Val och folkomröstningar

En skylt med texten "vallokal".

Val är det viktigaste sättet du som invånare kan påverka utvecklingen i kommunen, regionen, riksdagen och EU. Rätten att rösta fram en folkvald församling som styr är en av grundpelarna i vårt demokratiska samhälle. Ordet demokrati betyder just folkstyre.

Valet 2022

I år är det val till riksdag, regionfullmäktige, och kommunfullmäktige. Valdagen är söndagen 11 september 2022. Förtidsröstningen öppnar den 24 augusti.

Allt om val 2022 (Valmyndigheten) Länk till annan webbplats.

Att rösta i ett val

Vad är ett röstkort, hur funkar det med rösträtt och hur röstar man? Här har vi samlat information som är bra att veta när det är dags att rösta.

Så här röstar du – steg för steg

Det är dags för val, men hur gör man när man går och röstar? Här hittar du en enkel steg-för-steg guide.

Vanliga frågor och svar om val och att rösta

Här finns svar på några vanliga frågor om val och att rösta.

Förtidsrösta i Kungsbacka kommun

Här hittar du alla platser där du kan förtidsrösta i Kungsbacka kommun. Lokalerna öppnar från den 24 augusti.

Om allmänna val till riksdag, region och kommun

Sverige har allmänna val var fjärde år till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Du som är över 18 år, svensk medborgare och folkbokförd i Kungsbacka kommun kan då rösta i de tre valen:

  • Kungsbacka kommunfullmäktige
  • Regionfullmäktige i Halland
  • Riksdagen

Kommunen ansvarar genomförandet av allmänna val

Sveriges Valmyndighet ansvarar för att planera och samordna val och folkomröstningar i Sverige och det är Sveriges kommuner som ansvarar för själva genomförandet av de allmänna valen.

Det är alltså kommunen som ser till att det finns röstmottagare, att röstmottagarna får utbildning, och att det finns vallokaler och lokaler för förtidsröstning och ser till att allt material finns på plats för att röstning ska kunna genomföras.

I alla kommuner finns en valnämnd, en lokal valmyndighet. Det är valnämnden som har ansvaret för genomförandet av röstning inom kommunen. Valnämnden ansvarar även för den preliminära räkningen av rösterna på valkvällen och på onsdagen, och eventuellt torsdagen, i veckan efter valdagen.

Vill du veta mer?

På valmyndighetens hemsida www.val.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om val eller se valresultat för tidigare val.

Vill du hjälpa till i valet? Då kan du bli röstmottagare

Är du noggrann, gillar ordning och reda och vill göra en insats för demokratin? Just nu söker vi röstmottagare inför valdagen den 11 september. Bli röstmottagare i valet 2022!

Är man yngre så är detta ett jättebra tillfälle att tjäna lite extra pengar och samtidigt lära sig hur det funkar en sådan här dag. Man lär sig väldigt mycket på det

Så säger Peter Landin, Kungsbackabo som varit engagerad i valdagen i många år.

Anmäl dig på kungsbacka.jobbaival.se Länk till annan webbplats.