Artikeln publicerades 17 maj 2023

Fågelholkar för biologisk mångfald

Kungsbacka kommun uppmärksammar biologiska mångfaldens dag genom att bjuda in till en aktivitet där du kan bygga en fågelholk och så ängsblommor och på så sätt bidra till biologisk mångfald.

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden och har stor betydelse för vårt klimat. Många arter är hotade och vi alla kan göra något för att stärka mångfalden. Även de små insatserna har betydelse.

Biologiska mångfaldens dag

Biologiska mångfaldens dag uppmärksammar betydelsen av biologisk mångfald och har anordnats i Sverige sedan 2017. I år bidrar Kungsbacka kommun till evenemanget genom att arrangera en aktivitet i mångfaldens tecken. Exempelvis bjuds det på inspiration om hur man kan skapa en restaurang för fjärilar i sin trädgård, man kan bygga en fågelholk samt så egna ängsväxter och ta med sig hem. Syftet med aktiviteten är att lyfta betydelsen av biologisk mångfald och sprida inspiration om hur man som privatperson kan bidra.

Välkommen till eventet

Alla är välkomna lördag 20 maj att bygga en fågelholk och så ängsblommor som bidrag till den biologiska mångfalden. Eventet är gratis och äger rum i centrala Kungsbacka.

Tid: lördag 20 maj, klockan 11–15
Plats: öppen yta mittemot lekplatsen vid Borgmästarebron

Biologiska mångfaldens dag är måndag 22 maj men vi har valt att hålla eventet lördag 20 maj. Vid allt för dåligt väder flyttar eventet till Kungsbacka Live i Kungsmässan.

Alla kan göra något

John Borlid och Lis Hellström planerar eventet och hoppas att det bakomliggande budskapet om biologisk mångfald ska gå fram.

– Alla kan göra något. Även de små insatserna är viktiga för mångfalden och miljön. Man kan exempelvis försöka ha blommande växter i sin trädgård eller balkong över hela säsongen för våra pollinatörer, säger kommunekolog John Borlid.

– Även genom att inte ”städa” för mycket i trädgården kan man bidra. Man kan låta bli att klippa gräset på vissa delar, låta rishögen få vara kvar i trädgården eller att låta bli att rensa ogräs för flitigt i trädgården. Bor du i lägenhet och har balkong kan du exempelvis ha en blomlåda med inhemska växter, säger Lis Hellström, trygghetssamordnare.

Exempel på vad du kan göra:

  • Skapa en egen äng med inhemska växter.
  • Sätta upp fågelholkar och bihotell.
  • Släck belysningen på natten för att inte påverka nattaktiva arter som fladdermöss eller nattfjärilar.
  • Spara rishögar och död ved till gagn för småkryp och exempelvis igelkottar.
  • Anlägga en sandbädd för grävande insekter.
  • Anlägga en damm (helst fiskfri) för exempelvis groddjur alternativt fågelbad.