Inom Individ & Familjeomsorg arbetar stödassistenter inom flera av våra verksamheter, till exempel gruppbostäder, servicebostäder, daglig verksamhet och på korttidshem eller korttidsvistelse.

Du behöver inte ha någon speciell utbildning för att arbeta som stödassistent men det är en fördel om du har barnskötarutbildning eller undersköterskeutbildning. Det är också värdefullt om du har erfarenhet, intresse och kunskap om funktionsnedsättningar. Det är en stor fördel att du kan uttrycka dig väl på svenska i både tal och skrift. Kommunen välkomnar sökande i alla åldrar till roller som stödassistent, både män och kvinnor, eftersom mångfald är viktigt.

I rollen som stödassistent arbetar du både i team, självständigt och med kollegor samt nära hyresgästerna och brukarna. Du behöver tycka om att ta ansvar, ha förmågan att vara lyhörd och vara hjälpsam i alla lägen. Arbetstiderna varierar utifrån vilken verksamhet som du arbetar inom.

När du har fått en anställning får du en grundutbildning och även vidareutbildning om du vill fördjupa dina kunskaper.

Att arbeta på gruppbostad

När du arbetar som stödassistent på gruppbostad arbetar du i hyresgästernas hem. Det innebär att stötta med matlagning, tvätt, städning, ledsagning i sociala sammanhang, till exempel fritidsaktiviteter. Du stöttar hyresgästerna i kontakter med myndigheter och liknande. Hyresgästen kan också ha omvårdnadsbehov som stödassistenten hjälper till med.

I rollen stödassistent är ett viktigt uppdrag att stötta och uppmuntra hyresgästen till ett så självständigt liv som möjligt. Det handlar om att stötta hyresgästen i att ta hand om sitt hem och sig själv, de personliga rutinerna och sysslorna i så hög grad som möjligt, och utifrån sina personliga förutsättningar. En stödassistent ska vara lyhörd och stötta hyresgästen i varje läge där det behövs så att vardagen är meningsfull och utvecklande.

I arbetet ingår det ofta att föra dokumentation över hyresgästernas och brukarnas utveckling och behov. Syftet är att följa upp att brukaren får rätt stöd och hjälp.

Att arbeta inom daglig verksamhet

När du arbetar som stödassistent inom daglig verksamhet stöttar du deltagarna till att ta del av en meningsfull sysselsättning på en arbetsplats ute i samhället. Som exempel kan det vara en sysselsättning på kafé eller servicearbete inom kommunen, snickeri, konst, drama eller data.

Det kan också vara sinnesstimulerande aktiviteter som till exempel bad, massage, musik eller sjukgymnastik för personer med funktionsnedsättning.

Att arbeta inom korttidshem eller korttidsvistelse

På barn- och ungdomsverksamheter, som korttidshem och korttidsvistelse, för barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar arbetar personalen i veckorna och på helger för att ge avlastning till vårdnadshavare, som oftast är föräldrarna. Korttidshem och korttidsvistelse erbjuder ofta vistelse i veckorna, efter skoltid till barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Arbetstider

Inom daglig verksamhet arbetar du för det mesta dagtid, måndag till fredag. Inom gruppbostäder och barn- och ungdomsverksamheter som är bemannade dygnet runt, arbetar du skift, på dag- och kvälls-tid samt sovande jour eller på natten.