Artikeln publicerades 30 mars 2022

Vi söker röstmottagare till valet 2022

ett äldre par, man och kvinna, sitter på en uteservering och pratar med en yngre man som står bredvid

Är du noggrann, gillar ordning och reda och vill göra en insats för demokratin? Just nu söker vi röstmottagare inför valdagen den 11 september.

Vill du arbeta som röstmottagare i valet 2022? Anmäl dig på kungsbacka.jobbaival.se. Länk till annan webbplats.

"Vi söker dig som är noggrann och vill göra en insats för demokratin"

Söndagen den 11 september är det valdag för valet till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige 2022. Det innebär 46 valdistrikt ska bemannas i Kungsbacka kommun och till det söker vi nu nya röstmottagare som vill arbeta med att exempelvis ta emot röster, pricka av i röstlängden och räkna röster efter att vallokalen stängts.

Vi söker dig som är noggrann och är ordningsam som vill göra en insats för demokratin. Det är såklart bra om du även är serviceinriktad och tycker det är trevligt att möta andra människor, säger Kristina Gudmundson, kommunsekreterare och valsamordnare.

De formella kraven för att kunna ta uppdraget är att du ska fyllt 18 år senast valdagen och kunna räkna valsedlar. Du ska också tala, läsa och skriva god svenska och du får inte kandidera i valet för ett parti i Kungsbacka kommun. Du som arbetar som röstmottagare får en obligatorisk utbildning samt ersättning för arbetsinsatsen.

Engagerad i många år

En som varit engagerad i valdagen i många år är Kungsbackabon Peter Landin, som till vardags arbetar på ett företag som genomför granskningar. Han började som röstmottagare när han var 21 år.

Då var det för att få ett tillskott i kassan men nu är det mer ett sätt att bidra till demokratin. Jag är inte så engagerad annars i politiken men detta är mitt bidrag, säger Peter Landin.

Valdagen för röstmottagare startar klockan 07 och efter att vallokalen stängt klockan 20 ska alla röster räknas.

Det är en lång dag men det blir ändå lite raster och så har man olika arbetsuppgifter. Är man social och gillar att träffa människor, och vara en del av ett gäng för en dag så är detta ett underbart tillfälle. Här träffar man människor som man kanske aldrig skulle prata med annars och det är väldigt roligt, säger han och hoppas att fler ska vilja arbeta på valdagen.

Är man yngre så är detta ett jättebra tillfälle att tjäna lite extra pengar och samtidigt lära sig hur det funkar en sådan här dag. Man lär sig väldigt mycket på det, säger Peter Landin.