Artikeln publicerades 30 mars 2022

Inga flyktingar från Ukraina i kommunens evakueringsboende

De flyktingar från Ukraina som bodde tillfälligt i Bukärrsgården har flyttat vidare till andra boenden. Migrationsverket anser sig just nu inte ha behov av tillfälliga boendeplatser i Kungsbacka kommun men läget kan snabbt förändras.

Under förra veckan fick Kungsbacka kommun i uppdrag av Migrationsverket att ta emot flyktingar från Ukraina. Totalt kom det knappt 100 personer som tillfälligt fick bo i Bukärrsgården, som fungerat som evakueringsboende. Under helgen fick vi besked av Migrationsverket att flyktingarna ska skulle flytta vidare till Migrationsverkets egna boenden. Det innebär att det just nu inte bor några flyktingar från Ukraina i de lokaler som kommunen kan använda som tillfälliga boenden.

Jag vill rikta ett varmt tack till alla, både medarbetare i kommunen och alla privatpersoner som hjälpte till både med förberedelserna och vid mottagandet. Vi upplever att vi lyckades ta emot människorna på ett tryggt och ordnat sätt på Bukärrsgården, säger Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef i Kungsbacka kommun och ingår i Hallands strategiska samordningsgrupp för flyktingmottagande.

Vi är beredda om läget ändras

Migrationsverket har också meddelat att de enbart behöver hjälp från vissa kommuner med tillfälliga boendeplatser i närheten av deras kontor. Kungsbacka kommun tillhör inte de kommuner som Migrationsverket anser att de behöver hjälp med evakueringsboende av just nu.

Just nu har Migrationsverket aviserat att de inte behöver vår hjälp. Men eftersom antalet människor som flyr snabbt kan öka med kort varsel så kan Migrationsverket komma att behöva vår hjälp med evakueringsboende igen och det är vi beredda på, säger Emma Kjernald.

Migrationsverket ansvarar för bostäder

Vi vet dock att det finns flyktingarna från Ukraina som kommit till Kungsbacka kommun via privata initiativ och som bor hemma hos kommuninvånare. Om flyktingarna som redan bor hemma hos privatpersoner är i behov av en annan bostad så ska personen vända sig till Migrationsverket för att få hjälp. Det är Migrationsverket som är ansvariga och upphandlar boende för flyktingar från Ukraina.