Tips till föräldrar och viktiga vuxna

Här finns tips på vägen för dig som förälder eller vuxen i barns närhet för att förebygga utsatthet eller om barn blivit utsatt för sexuellt övergrepp online.

Att ett barn i ens närhet har utsatts för övergrepp är något det värsta vi kan tänka oss, och det väcker starka känslor. Försök att kontrollera din rädsla, ilska och sorg och fokusera på att lyssna och trösta om barnet berättar för dig. Kom ihåg att det aldrig är barnets fel och hjälp barnet att inte känna skam.

Alla barn reagerar olika på utsatthet och det kan uppstå flera olika typer av känslor eller beteenden.

Som vuxen är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar i barnets mående eller beteende. Det kan vara sömn- eller matvanor, skolfrånvaro, isolering eller humörsvängningar. Men viktig att komma ihåg är att det inte finns ett sätt som alla barn utsatta barn reagerar på. Vissa barn kanske inte reagerar alls, därför är det viktigt att tänka på vad vi vuxna sänder för signaler till barnet. Hur kan vi vuxna tillexempel signalera att barnet alltid kan prata med oss? Hur kan vi vuxna i barnets närhet visa att vi inte kommer reagera med ilska och förbud om barnet berättar?

Vi behöver stå kvar, visa intresse och vara tålmodiga och fortsätta fråga flera gången om en oro för barnet finns.

Ibland kan barn och föräldrar behöva stöd av kurator eller psykolog för att må bra och minska risken att utveckla psykisk ohälsa.

Tips på vägen för att förebygga utsatthet

Vad har du gjort på nätet idag?

Ställ frågan till ditt barn ofta! På så vis har du möjlighet att upptäcka om något inte står rätt till.

Försök hitta stunderna då ditt barn öppnar sig! Kanske är det vid frukostbordet, på väg till träningen eller vid läggning?

Var nyfiken

Fråga hur saker funkar. Barnen är experterna och de vill gärna visa vad de kan. Låt dem visa sina favoritappar och favoritklipp.

Håll dig upplyst och uppdaterad

Ta några minuter då och då och titta lite på de sidor och appar ditt barn besöker eller kommer vilja besöka.

Prata med ditt barn

Vilken slags information som är okej att publicera. Det är inte farligt att lägga upp en bild, men man måste tänka på vilka man gör bilden tillgänglig för.

Om ditt barn råkar ut för något på nätet

Lyssna och låt barnet visa dig vad som hänt. Fota eller filma konversationer och bilder med en annan telefon i första hand för att säkra bevis. Annars ta en skärmdump. Anmäl alltid misstänka brott till polisen!

Fundera tillsammans

Fundera kring knep och strategier att använda när obekväma bilder, kommentarer, kontaktförfrågningar eller annat dyker upp i barnens flöden.

Brott på nätet

Grooming – kontakt med barn i sexuellt syfte

Grooming är när en vuxen tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte. Kontakten sker ofta på plattformar och appar där barnen befinner sig. Ofta kan det förekomma hot, gåvor och smicker för att fånga barnets intresse. Pratar ni hemma om att inte ta emot gifts, skins eller robux från främlingar?

Expose – att bli uthäng med en sexuell bild

Ett expose-konto är ett konto där spridning av (oftast) sexuella bilder eller filmer sprids. Dessa konton kan förekomma på en rad olika plattformar och det är oftast barn som ligger bakom dessa konton och spridningen av materialet. Många unga vet inte att detta är olagligt. De ungas som utsätts på dessa konton delas ofta med kontaktuppgifter som namn, skola, telefonnummer och snapkonto vilket gör att de ofta får flera förslag om att sälja bilder och ibland även hot om vidare spridning om inte fler bilder skickas. 89% av alla unga vet vad ett expose konto är men nästan inga vuxna.

Ta, ha och dela nudes

Att ta, ha och dela nudes kan vara brottsligt. Nedan ser du vilket brott olika situationer kan vara. Tex är det ett barnpornografibrott att dela en nakenbild på ett barn under 18år, detta även om det inte är du som tagit bilden eller ens känner personen på bilden. Just detta brott har ökat, speciellt där unga under 18år är de som döms.

Det finns många anledningar till att unga skickar nudes. Det kan vara av nyfikenhet, för att få bekräftelse eller för att utforska sin sexualitet. Så länge man skickar nudes med samtycke (ett barn under 15år kan aldrig samtycka) är det ok men när det är under hot, utan samtycke eller under press så är det brottsligt.

Föreställningar och myter om sexuella övergrepp på nätet

Ingen riktig våldtäkt om det sker över nätet

Våldtäkter som sker online är precis lika riktiga som de som sker fysiskt. Skillnaden är att dessa övergrepp ofta dokumenterats.

Inte lika allvarligt om det inte sker IRL

Individer som blivit utsatta för dokumenterade övergrepp visar en hög grad av PTSD. Och en av orsakerna till detta är rädslan kring vilka som kommer se samt oändligheten i att övergreppet finns inspelat.

Sånt där som unga håller på med idag

Unga idag har andra möjligheter och sätt att utforska sin sexualitet idag av vad många av oss haft. Att skicka tex nudes till varandra i samtycke kan vara spännande, ge bekräftelse och vara ett sätt att vara intima. Däremot så ska detta aldrig missbrukas. Att dela en bild vidare någon skickat i förtroende är brottsligt.