Artikeln publicerades 23 augusti 2022

Blev semestern dyrare än du hade tänkt?

Inte nog med att det gick åt mycket pengar under ledigheten. Nu har vi plötsligt inflation – vi får mindre för pengarna – boräntorna stiger och priserna för el och drivmedel är skyhöga. Många drabbas hårt av detta och fler och fler hör av sig till kommunens ekonomiska rådgivare för att få hjälp och stöd.

– Redan före semesterperioden såg vi en ökning och vi räknar med att det fortsätter, säger Anna Björnör, ekonomisk rådgivare, som också kan ge glädjande besked om att kön till rådgivningen är borta eftersom de har fått mer resurser.

Stigande el- och matpriser

De som har hört av sig berättar att de har tagit lån för att kunna betala dyra elräkningar och att de inte har råd att köra till jobbet. Värst är det för dem som bor i kommunens östra del där kollektivtrafik oftast inte är ett tänkbart alternativ. Elen är dyr och värst är det om man har rörligt elavtal. När vinterhalvåret kommer kan det bli riktigt tufft. Det talas om fyrdubblade priser i vissa områden.
– Jag brukar säga att den billigaste elen är den du inte använder. Med det menar jag stäng av teven och datorn (välj inte standby-läge) när du inte använder dem. Släck där du inte är och sänk temperaturen med en grad eller mer, säger Anna Björnör.

Andra vittnar om hur de drabbas av stigande matpriser och att de tvingas prioritera.
– Jag har fått höra föräldrar säga ”barnen får mat men jag äter inte ordentligt”, säger Anna Björnör.

TIps för att se över din ekonomi

Enligt Anna Björnör finns det finns många saker du kan göra om du tänker till kring din ekonomi och ditt sätt att leva.
– Ha koll på utgifterna och försök tänka i nya banor. Du kanske kan välja bort några streamingtjänster och se över dina abonnemang. Behöver du verkligen ta bilen till jobbet? Är samåkning eller kollektivtrafik ett alternativ? Det kan vara läge att binda elavtalet. Vissa elbolag erbjuder dessutom mixade avtal, hälften bunden, hälften rörligt. Planera dina matinköp, storhandla, kolla extrapriser, handla mat efter säsong och se till att det inte blir något matsvinn. Då kan du spara mycket pengar, säger Anna Björnör.

Hur kan jag få hjälp?

Du som bor i Kungsbacka kommun och har problem med din ekonomi har möjlighet att få råd och stöd i skuld- och budgetfrågor. Det är aldrig för sent att reda ut en tilltrasslad ekonomi.

Hos Ekonomisk rådgivning får du:

  • råd om hushållsekonomi och budgetplanering
  • hjälp att söka lösningar på betalningsproblem
  • hjälp med upplysningar, råd och vägledning om skuldsaneringslagen.

Rådgivningen är gratis och personalen har tystnadsplikt.

Läs mer om Ekonomisk rådgivning

Anna Björnör, Maria Blixman och Joanna Språng

Ekonomisk rådgivning i Kungsbacka kommun: Anna Björnör, Maria Blixman och Joanna Språng.