Artikeln publicerades 4 maj 2023

Arbeta tillsammans är nyckeln till en hållbar framtid

Lisa Andersson och Malin Aronsson håller i agenda 2030-bollen.

Lisa Andersson, kommunstyrelsens ordförande och Malin Aronsson, kommundirektör inviger Agenda 2030-konferensen.

Igår fylldes Kungsbacka Teater med hundratals förväntansfulla politiker och tjänstepersoner från alla halländska kommuner, Region Halland, länsstyrelsen och företags- och föreningsrepresentanter. Temat var ”Hur kan vi arbeta tillsammans för att vi ska få ett hållbart samhälle?”. Konferensen blev den första Agenda 2030 konferensen i Halland.

– Dagen blev väldigt lyckad. Att vi gemensamt delar med oss av våra erfarenheter gör att vi tillsammans i Halland kan arbeta för en mer hållbar region. Det kändes roligt och spännande att vara första kommunen i Halland som höll konferens, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Knyta kontakter

Hallands resa mot Agenda 2030 är ett samarbete mellan Region Halland, länsstyrelsen Halland och regionens sex kommuner. Syftet är att tillsammans inspireras och arbeta gemensamt med hållbarhet. Med på plats var tjänstemän och politiker från alla samarbetspartners.

– Att knyta kontakter och dela erfarenheter gör att vi kan lyfta vårt samarbete till en ny nivå, med fokus på inte bara ett hållbarare Kungsbacka utan ett mer hållbart Halland. Jag är stolt över att vi fick inleda Hallands resa mot ett hållbarare Halland, säger Malin Aronsson, kommundirektör.

Parisa Zarnegar, PhD i neurovetenskap

Parisa Zarnegar, PhD i neurovetenskap.

Uppskattade föreläsare

Dagen gästades av bland annat Parisa Zarnegar, PhD i neurovetenskap, och John Holmberg, professor vid Chalmers och UNESCO i hållbart lärande. Parisa pratade om hur vi kan förstå och dra nytta av hjärnans funktioner när vi står inför förändring. John Holmberg pratade om att vi kan ta oss an omställningen till hållbar utveckling genom att skicka ut så kallade expeditioner som utforskar nya sätt att arbeta.

Flera exempel

Vi fick sedan höra några exempel på expeditioner och nytänkande former av samarbete från bland annat bostadsbolagen Eksta och Aranäs samt Onsala Pirates. Vi fick även höra intressanta nedslag från våra verksamheter i Kungsbacka kommun. Till exempel gjorde elever från Aranäsgymnasiet en känslomässig utblick mot framtiden och uppmanade alla vuxna att ta ett ansvar för framtiden.

Viktoria Fagerlund, verksamhetschef för hållbar utveckling på samhällsbyggnadskontoret .

Viktoria Fagerlund, verksamhetschef för hållbar utveckling på samhällsbyggnadskontoret .

Viktoria Fagerlund, verksamhetschef för hållbar utveckling på samhällsbyggnadskontoret berättade om viktiga framgångsfaktorer för att nå framgång i Agenda 2030-arbetet.

Ofrivillig ensamhet

Eldsjälen Linda Nilsson, utvecklare i Kungsbacka kommun, delade med sig av arbetet med GoKungsbacka Frivilligcenter. Det främsta målet med GoKungsbacka frivilligcenter är att frivilliga ska hjälpa till att bryta ofrivillig ensamhet och sätta guldkant på någons tillvaro.

Stort folkhälsoproblem

Ofrivillig ensamhet är idag ett stort folkhälsoproblem. Centret förmedlar kontakter och skapar möten mellan människor. De frivilliga utför olika typer av uppdrag, såsom att exempelvis stötta föreningar, större evenemang och arrangemang och samarbete med vård- och omsorgsboenden.

– Nu har vi varit igång ordentligt sedan december 2022 och har hunnit få ut många frivilliga till olika typer av uppdrag, det känns jätteroligt. Vi har fått mycket positiv respons från både de som haft behov av frivilliga insatser som av de frivilliga själva, säger Linda Nilsson.

Elever agerade värdar

Med på plats var även elever från Hotell- och turismprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet från Elof Lindälvs gymnasium. Eleverna från Hotell- och turism agerade värdar och elever från Restaurang- och Livsmedelsprogrammet hjälpte till att laga och servera maten tillsammans med Matverket.

Om Agenda 2030

Agenda 2030 är Förenta Nationernas 17 globala hållbarhetsmål. De omfattar både sociala, miljömässiga och ekonomiska hållbarhetsmål. Det handlar om allt från klimatsmart byggande och hållbara inköp till ungas psykiska hälsa. Här kan du se hur vi Kungsbacka arbetar med de globala målen Länk till annan webbplats.