Artikeln publicerades 15 maj 2023

Vinnarna på årets Kungsbackagala

Personer som vann priser på Kungsbackagalan 13 maj

I lördags gick Kungsbackagalan av stapeln för andra gången. Då riktades strålkastarljuset mot Kungsbackas eldsjälar inom kultur och idrott.

Under kvällens festliga prisgala delades en mängd priser och stipendier ut och ett trettiotal föreningar som blivit hälsocertifierade uppmärksammandes. En kväll tillägnad Kungsbackas fantastiska förebilder helt enkelt! Ett stort grattis till alla vinnare och stipendiater, men också till alla finalisterna i de olika priskategorierna!

Finalister 2023

Årets förening

 • FRS Kungsbacka
 • Kungsbacka Cykelklubb
 • Nordhallands hembygdsförening

Vinnare: FRS Kungsbacka

Att träna tillsammans, lära av varandra och visa upp sig runtom i Kungsbacka, har inte bara lett till en sällan skådad sammanhållning, gemenskap och omsorg om varandra, utan också skapat nyfikenhet för sporten. Varje barn får utvecklas utifrån sin egen nivå och alla är välkomna. De unga medlemmarna är ambassadörer för föreningen, föreningslivet och rörelseglädjen.

Årets förnyare

 • Kungsbacka Brukshundsklubb
 • Lars-Johan Svanström, Frillesås Bandyklubb
 • Åsa Scoutkår

Vinnare: Åsa Scoutkår

Föreningen är en lysande förebild för hur man kan förnya sig genom att inkludera nya grupper. Med den nya patrullen, Lejonen, bestående av pensionärer, har kåren skapat en generationsöverskridande gemenskap där seniorerna och juniorerna utbyter kunskap och livserfarenheter. Tillsammans bidrar generationerna till att bevara och utveckla ortskänslan.

Årets eldsjäl

 • Diana Rönnberg, Passalen
 • Ingun Adolfsson, Nordhallands hembygdsförening
 • Johan Johansson, Aktiv Judo

Vinnare: Johan Johansson

Med ett engagemang långt utöver det vanliga, har pristagaren skapat en förening där öppenhet, inkludering och acceptans är centrala värderingar. När han inte lär ut fallteknik till pensionärer, leder han klubben till nationella och internationella framgångar. Pristagaren har skapat en inkluderande och trygg miljö där alla känner sig sedda och accepterade, oavsett förutsättningar och resultat.

Kungsbacka kommuns kulturpris

 • KAT Kulturföreningen Alléteatern
 • Mona Franséhn, Kulturföreningen Vingen i Onsala
 • Åsa och Ulf Nomark

Vinnare: Mona Franséhn

Mitt under pandemin lyckas föreningen, med pristagaren vid rodret, styra skeppet upp för vattenfallet. Med sitt inkännande och lyhörda sätt navigerar pristagaren mellan artister, bildningsförbund och Kultur & Fritid, och bidrar till både bredd och spets i Kungsbackas kulturliv. Idag har Kulturföreningen Vingen kö till sina evenemang, och medlemsantalet har mer än fördubblats.