Artikeln publicerades 10 juli 2023

Kungsbacka kommun häver bevattningsförbudet

Från och med tisdag den 11 juli klockan 15 är bevattningsförbudet i Kungsbacka kommun borttaget. Även om förbudet hävs uppmanar kommunen till fortsatt varsam förbrukning.

Vattenförbrukningen i kommunen har minskat betydligt sedan bevattningsförbudet infördes. Detta i kombination med en period av svalare och ostadigt väder gör att vattenproduktionen nu är på en mer normal nivå. Vi ser även att grundvattennivån i Lygnern successivt höjs och stabiliseras.

— Vi har verkligen sett resultat på att alla har hjälpts åt att hålla nere och platta ut vår förbrukningskurva, nu hoppas vi kunna hålla nere den tillsammans resten av sommaren, säger Maria Hellström, tillförordnad förvaltningschef på förvaltningen för Teknik.

Kommunen köper fortfarande in vatten från Mölndal som en försiktighetsåtgärd men hoppas kunna fasa ut detta så småningom.

Fortsätt att hålla nere förbrukningen

Om situationen förändras av exempelvis varmt och torrt väder i kombination med hög vattenförbrukning kan kommunen komma att införa bevattningsförbud igen. För att undvika det uppmanar kommunen invånarna till att fortsatt hålla nere sin förbrukning.

— Vi behöver alla fortsätta att hjälpas åt för att hålla kvar vår förbrukning på den hållbara nivå som vi nu är nere i för att undvika ett förbud senare i sommar, säger Maria Hellström.

Fortsätt att använda å-vatten

Kommunen kommer att fortsätta använda vatten från Kungsbackaån i sina verksamheter som kräver mycket vatten. Exempelvis vattnar vi planteringar och rondeller med å-vatten. Detsamma gäller fotbollsplanerna inför Gothia Cup under vecka 29.

De företag som också har möjlighet att använda å-vatten från Kungsbackaån får gärna fortsätta med det. För allmänheten finns vattentankarna kvar vid fotbollsplanen vid Elof Lindälvs gymnasium om man vill hämta vatten till sin trädgård.

Om vårt vatten

Vid Fjärås bräcka finns Kungsbacka kommuns huvudvattentäkt och vårt vattenverk. Detta försörjer cirka 65 000 personer i kommunen med ett av Sveriges bästa dricksvatten. Vattnet från sjön Lygnern infiltreras i bräckan och pumpas upp som grundvatten.

Kommunens gemensamma vattenanvändning

Håll koll på kommunens gemensamma vattenanvändning via vår graf. Grafen uppdateras varja vecka.

Hållbar vattenanvändning