Artikeln publicerades 25 augusti 2023

Jacob tävlar i Yrkes-EM

Jacob tävlar i Yrkes-EM Foto: WorldSkills Sweden

Den 5 september invigs Yrkes-EM i Gdansk i Polen. Jacob Lind, som tog studenten från Elof Lindälvs gymnasium i våras, representerar Sverige i grenen automationsteknik.

Under tre dagar ska Jacob och det svenska yrkeslandslaget tävla i 18 olika grenar. Sveriges lag är representerat av 22 personer och totalt är det 600 ungdomar från 12 olika länder som deltar i Yrkes-EM i Gdansk. Förutom automationsteknik tävlar man också i yrken som till exempel målare, kock, frisör och trädgårdsanläggare.

Ser fram emot tävlingen

I en intervju med Svenskt Näringsliv berättar Jacob han ser fram emot tävlingen och att det ska bli spännande att se om hans träning har gett resultat. Han berättar också att han alltid har varit intresserad av teknik och att det var därför han valde Teknikprogrammet med inriktning produktion på Elof Lindälvs gymnasium.

Läs hela intervjun med Jacob på svensktnaringsliv.se Länk till annan webbplats.

Fina framgångar

Just elever från Elof Lindälvs gymnasium har haft fina framgångar i Yrkes-EM/VM genom åren. Alla tre tidigare representanter nedanför deltog i kategorin mekatronik.

  • Erik Bogg representerade Sverige i St Gallen i Schweiz 2003 då det fortfarande hette Yrkesolympiad.
  • Daniel Pettersson vann guld i Yrkes-EM 2014. Dessutom representerade han Sverige i Yrkes-VM i Leipzig året före.
  • Niklas Ekelöw deltog på Yrkes-EM i Budapest 2018 och Yrkes-VM i Kazan 2019.

Kvalitetssäkrad utbildning

Teknikprogrammet och inriktningen automation på El- och energiprogrammet på Kungsbacka kommuns gymnasieskolor är certifierade inom Kungsbacka teknikcollege. Teknikcollege är en certifiering och kvalitetsstämpel på redan befintliga utbildningar och innebär att vi samverkar med branschen kring utbildningens innehåll.

Foto: WorldSkills Sweden