Artikeln publicerades 6 april 2022

Med känsla för människa och miljö

Darian Demierre (t.v), ansvarig över ekonomi- och marknadsföring på K2C och Lasse Persson (t.h.), verksamhetsansvarig för K2C.

K2C Kungsbacka ASF är ena vinnaren till Kungsbackas hållbarhetspris 2021. Darian Demierre (t.v), ansvarig över ekonomi- och marknadsföring på K2C och Lars Person (t.h.), verksamhetsansvarig för K2C.

Ena vinnaren till Hållbarhetspriset 2021 får gamla cyklar att skina som aldrig förr. Samtidigt som de värnar om återbruk i stort och att få ut människor i arbetslivet. De andra vinnarna har adopterat bin, skapat egna kretslopp, plockat skräp, återvunnit och mycket mer.

Igår kväll, den 5 april, delades 2021 års hållbarhetspris ut i kommunfullmäktige av Lisa Andersson, ordförande i kommunstyrelsen. Priset gick till Kungsbacka andra chansen (K2C Kungsbacka ASF) och avdelning Bojen på Maleviks förskola.

Ett av barnen på avdelning Bojen pekar på bilder som associeras till pollinatörer.

Ett av barnen på avdelning Bojen pekar på bilder som associeras till pollinatörer.

Lär känna Bojen

Vi besöker de båda vinnarna för att lära känna dem litet mer. Först ut blir avdelning Bojen på Maleviks förskola.

På ena väggen i det största rummet hänger bilder av hallon, blommor, buskar, insektsbon och mycket annat som kan associeras till just pollinatörer.

Vad händer om vi inte har våra pollinatörer? frågar barnskötare Ida Johansson.
Då får vi ingen frukt, svarar barnen i kör.
Och vad händer mer?
Då får vi ingen mat, svarar ett annat av barnen.

Pollinatörer som ger liv

Pollinatörer har varit ett viktigt fokus för avdelningen. Tillsammans har de pratat om vad vi som individer kan göra för att förbättra livet för våra pollinatörer och vad som skulle hända ifall de försvinner för alltid.

Förskolan har även arbetat med källsortering med bland annat sopsamlarmonster, skapat egna ekosystem, sått fröer och gått skräpplockarpromenader.

Barnen har varit så taggade! De har varit jätteengagerade och nu lär de vidare till sina syskon och vidare in i sina familjer, säger Josephine Ljungberg, förskollärare.

Två av barnen på avdelning Bojen kikar in i avdelningens terrarium.

Två av barnen på avdelning Bojen kikar in i avdelningens terrarium.

Rustar upp 1 000 cyklar per år

Det är eftermiddag när vi kommer fram till Kungsbacka andra chansen (K2C Kungsbacka ASF) som är de andra vinnarna till hållbarhetspriset 2021. I cykelverkstaden pågår det febril aktivitet. Alla cyklar som får nytt liv är begagnade. K2C har avtal med återvinningsstationerna i Kungsbacka och Mölndal. Varje vecka åker de ut och hämtar cyklar som slängts på centralerna.

Förut slängdes de här fina cyklarna till ingen nytta, men nu får de nytt liv. De som vi inte kan rädda helt tar vi reservdelar från. Så vi återanvänder helt enkelt hela cykeln mer eller mindre, säger Lars Person, verksamhetschef.

I cykelverkstaden sitter Ola och Thomas Hansson som nu arbetar gemensamt på en cykel.

I cykelverkstaden sitter Ola och Thomas Hansson som nu arbetar gemensamt på en cykel. En del delar från den här cykeln kommer att användas till andra cyklar.

Vinsten investeras i företaget

I dag har företaget 12 anställda och förutom återbruk- och försäljning av cyklar har företaget skrädderi och sömnad och svenska för nyanlända. Företaget är ett certifierat arbetsintegrerande socialt företag (ASF), vilket innebär att vinsten återinvesteras i företaget. De anställda är personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden.

Jag startade K2C för att jag ville hjälpa andra människor. Jag tänkte att det vore roligt att inte jaga profiten utan istället hjälpa varandra, säger Lars Person.

Fakta Kungsbacka kommuns hållbarhetspris

Hållbarhetspriset delas ut till någon eller några som skapar engagemang för ett mer hållbart Kungsbacka. Kriterierna för att nominera till Hållbarhetspriset baseras på de 17 globala målen, som inkluderar alla aspekter av hållbarhet: socialt, ekologiskt och ekonomiskt. 2021 pågick nomineringsperioden mellan 19 oktober och 7 november och nomineringen via kungsbacka.se.