Artikeln publicerades 7 september 2022

Snart inför vi kylda färdigrätter i hemtjänsten

Äldre person sitter vid dator

Måndagen den 12 september kommer Kungsbacka kommun att börja gå över till kylda färdigrätter inom hemtjänsten. Införandet av färdigrätter som handlas via en matbutik på nätet sker stegvis runt om i hemtjänstegrupperna. Förändringen ska vara klar sista oktober.

Som Kungsbacka kommun informerat om tidigare har politikerna i nämnden för Vård & Omsorg tagit beslut om att gå över till färdiga rätter som beställs via dagligvaruhandeln. Det innebär att kommunen ska sluta med dagliga leveranser av varm mat till de som har hemtjänst. Redan idag har alla övriga kommuner i Halland gjort en liknande förändring.

Vi inför stegvis

De färdiga rätterna som finns att köpa är kylda men det finns också det vanliga utbudet av färdigrätter som finns i en vanlig matbutik att välja mellan. Sedan den 1 april handlar nytillkomna omsorgstagare som har kommunal hemtjänst färdiga rätter via dagligvaruhandeln. Från och med den 12 september är det dags för övriga att börja beställa via en matbutik på nätet. Först ut med förändringen är hemtjänstgrupperna Gullregnet, Vallda, Kullavik, Hede och Älvsåker.

Det känns bra att vi är framme vid startdatumet för förändringen som vi hoppas ska ge större möjligheter att påverka sin vardag. Det ger ett större utbud av mat att välja på och personen kan äta när den vill, säger Hravn Forsne (M), ordförande i nämnden för Vård & Omsorg.

Införandet kommer att ske efter hand i olika delar av kommunen. Nedan finns planerade startdatum för förändringen i de olika hemtjänstgrupperna:

  • 12/9 Gullregnet, Vallda, Kullavik samt Hede och Älvsåker.
  • 26/9 Fjärås
  • 3/10 Gottskärs hemtjänst och Olivia hemomsorg
  • 17/10 Onsala. Öster och Demensteamet
  • 24/10 City och Varla
  • 31/10 Åsa, Frillesås

Handla själv eller tillsammans

Redan idag handlar de som har hjälp av den kommunala hemtjänsten att handla dagligvaror via nätet och nu kommer även färdiga kylda maträtter att beställas på samma vis och samma leverantör. För den som vill och kan så går det bra att beställa själv eller tillsammans med en anhörig. Men annars gör personen beställningen tillsammans med hemtjänsten.

Den upphandlade leverantören heter Citybutikerna i Göteborg och är en del av Hemköp. De har både vanliga dagligvaror och färdiga maträtter. Det kommer att finnas många olika färdigrätter att välja emellan och det går utmärkt att frysa de kylda maträtterna. Det finns även ett stort utbud av andra färdigrätter som finns i en vanlig matbutik att välja mellan.

För personer som har specialkost kommer det också att finnas att bredare urval av rätter än idag. All mat är näringsberäknad och märkt med energi- och näringsinnehåll. De färdiga matportionerna kommer att levereras en gång i veckan och den som har behov av stöd att exempelvis värma maten kommer att få det.

Så påverkas medarbetare

Förändringen innebär en minskad produktion i några av kommunens tillagningskök. Inga uppsägningar är aktuellt och det fåtal medarbetare som direkt berörs kommer att erbjudas omplacering. Det är möjligt tack vare att verksamhetsområdet Måltider varit återhållsamma med rekryteringar under en tid.