Artikeln publicerades 22 september 2023

Anhörigveckan 5-6 oktober

Familj vid havet

Första veckan i oktober uppmärksammar vi nationella anhörigveckan med en föreläsning av Frida och Tilda Boisen och en heldag på Kungsbacka live i Kungsmässan

Enligt Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nks) vårdar, hjälper eller stödjer var femte svensk regelbundet någon i sin närhet. Under den nationella anhörigveckan vecka 40 anordnas på flera håll runt om i landet aktiviteter för att uppmärksamma anhörigas insatser och behov av stöd.

Under anhörigveckan uppmärksammar vi det stöd som finns att få som anhörig i Kungsbacka med en heldag på Kungsbacka Live i Kungsmässan. Vi bjuder också in alla anhöriga, och andra intresserade, till en gratis föreläsning med Tilda och Frida Boisen.

5 oktober: Föreläsning med Tilda och Frida Boisen

Sent en kväll i januari 2021 kommer ett samtal till SOS Alarm. En tonårig flicka har kastat sig ut genom ett öppet fönster. Ärligt, nära och med oförställd öppenhet skildrar Tilda Boisen och Frida Boisen med egna ord upptakten och efterspelet till den ödesdigra natten. Aldrig släppa taget är en berättelse som krossar tabun och skam om psykisk ohälsa. Men mest av allt är det en berättelse om kärlek, ork och hopp.

  • Föreläsning: Aldrig släppa taget med Tilda och Frida Boisen
  • Aulan i Elof Lindälvs gymnasium
  • 18.00–19.00
  • Dörrarna öppnas kl. 17.30
  • Antalet platser är begränsat. Kom i god tid.
  • Kostnadsfritt.

6 oktober: Anhörigstödet finns i Kungsbacka Live på Kungsmässan

Kom och träffa oss som ger stöd till anhöriga! Har du barn eller någon vuxen i din närhet som har drabbats av sjukdom eller har någon funktionsnedsättning, är äldre eller kanske beroende? Vi som arbetar med stöd till anhöriga i kommunen finns på plats hela dagen och kan berätta vilket stöd som finns och hur man bokar en tid för samtal.

  • 12.30–13.00 Framtidsfullmakt. Kristian Ekholm och Martina Sivertz från Familjens Jurist berättar om framtidsfullmakt genom vilken du kan utse en person som ska ta hand om dina angelägenheter om du i framtiden inte längre klarar av det själv. Efteråt finns möjlighet för frågor.
  • 14.00-14.30 Vikten av att ta hand om sig själv. Prova på rörelse, återhämtning och vila tillsammans med Marie Hagman, yoga och meditationslärare.
  • 10.00–12.00 Filmrummet. Vi visar ett webbinarium från Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) som uppmärksammar anhörigdagen.
  • 12.00-16.00 Filmrummet. Vi visar en introduktion till en digital navigeringskurs om demens för anhöriga. Vi berättar också gärna om andra webbutbildningar som finns för anhöriga.

Bokbord Fyren

I biblioteket på Fyren finns hela veckan ett bokbord med temat ”Att vara anhörig”.