Artikeln publicerades 28 april 2023

Elever är värdar under Agenda 2030-konferensen

(f.h.) William Olsson, Isabel Sventén, Zackarias König, Mikaela Jungersten och Fatema Al-abrash är några av eleverna från Elof Lindälvs gymnasium som är med på Agenda 2030-konferensen 3 maj och agerar värdar.

På onsdag är det dags för en Agenda 2030 konferens i Kungsbacka. Konferensen riktar sig främst till politiker och tjänstemän i Halland. Med på plats är elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt Hotell- och turismprogrammet från Elof Lindälvs gymnasium.

Vi får träffa eleverna när de håller sitt genrep på plats i Kungsbacka teater.

Konferenserna på temat Agenda 2030 är ett samarbete mellan Kungsbacka Varbergs, Falkenbergs, Hylte, Halmstads och Laholms kommun, Region Halland och Länsstyrelsen i Hallands län.

Syftet är att inspirera varandra, knyta kontakter och dela erfarenheter för att tillsammans kunna bidra till ett mer hållbart samhälle. Konferensen i Kungsbacka är den första i Halland och hålls den 3 maj på Kungsbacka teater. Konferensen riktar sig främst till politiker och tjänstemän i Halland.

Agera värdar

Det känns jättekul att vara med. Vi ska hjälpa till att få konferensen att gå runt, vara värdar, dela ut namnbrickor och visa vägen, säger Isabel Sventén elev i Hotell- och turismprogrammet.

Det är 18 elever från Hotell- och turismprogrammet och 13 elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet som bidrar på plats på konferensen. De har delat upp sig i olika arbetspass så att de kan vara på plats hela dagen.

Laga mat och servera

Eleverna från Restaurang och livsmedel kommer bland annat att hjälpa till med att laga och servera maten tillsammans med Matverket. Eleverna från Hotell och turism kommer bland annat att sätta upp beachflaggor och skyltar, stå i entrén och agera värdar.

Isabel Sventén häller upp kaffe i en kopp.

Isabel Sventén serverar en kopp kaffe.

Förberedelser inför

Förberedelserna för eleverna började strax efter deras praktik i mars. Helena Fagerell och Marie Adielsson är lärare på Restaurang- & livsmedelsprogrammet och Ulrika Ottergen Ståhl är lärare på Hotell- & restaurangprogrammet. Lärarna har förberett sig under en lite längre tid.

–I höstas blev vi kontaktade av en kollega från en annan förvaltning som undrade om våra elever kunde medverka på konferensen. Sedan dess har vi börjat förbereda oss, gå igenom hur det skulle fungera schemamässigt och hur vi kunde väva in det i våra kurser med fokus på hållbarhet”, säger Helena Fagerell.

Hållbar turism

Under utbildningen för Isabel Sventén och hennes klasskamrater i Hotell och restaurangprogrammet har fokus på hållbarhet handlat om hållbar turism.

– Det är viktigt att tänka hållbart så att vi kan ha kvar vår jord och inte förstöra den planeten vi har. Vi har diskuterat hur vi kan ha ett hållbart resande och hållbar turism så att vi inte ska ta på krafterna från vår jord, säger Isabel Sventén.

Lokala råvaror

För eleverna i Restaurang- och livsmedelsprogrammet har fokus kring hållbarhet handlat mycket om att använda sig av hela råvaran för att minska matsvinn, använda sig av lokala- och ekologiska råvaror och säsongsbetonad mat. Detta är något som de har med sig in i arbetet med konferensen där matens fokus är klimatsmart och närodlat.