Artikeln publicerades 12 januari 2023

Du missar väl inte bussen?

Just nu rullar fem bussar med ovanstående reklam i Kungsbacka. De symboliserar den mängd motsvarande fem bussar med skräp som vi får in till våra reningsverk varje år.

Skräpet består bland annat av våtservetter, tops och bomull som våra invånare spolar ned i toan och som sedan fastnar i rör och pumpar. Vi kallar det rens. 2021 tog vi hand om 88 ton rens i Kungsbackas avloppsreningsverk, en siffra som motsvarar fem fullastade linjebussar.

#halverarenset2023

Under 2023 satsar Kungsbacka på att halvera renset, det vill säga den mängd skräp som felaktigt slängs i toaletten varje år. Vi inleder med reklam på fem linjebussar i Kungsbacka under årets första veckor. Kampanjen kommer att fortsätta i andra kanaler under hela året.

Varför är detta viktigt?

Alla dessa små saker orsakar stora problem med stopp i rör och pumpar och försämrad rening. Varje år kostar det oss ungefär en halv miljon kronor att hantera renset. Det är även ett arbetsmiljöproblem när våra medarbetare ofta måste använda händerna för att få loss våtservetter och annat som fastnat i pumparna. Dessutom innebär det ökad risk för bräddningar, det vill säga när avloppsvattnet måste ledas orenat ut i naturen på grund av stopp i rör och pumpar.

Nu får det vara nog!

Hjälp oss i Kungsbacka att bli bäst i Sverige på att minska renset.

Vad får jag slänga i toaletten?

Bajs, kiss och toapapper. Det är skitenkelt.

Vad får jag inte slänga i toaletten?

Allt annat! Sa vi att det är skitenkelt?

Läs mer om vår kampanj