Ansök om färdtjänst

För att kunna resa med färdtjänst behöver du göra en ansökan.

Vad ska finnas med i ansökan?

Ansökan om färdtjänst består av två delar:

  • Din egen beskrivning av varför du inte kan åka med den allmänna kollektivtrafiken. Det vill säga varför du behöver färdtjänst.
  • Ett medicinskt styrkande från en medicinskt legitimerad yrkesverksam person som känner till och kan intyga din utmaning.

I Kungsbacka är hela processen för färdtjänst sammankopplad. Du behöver alltså inte själv kontakta vårdgivare för att få ett medicinskt intyg utan du initierar den kontakten direkt i ansökan. Det är inte heller längre ett krav att den som utfärdar intyget är läkare utan tyngden ligger på kännedom av patientens utmaning och behov.

Blanketten är ersatt av e-tjänst

Under 2024 har vi gjort det enklare för dig att ansöka om färdtjänst. Det blir smidigare och mer tidsbesparande, både för dig att ansöka och för oss att handlägga din ansökan.

Du som sökande kommer att kunna ansöka på tre olika sätt:

  1. Ansök själv i e-tjänsten.
  2. Ta hjälp av en anhörig, vän eller liknande som tillsammans med dig startar ansökan i e-tjänsten.
  3. Kontakta vårt kundcenter Kungsbacka direkt på 0300-83 40 00, som tillsammans med dig fyller i ansökan.

Ansök om färdtjänst i e-tjänsten

  1. Starta din ansökan via knappen.
  2. Om du loggar in med e-legitimation vid ansökningstillfället sparas din ansökan på Mina sidor Länk till annan webbplats. där du kan se status och följa ditt ärende.
  3. Fyll i samtliga obligatoriska uppgifter och beskriv noggrant ditt hälsotillstånd och orsakerna till att du behöver färdtjänst. Denna beskrivning följer med till den vårdgivare som du sedan väljer för utfärdande av medicinskt intyg.
  4. Välj vilken vårdgivare som ska få förfrågan om att utfärda ditt intyg, till exempel din vårdcentral. Finns inte vårdgivaren med kan du kontakta vårt kundcenter, Kungsbacka direkt.
  5. Skicka in din ansökan.
  6. Vårdgivaren som du har valt i ansökan får inom några dagar ett brev med förfrågan om att intyga ditt behov i en e-tjänst. I brevet bifogas även en ärendespecifik pinkod och kopia av din ansökan. Om vårdgivaren behöver mer information kommer de att kontakta dig.

Vår handläggningstid är cirka 4 veckor efter att ansökan och intyg inkommit.

Jag har redan ett intyg

  1. Starta din ansökan via knappen.
  2. Om du loggar in med e-legitimation vid ansökningstillfället sparas din ansökan på Mina sidor Länk till annan webbplats. där du kan se status och följa ditt ärende.
  3. Fyll i samtliga obligatoriska uppgifter och beskriv noggrant ditt hälsotillstånd och orsakerna till att du behöver färdtjänst.
  4. Välj alternativet ”Jag har ett intyg som jag laddar upp” och bifoga ditt intyg.
  5. Skicka in din ansökan.

Vår handläggningstid är cirka 4 veckor efter att ansökan och intyg inkommit.
Observera att vi har ändrat intygsmallen varför vi kan komma att efterfråga en komplettering om intyget inte innehåller de uppgifter vi behöver för att handlägga din ansökan.

Särskilda behov i samband med färdtjänstresa

Har du särskilda behov i samband med färdtjänstresa beskriver du det på samma gång som du ansöker om färdtjänst. Behoven ska kunna styrkas genom utlåtande av läkare med specialistkunskap inom aktuellt område. Har du redan ett färdtjänsttillstånd men dina behov har förändrats kan du ansöka om det i e-tjänsten. Välj alternativet ”Jag har färdtjänst men mina behov har förändrats” i ansökan.

Särskilda behov kan vara:

  • Kan inte förflytta sig mellan rullstol och bilsäte
  • Kan inte resa ensam i bilen, behöver ledsagare
  • Vissa platser i fordonet kan medföra en utmaning
  • Har behov av extra utrymme
  • Kan omöjligt resa med andra
  • Kan inte resa med omväg eller stopp

Färdtjänst till arbete, studier eller daglig verksamhet

Behöver du tillstånd för resor till och från studier, daglig verksamhet och arbete så kan du ansöka om detta. Använd vår e-tjänst. Har du redan ansökt om färdtjänst går det bra att göra en kompletteringsansökan. Uppge då att din ansökan kompletterar en tidigare.

Du måste skicka in din ansökan senast 10 arbetsdagar innan din sysselsättningen börjar.

Arbetsresor

Arbetsresor kan beviljas till och från arbete till dig som har ett färdtjänsttillstånd och inkomst av arbete med minst 25 procents tjänstgöring. Du ansöker på särskild blankett och bifogar ett arbetsintyg från arbetsgivaren.

Studieresor

Studieresor kan beviljas till dig som har ett färdtjänsttillstånd och behöver färdtjänst till och från vanlig gymnasieskola (inte anpassad gymnasieskola) eller annan utbildning som ger rätt till statligt studiestöd enligt studiestödsförordningen. Studieresor beviljas under perioden 1 september till och med 31 maj året därefter. Du behöver därför göra en ny ansökan inför varje läsår. Glöm inte att bifoga antagningsbesked.

Daglig verksamhet

Du som har ett giltigt färdtjänsttillstånd och har beslut om daglig verksamhet kan även ansöka om tillstånd för fasta resor till och från den dagliga verksamheten, maximalt två resor per dag. Under denna resa gäller samåkning och du ansöker antingen via vår e-tjänst eller en särskild blankett.

Dagomsorg

Du som har ett giltigt färdtjänsttillstånd och har beslut om dagomsorg kan även ansöka om tillstånd för fasta resor till och från dagomsorgen, maximalt två resor per dag. Under denna resa gäller samåkning och du ansöker antingen via vår e-tjänst eller en särskild blankett.

Handläggningen av din ansökan

Vi påbörjar handläggningen när både din ansökan och läkarutlåtande kommit in. Vår handläggningstid är upp till fyra veckor. Under sommar- eller semesterperiod kan handläggningstiden bli något längre.

Om du loggar in med e-legitimation vid ansökningstillfället sparas din ansökan på Mina sidor Länk till annan webbplats. där du kan se status och följa ditt ärende.

Beslut om din ansökan blivit beviljad eller inte

Om din ansökan blivit beviljad får du ett skriftligt beslut. I beslutet står det också hur länge ditt färdtjänsttillstånd gäller, vilken typ av fordon som vi har godkänt och eventuella särskilda behov.

Inför resan legitimerar du dig med vanlig legitimation. Du behöver inte något särskilt färdtjänstkort.

Om din ansökan bara beviljats till viss del eller inte alls har du möjlighet att överklaga beslutet hos förvaltningsrätten. Hur du gör för att överklaga finns beskrivet i avslagsbeslutet som du får. Du skickar din överklagan till förvaltningen för Teknik. Färdtjänstutredaren tar ställning till om beslutet kan ändras, eller så skickar de vidare den för avgörande hos förvaltningsrätten i Göteborg.