Viktiga saker att tänka på som förälder

Text på färgad bakgrund

Att ett barn i ens närhet har utsatts för övergrepp är något det värsta vi kan tänka oss, och det väcker starka känslor. Försök att kontrollera din rädsla, ilska och sorg och fokusera på att lyssna och trösta om barnet berättar för dig. Kom ihåg att det aldrig är barnets fel och hjälp barnet att inte känna skam.

Det viktigaste är att vara lyhörd och uppmärksam kring förändringar i barnets mående och agerande. Ändrade sömn- och matvanor, frånvaro från skola eller fritidsaktiviteter eller svängande humör är några exempel. Samtidigt visar en del barn inga tecken alls på att någonting är fel. Det är viktigt att komma ihåg att inget tecken är gemensamt för alla barn som utsatts för sexuella övergrepp på nätet. Därför är det viktigt att tänka på vilka signaler vi sänder till barnen kring hur vi vuxna kan prata om problem även på nätet. Hur kan vi så tydligt som möjligt signalera att barn kan prata med oss om dessa frågor? Hur kan vi signalera att vi inte kommer anklaga barnet trots att barnet själv kanske gjort saker som det i efterhand ångrar? Fråga barnet om du är orolig och fråga flera gånger. Var tålmodig och visa intresse. Undvik att hota eller straffa barn som berättar. Då minskar ofta sannolikheten att barnet fortsätter att berätta och dela med vuxna.

Som vuxen i barnets närhet är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar i barnets mående eller beteende. Det kan vara sömn- eller matvanor, skolfrånvaro, isolering eller humörsvängningar. Men viktig att komma ihåg är att det inte finns ett sätt som alla barn utsatta barn reagerar på. Vissa barn kanske inte reagerar alls, därför är det viktigt att tänka på vad vi vuxna sänder för signaler till barnet. Hur kan vi vuxna tillexempel signalera att barnet alltid kan prata med oss? Hur kan vi vuxna i barnets närhet visa att vi inte kommer reagera med ilska och förbud om barnet berättar?

Vuxna behöver stå kvar, visa intresse och vara tålmodiga och fortsätta fråga flera gången om en oro för barnet finns.

Ibland kan barn och föräldrar behöva stöd av kurator eller psykolog för att må bra och minska risken att utveckla psykisk ohälsa.

Vikten av att ta bort skuld och skamkänslor

Att ens barn har utsatts för övergrepp är något det värsta vi kan tänka oss, och det väcker starka känslor. Försök att kontrollera din rädsla, ilska och sorg och fokusera på att lyssna och trösta om barnet berättar för dig. Kom ihåg att det aldrig är barnets fel och hjälp barnet att inte känna skam.

Många barn som blir utsatta för olika brott på nätet lägger ofta skulden på sig själv. Jag skickade ju bilden, jag tog ju på mig själv. Istället hos den som utsatt individen för brottet där all skuld ska ligga.

Många barn och unga beskriver även känslor av svek, mamma och pappa sa ju att jag inte skulle prata med främlingar. Samtidigt som skamkänslorna i att blivit lurad ofta är påtagliga.

Dessa känslor tillsammans med hot och rädsla gör ofta att barn inte vågar berätta om övergrepp de utsatts för. Men många unga är även rädda för föräldrarnas reaktion.

Fem steg att gå igenom efter att du fått kännedom om ett övergrepp

Gaming och spel

Tips och länkar för att få mer kunskap.

  • Kollaspelet Länk till annan webbplats. är en guide till pengafällor och manipulerande designval i datorspel. Guiden är till för föräldrar och andra som har kontakt med unga spelare.
  • NÄTSMART Länk till annan webbplats. finns på Rädda Barnens webbplats och du hittar tips och råd om hur du kan prata med barn om sexuella övergrepp på nätet. Läs om hur du som vuxen kan bidra till att barnen blir trygga på nätet.
  • Våra barn och nätet Länk till annan webbplats. är en podd där Internetstiftelsens Jannike Tillå och Björn Appelgren pratar med olika experter om våra barn och internet. Har barnen för mycket skärmtid? Vad gör man om ens barn blir mobbat, eller mobbar, på nätet? Få svar på föräldrars vanligaste frågor om barns liv på internet.
  • Mediemyndigheten Länk till annan webbplats. har rekommendationer och den vägledning om barns och ungas medieanvändning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Här kan du också ladda ned mycket material om barn, unga och medier som Mediemyndigheten har tagit fram.