Artikeln publicerades 6 juli 2023

Ny undersökning ger svar på höjda eller sänkta livsmedelspriser

Person antecknar på ett papper.

Sedan en tid tillbaka har priserna på livsmedel förändrats på grund av flera faktorer i omvärlden. Konsumentrådgivningen har nyligen gjort en ny undersökning för att ge en tydlig bild över prisläget som kan vägleda Kungsbackas invånare när de ska handla.

Den senaste tidens intresse för livsmedelspriser har väl aldrig varit så stort. Intresset har dessutom varit mycket bredare hos allmänheten, eftersom det påverkar fler invånares plånböcker och inte bara dem som annars har ont om pengar.

De senaste veckorna har Kungsbacka kommuns konsumentrådgivning genomfört en ny prisundersökning av livsmedel för att ta reda på om priserna har förändrats sedan senaste undersökning i december förra året då priserna låg högt.

– I Sverige har vi varit bortskämda med rimliga livsmedelspriser under 2010-talet så därför har intresset för livsmedelspriserna tidigare inte varit så här stort, säger Eva Andersen på Konsumentrådgivningen i Kungsbacka kommun.

De huvudsakliga faktorerna som har lett till att livsmedelspriserna har ökat kraftigt den senaste tiden är ökade priser på bränsle, energi och spannmål, leverantörskedjor som har påverkats av pandemin, inflation, geopolitisk oro och den svaga svenska kronan. Dessutom späder Rysslands krig i Ukraina på effekterna.

Vill ge konsumenten en tydlig bild

Konsumentrådgivningens uppdrag med prisundersökningen är att säkerställa ett så gott resultat som möjligt som är tillförlitligt och relevant för konsumenten och jämförbart mellan butikerna. Syftet är främst att se hur matpriserna är i förhållande till undersökningen i december 2022. I andra hand är syftet att hitta den billigaste matkassen med de utvalda varorna. Exempel på varor som Konsumentrådgivningen undersöker priset på är grönsaker och frukt, skafferivaror, sylt, saft, bröd och fisk- och köttvaror.

– Det är viktigt för oss att se till att våra invånare har tillgång till korrekt och uppdaterad information om livsmedelspriserna. Vi hoppas att undersökningens resultat kan bidra till att ge en tydlig bild av prisförändringarna som i sin tur kan vägleda våra invånare att planera sina inköp som konsumenter, säger Eva.

Undersökningen omfattar utvalda varor som finns i kommunens alla större butiker så att det blir en relevant prisjämförelse mellan butikerna. Butikerna är utvalda efter vilken storlek och utbud av varor de har. Undersökningen är gjord på Willys Kungsbacka Hede, Ica Maxi Kungsbacka, Ica Kvantum Kungsbacka (Kungsmässan), Stora Coop Kungsbacka och Hemköp Kungsbacka Billdal.

Priserna har höjts ytterligare

I november–december 2022 undersökte Konsumentrådgivningen priserna i de fem butikerna för att se hur det låg till. Redan då var priserna högre än året innan. Nu, lite mer än ett halvår senare, visar en likadan undersökning i samma butiker att priserna för matkassen med de utvalda varorna har höjts ytterligare med cirka 7 procent i fyra av de fem butikerna. En av butikerna, Ica Kvantum Kungsbacka, hade en mindre höjning på 1,7 procent.

Den butik som hade den billigaste matkassen med de utvalda varorna i sommarens prisundersökning var Ica Maxi Kungsbacka tätt följt av Willys Kungsbacka Hede.

Ta del av hela resultatet genom att kontakta vårt kundcenter Kungsbacka direkt.