- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Familj, barn och unga
- Trygg digital uppväxt
- Trygg digital uppväxt för vårdnadshavare
Trygg digital uppväxt för vårdnadshavare

Många barn och unga spenderar mycket tid vid sina skärmar, och som vuxen är det lätt att känna oro över det och vilja kontrollera och begränsa barns tid på nätet.
Om vuxna bara signalerar det negativa med barns skärmanvändning kan det bli svårare att få barn att berätta om sådant som inte känns bra.
Det finns många olika saker vi kan göra med vår skärm och kanske är inte alltid tiden vi spenderar framför skärmen det viktigaste, utan vad vi tar del av under den tiden.
Undvik att hota eller straffa barn som berättar. Då minskar sannolikheten att barnet fortsätter att berätta och dela med vuxna.
Det är viktigt att inte glömma allt positivt med nätet. För många barn och unga som av en eller annan anledning är extra sårbara och/eller känner bristande tillhörighet och gemenskap i samhället, kan nätet vara särskilt viktigt då de kan hitta nya vänner och sammanhang. Nätet är för en del barn och unga en livlina – och en värdefull sådan.
Barn och unga delar med sig av sitt liv på nätet idag och det ska inte alltid förknippas med risker. På samma sätt som vi inte undviker att röra oss i trafiken även om det kan vara förenat med risker, är det inte rimligt att undvika att vara på nätet även om det inte är riskfritt. I stället för att undvika behöver vi lära oss att hantera de risker som finns. Skapa trafikregler för internetanvändning ungefär som vi lär barnen hur man rör sig i trafiken.
Att ha kunskap och en dialog kring att röra sig på nätet kan göra barn bättre rustade att hantera obehagliga saker som händer, såväl dem själva som andra. Förbud är ingen lösning – om vi tar ifrån barn sådant de gillar så hittar de ofta sätt att komma runt förbudet. Om barnet då hamnar i en situation där det behöver din hjälp blir det svårare för barnet att vända sig till dig.
Två av tre barn skulle inte vända sig till en förälder om de blev utsatta på grund av att de skäms eller av rädsla för förälderns reaktion.