Artikeln publicerades 2 juni 2023
Gymnasieelever praktiserade på Zanzibar

Från vänster, Hampus Broman, Lina Svensson, Emma Angelbäck, Nellie Börjesson och Fiddelie Berntsson
Elever på Barn- och fritidsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet på Aranäsgymnasiet kom för några veckor sedan hem efter tre veckors praktik på en SOS Barnby på Zanzibar.
Praktiken gjordes inom ramen för kursen entreprenörskap och resan finansierades av ett så kallat Atlas partnerskap.
Man fick lämna in en ansökan om att få åka till en SOS Barnby på Zanzibar och göra praktik. Totalt var det 20 stycken som var intresserade och efter några tuffa tester var vi till slut sex stycken från programmen som fick möjlighet att åka, säger Fiddelie Berntsson.
På eget initiativ samlade eleverna in pengar, till exempel sålde de ljus och saffran. Pengar som de sedan skänkte till barnhemmet tillsammans med bland annat leksaker och kläder.
På plats i Tanzania
Zanzibar ligger utanför Tanzanias kust. Hälften av befolkningen på Zanzibar lever under fattigdomsgränsen på 13 kronor om dagen. SOS barnbyar har funnits på ön sedan 1991. På barnhemmet bor det ungefär 80 barn och ungdomar, från 0 till 18 år.
Vi bodde på barnhemmet hela tiden. Det var en väldigt familjär stämning där. Alla behandlade varandra som en familj. Många barn bär med sig tragiska upplevelser och barnbyn arbetar för att de ska må så bra som möjligt. Trots deras tidigare upplevelser var barnen ändå väldigt glada och tacksamma, berättar Lina Svensson.
Barn- och fritidseleverna gjorde sin praktik på en skola som ligger i anslutning till barnbyn. Eleverna på vård- och omsorgsprogrammet var på en medicinsk klinik som hade specialiserat sig på barnhälso- och mödravård.
På fritiden hjälpte eleverna till på barnhemmet med olika aktiviteter som fotboll, basket och att anordna utflykter tillsammans med barnen. De deltog också i ett hållbarhetsprojekt där uppgiften var att plocka skräp på stranden. En dag besökte eleverna en av Zanzibars fattigaste öar.
Där hjälper SOS Barnbyar till så att mammor kan ta hand om sina barn, till exempel ger de kvinnorna startkapital för att kunna försörja sina familjer, säger Nellie Börjesson.
Flera lärdomar
Med hjälp av sociala medier har eleverna fortfarande kontakt med flera av de skolungdomar som bodde på barnhemmet.
En sak som jag har tagit med mig hem är erfarenheten av att ha fått se hur människorna har det i Tanzania och vilken skillnad det är än mot i Sverige. Fastän allt som barnen och ungdomarna bär med sig så det är fantastiskt att se hur de hittar glädjen i livet varje dag, säger Emma Angelbäck.
Hampus Broman håller med
Det vi har fått vara med om är inget som går att läsa sig till. Man lär sig verkligen att uppskatta det man har. Det är en viktig lärdom jag tar med mig.
Läs mer om elevernas praktik och deras upplevelser på deras eget konto på Instagram.