Artikeln publicerades 14 oktober 2022

”Jag kände verkligen att jag är på rätt spår”

Fyra ungdomar sitter i en lektionssal för vård och omsorgsprogrammet. De sitter på en sjukhus säng och tittar på varandra och skrattar

Ebba, Enya, Fabian och Jenny går vård- och omsorgsprogrammet på Aranäsgymnasiet. Under sommaren hade de riktade sommarjobb inom vården. Ett jobb som i vanliga fall inte är tillgängligt för dom innan de fyllt 18.

Eftersom vi går vård och omsorg så får vi en enklare väg in, säger Ebba.

Lite extra pengar under sommaren, något kul att göra, och träffa de äldre och få lite erfarenhet, men också att faktiskt få jobba med det man pluggar på gymnasiet lockade ungdomarna till att söka ett så kallat riktat sommarjobb.

Istället för att jobba på någon på Ica eller någonting, så får jag jobba på det som jag som jag kanske kommer jobba med i framtiden, säger Fabian.

Enya fyller i ja och jag tänkte också att det är ett bra sätt att inte glömma bort sakerna som vi har lärt oss i skolan.

Enya och Ebba går vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet, de sitter i en lektionssal på en sjukhussäng.

Stor skillnad från praktiken i skolan

Under våren hade eleverna praktik, men upplevde att jobbet under sommaren gav mycket mer.

Man fick mer ansvar, det är nog olika för olika jobb och avdelningar, men jag fick i alla fall göra mycket mer än vad jag fick göra på praktiken när jag jobbade Jag var som en vanlig anställd, säger Ebba.

På praktiken följde man ju mest med. På jobbet var man ju där och hjälpte till och gjorde nytta, säger Fabian.

Nästa praktik blir inom hemtjänst eller LSS boende, vilket eleverna tror kommer bli annorlunda, men att praktiken ändå kommer bli bättre nu när de har lite erfarenhet.

Det kanske blir lite lättare att komma in idet, man vet lite vad man ska göra, säger Jenny.

De är alla fyra överens om att det var kul att få komma ut och jobba, tiden gick fort när man hade saker att göra och att de gärna vill jobba mer. Men de fick också känna på det som kan vara tufft inom vården.

När det var kort om personal, då var det väldigt stressigt, vissa hann inte ta raster, berättar Enya.

Ebba minns tillbaka en dag när det bara var hon och en ordinarie personal inne på avdelningen.

När det bara var vi två, eftersom jag var ny hade heller ingen delegering så det var lite tajt.

Fabian och Jenny går vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet, de står i sin lektionssal framför en sjukhussäng där det ligger en övningsdocka.

Har valt rätt linje

Det är nog få som vet vad de vill jobba med under gymnasieperioden. Vägarna man kan gå är många. Men där har sommarjobbet hjälpt till.

Jag kände verkligen att jag är på rätt spår. Innan jag började utbildningen ville jag bli brandman, och sen efter praktiken och jobbet har är jag mer inne på sjukvården. Det har verkligen hjälpt att veta vad man vill, berättar Fabian.

För Ebba lockar polisyrket men även vården, Enya siktar på att bli barnmorska och Jenny tror att det blir sjuksköterska, men lägger till:

Man har ju många valmöjligheter, det är brett!

"Jobbet är mycket roligare än många tror"

Alla fyra har fina minnen från sina sommarjobb. Fabian berättar om en speciell cykeltur:

Jag var på en demensavdelning och så hade jag en gubbe där som hade bott i Åsa mycket. Vi hade tandemcyklar som vi åkte ut med. Det var väldigt roligt att få se hur hela hans dag blev bättre av att komma ut och åka förbi sitt gamla hus och ställen han kände igen. Det var verkligen, wow… De glömmer ju och lever i mycket nuet, så på demensen får man göra mycket sånt. Göra deras dag bättre.

Jenny och Enya minns många fina samtal med de äldre som de jobbade med.

Det är ju också kul att sitta och prata med dom, det gör ju också deras dag. Och de har ju mycket att berätta, säger Enya. Jenny fyller på:

Det var många söta äldre tanter där jag jobbade. Framför allt en som var väldigt pratglad så hon satt och pratade mycket, om tidigare i livet och hon berättade om sin man. Hon var så gullig!

På frågan om de skulle rekommendera andra som läser vård och omsorgsprogrammet att ta ett riktat sommarjobb finns det ingen tvekan. Ja verkligen! lyder svaret i kör.

Jag tror de flesta tänker att de inte är så roligt, att det bara är typ torka dom i rumpan. Det är ju fördomen. Men det är mycket roligare än vad man tror, säger Jenny.

Det är mycket mer än så, avslutar Fabian.