nationella minoriteternas rättigheter, kultur och språk. Kommunen strävar efter att ge minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem, och att säkerställa att deras rättigheter efterlevs i enlighet med lagstiftningen.
Tillsammans strävar vi efter att skapa en inkluderande och mångfaldig gemenskap där alla kulturer respekteras och värderas.