Stöd och hjälp vid kris

Om du varit med om en svår händelse kan du reagera på olika sätt. De allra flesta hamnar någon gång i en kris. Krisen kan komma plötsligt eller på grund av något som har pågått under en längre tid. En kris går över, även om det kan ta tid.

Ibland kan du behöva stöd eller hjälp att bearbeta dina upplevelser. Erfarenheter och upplevelser som du har haft tidigare i livet har betydelse för hur du upplever och hanterar svårigheter. Därför kan olika personer reagera olika starkt i en kris, även om händelsen eller situationen är likartad. Det finns inget sätt som är rätt eller fel.

Vanliga krisreaktioner

Det är vanligt att känna tomhet och förtvivlan i samband med en kris. Du kan också känna dig ensam, övergiven eller uppleva att du har förlorat makten över ditt liv. En kris behöver inte leda till att livet blir sämre, ibland kan krisen vara en möjlighet till en förändring till det bättre.

Vad kan jag göra för att må bättre?

Det finns mycket du kan göra för att må bättre om du känner dig orolig, ledsen eller stressad.

  • Prata med någon om hur du mår
  • Försök att sova och äta regelbundet
  • Utöva fysisk aktivitet
  • Gör saker som ger dig lugn och kraft
  • Gör saker som du tycker om
  • Försök hitta bra vanor och rutiner i vardagen

När och var kan jag söka vård?

En kris är en reaktion på en svår situation som att ha förlorat någon eller något eller att ha varit med om en förändring i livet. Ditt vanliga sätt att hantera svårigheter räcker inte till och du hamnar i en kris. Då kan du behöva stöd och hjälp för att må bättre igen.

Du kan såklart ta stöd och hjälp av närstående eller andra personer i din omgivning. Du kan också få hjälp om du behöver mer stöd eller hjälp än de kan ge dig.

Vårdcentral och 1177

Kontakta i första hand din vårdcentral om dina besvär gör att du har svårt att fungera i din vardag. På 1177.se finns också bra information om psykisk hälsa.

Psykisk hälsa (1177.se) Länk till annan webbplats.

Kungsbacka kommun

På Kungsbacka kommuns hemsida hittar du även hjälp, inspiration och kontakter som kan erbjuda dig stöd som ung, förälder eller som familj.
Familj, barn och unga

Religiösa samfund

Religiösa samfund är vana att hjälpa till vid kriser. En del har också sorgegrupper som du kan delta i. Du behöver inte vara troende för att delta.

Stöd till barn och unga

Som barn är det bra att ha vuxna som man litar på omkring sig när det händer svåra saker i ens omvärld. Det kan vara föräldrar, fotbollstränare, en lärare eller någon annan vuxen som barnet känner att den kan prata med. Elevhälsan på skolorna har också stöd man kan få.

Barn påverkas lätt av hur deras vårdnadshavare och andra vuxna reagerar och agerar vid svåra händelser. Därför är det bra att förmedla en känsla av lugn och trygghet i den mån det går, trots det svåra som sker.

Du som vuxen ska ta dig tid att prata med barnet och låta barnet få ställa frågor. Det är viktigt att du lyssnar, är lugn och närvarande, och att låta barnet prata till punkt. Du kan fråga barnet vad det har hört om det otäcka som har hänt, och om det är något det oroar sig särskilt för.

Så pratar du med ditt barn om svåra händelser (raddabarnen.se) Länk till annan webbplats.

För barn och unga finns bland annat stödorganisationerna Bris och Umo, som hjälper barn och unga i olika typer av krissituationer.

Barnens Rätt i Samhället (Bris) Länk till annan webbplats.
UMO Länk till annan webbplats.