Artikeln publicerades 6 september 2023

Nu kan du anmäla dig till årets upplaga av Vintercyklist

En gång- och cykelväg i ett snölandskap. På vägen finns en cyklist med hjälm och reflexväst.

Kungsbacka kommun deltar för åttonde året i rad i projektet Vintercyklist och idag, 6 september, öppnar ansökan till årets upplaga av projektet.

Projektet Vintercyklist är ett samarbete med Västtrafik med syfte att få fler att testa på möjligheten att cykla vintertid. De deltagare som blir uttagna får vinterdäck, inklusive byte av däck samt en reflexväst.

Årets anmälan är öppen 6–24 september och den som anmäler sig behöver cykla till jobb eller studier minst tre dagar i veckan. Anmälan finns länkad på både kommunens hemsida: kungsbacka.se/vintercyklist och på kommunens facebooksida.

Min upplevelse är att många av deltagarna är glada att de har fått möjlighet att testa en ny vana och att de nog inte hade tagit steget om de inte fått denna extra hjälp. Många upplever även att det faktiskt har varit lättare än de trott att vintercykla, även om det såklart är motigt emellanåt, säger Magnus Bengtsson, samordnare för projektet i Kungsbacka kommun

Vanligtvis brukar kommunen få in cirka 75 ansökningar till de 25 platser som projektet erbjuder. Förra årets utvärdering visade även att en majoritet, 67%, av de svarande fortsätter med att cykla även vintertid. En fjärdedel av de som svarat på tidigare utvärderingar uppger även att en närstående till dem också har börjat att cykla på vintern.

Det är riktigt kul att vi kan se en ”ringar på vattnet”-effekt av projektet. Många av de som fortsätter att cykla är även de som tidigare använt bilen till jobbet, vilket visar på en tydlig förskjutning mot ett hållbart resande, säger Magnus Bengtsson

Projektet pågår sedan från 1 december till och med 29 februari och under denna period kan allmänheten följa de olika vintercyklisterna via instagramkonot @vintercyklist_kungsbacka. Kontot är ett frivilligt stafettkonto där deltagarna delar med sig av sin upplevelse av att testa att cykla på vintern.