Artikeln publicerades 13 november 2024
Kungsbacka är bästa kommunen för småföretagare 2024
Kungsbacka kommun fortsätter att klättra på rankingar och tar hem första platsen av Sveriges 290 kommuner när Småföretagarnas Riksförbund släpper sin årliga ranking över småföretagarnas förutsättningar.
Precis som i Svenskt Näringslivs rakning gör Kungsbacka en rejäl klättring och tar sig från plats 32 till första platsen.
Småföretagarindex bygger på nio olika dimensioner av företagande, som tillsammans ger en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Kungsbacka har presterat bättre än genomsnittet i majoriteten av dessa dimensioner, med särskilt starka resultat inom kapitalförsörjning, andelen företagsamma och kommunens välfärdsåtagande.
I Kungsbacka har vi en bredd och ett expansivt näringsliv med många små- och medelstora företag, vilket gör denna utmärkelse extra viktig för oss. Detta är ett bevis på vårt långsiktiga arbete för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för företagare i Kungsbacka. Näringslivet är otroligt viktiga för vår kommun och ett område där vi hela tiden arbetar för att skapa så bra förutsättningar som möjligt
säger Elinor Filipsson, Näringslivschef
Syftet med att ranka kommuner
Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. Rapporten utgör ett användbart underlag för företagare, kommuner, myndigheter och politiker för identifiering av olika förbättringsbehov.
Precis som i Svenskt Näringslivs ranking har Kungsbacka gjort en raketklättring, från plats 32 till första platsen. Att vi nu har klättrat till första platsen i Småföretagarnas ranking är ytterligare ett bevis på vårt framgångsrika arbete
, säger Malin de Verdier, kommundirektör.
Kungsbackas arbete för småföretagare
Kungsbacka har mycket företagsamma invånare och näringslivet består av många små- och medelstora företag inom en stor bredd av branscher. Hälften av de som jobbar i privata näringslivet i Kungsbacka jobbar i företag som har färre än 10 anställda.
Under de senaste åren har Kungsbacka kommun fokuserat på att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för alla företag i kommunen. En viktig del av detta har varit arbetet med tillstånd och tillsyn som har en stor betydelse för små och medelstora företag.
En VD för ett mindre företag behöver ha många roller och inte möjlighet att vara expert inom all områden. Därför har vi haft fokus på att underlätta så mycket som möjligt för de företag som har ärenden hos oss
, Elinor Filipsson.
Kungsbacka kommun har lagt stort fokus på upphandling och service till företag, samt arbetat intensivt med att skapa en djupare förståelse för företagens situation. Dessa insatser har lett till att kommunen klättrat i Svenskt Näringslivs företagsklimatsundersökning, vilket också har bidragit till den positiva utvecklingen i Småföretagarindex.
Ett starkt och livskraftigt näringsliv är en förutsättning för att vi ska lyckas med våra utmaningar. Att vi nu har nått första platsen i Småföretagarindex visar att vi har kommit en bra bit på vägen. Vi vill ha fler företag och fler jobb i Kungsbacka, och denna framgång bekräftar att våra insatser ger resultat
säger Lisa Andersson, kommunstyrelsens ordförande.
Vad innebär mätningen?
- Lokal marknad är ett mått på genomsnittlig nettoinkomst per invånare och kommunens befolkningstäthet.
- Företagsamma per capita innebär andelen av befolkningen i arbetsför ålder som driver privata arbetsplatser.
- Överlevnadsgrad mäter andelen företag som efter ett år fortfarande är aktiva.
- Trygghet bygger på statistik på anmälda brott per 1 000 invånare och svarstiden för räddningstjänst.
- Kommunal näringspolitik bygger på information från Svenskt Näringslivs företagsklimatsundersökning.
- Måttet skolsystemet utgår från andel gymnasiebehöriga.
- Demografi är ett mått som bygger på att dividera antalet kommuninvånare som ej är i arbetsför ålder, yngre än 20 år och äldre än 64 år, med antalet kommuninvånare som är i arbetsför ålder, åldersspannet 20 till 64 år.
- Skatter och bidrag bygger på kommunala skattesatsen och helårsekvivalenter i åldrarna 20–64 år som försörjs av sociala ersättningar och bidrag.
- Kapitalförsörjning innebär andelen 13 småföretag som under de tre senaste åren ansökt om och beviljats lån och krediter i respektive län som studeras.