Snöröjning och halka

Snöplog som plogar vägen.

När det råder vinterväglag är det flera aktörer som hjälps åt att snöröja och bekämpa halka på vägar, gator och trottoarer i kommunen.

Den som är ansvarig för vägen kallas väghållare och ska sköta vägens drift och underhåll vilket inkluderar snöröjning och halkbekämpning. Har du frågor eller synpunkter på snöröjningen ska du alltid kontakta väghållaren.

Från november till mars har kommunen vinterberedskap dygnet runt. Det innebär att vi kan sätta in resurser för att snöröja kommunala vägar, gator och vissa allmänna ytor.

Så fungerar snöröjningen

Ansvarsfördelning

Ansvaret för vinterväghållningen fördelas mellan Trafikverket, kommunen, vägföreningar och fastighetsägare. I vår karta kan du se om vägen är statlig (röda vägar), kommunal (blåa vägar) eller tillhör en vägförening (gröna vägar).

Trafikverkets ansvar

Trafikverket ansvarar för skötsel och underhåll och därmed också vinterväghållning av det statliga vägnätet. Det inkluderar också gång- och cykelvägar som finns längs de statliga vägarna.

Trafikverkets karta över vägar de snöröjer och halkbekämpar (Pdf) Länk till annan webbplats.

Har du frågor om snöröjning på dessa vägar kontaktar du Trafikverket:
0771-92 19 21

Läs hur Trafikverket sköter vinterväghållning. Länk till annan webbplats.

Kommunens ansvar

Kungsbacka kommun har ansvar för vinterväghållning av kommunala gator, busshållplatser, cykelvägar och vissa gångvägar. Vi snöröjer även på allmänna platser som torg, lekplatser, skolgårdar och kommunala parkeringsplatser.

Vi ansvarar däremot inte för snöröjning och halkbekämpning av trottoarer och gångvägar i anslutning till privatägda fastigheter, eftersom det faller inom fastighetsägarens ansvar. Läs om fastighetsägares ansvar.

Vi har vinterberedskap dygnet runt från november till mars. Inom åtta timmar från att snöfallet upphör ska huvudgator, bussvägnätet och gång- och cykelvägar vara plogade och flisade, tio timmar gäller för lokalgator. Vid ihållande snöfall plogar vi kontinuerligt. Snövallar och högar som hindrar sikt eller verksamhet ska vara bortforslade inom två dygn.

Har du frågor kring kommunens vinterväghållning kan du kontakta kommunens kundcenter: 0300-83 40 00

Vägföreningens ansvar

Vägar som inte är statliga eller kommunala är enskilda vägar. De flesta villagator och mindre vägar runt om i kommunen är enskilda vägar. På enskilda vägar ansvarar en vägförening eller samfällighetsförening för snöröjning och halkbekämpning.

Har du frågor kring vinterväghållning på enskilda vägar kontaktar du den lokala samfällighets- eller vägföreningen.

Fastighetsägares ansvar

Fastighetsägare har ansvar för skötsel av sina ytor inklusive gångvägar och trottoarer i anslutning till fastigheten. Privatägda ytor med skötselansvar kan också vara uppfarter och parkeringsplatser.

När snön och halkan kommer behöver du som fastighetsägare tänka på några saker för att säkerställa trafiksäkerheten och framkomligheten på och i anslutning till din fastighet.

  • Snöröj trottoarer och gångvägar runt om din fastighet och halkbekämpa med flis. Salt får inte användas för att halkbekämpa. Vi erbjuder flis för gratis hämtning för fastighetsägare. Under rubriken flis längre ner på sidan kan du läsa var du kan hämta flis.
  • Se över risken för snöras från dina tak, rännor, balkonger och liknande konstruktioner och se till att snö och is inte kan falla ner på trafikanter.
  • Tänk på att ditt dagvatten inte ska rinna ut på trottoaren och gatan, det blir till is vid minusgrader.
  • Håll brunnar på och vid din fastighet fria från snö och is så att smältvatten kan rinna av.
  • Snöröj en väg för sophämtning så att sopbilen obehindrat kommer fram till angöringsplatsen. Om du har slamtömning behöver du även röja en väg för tömningsbilens framkomlighet.

Om någon halkar och skadar sig på ytor som du har skötselansvaret för är du som fastighetsägare ansvarig och kan få betala skadestånd.

Läs kommunfullmäktiges beslut om fastighetsägares ansvar:
Lokala de föreskrifter om gångbanerenhållning Länk till annan webbplats.

Flis till dig som fastighetsägare

Du som är fastighetsägare kan hämta flis på flera platser i Kungsbacka

  • Kvartsvägen, parkeringsplats
  • Gamla Forsvägen, parkeringsplats
  • Varlavägen, pendelparkering.

Ta med dig spann och spade när du hämtar flis. Observera att det är en service för fastighetsägare, inte för vägsamfälligheter.

När vintern är slut är du också ansvarig för att sopa rent dina skötselytor från flis och grus. Vi ser gärna att du sopar gruset från trottoaren och ut i gatan, så tar våra maskiner hand om det när det är dags att sopa upp flis. Vi skickar ut SMS när vi börjar närma oss ditt område så att du vet när du ska sopa ut fliset.

Här kan du kolla om ditt mobilnummer är kopplat till rätt adress.

Missar du tillfället när våra maskiner är ute och sopar flis behöver du ta upp fliset själv och lämna det på återvinningsstation.

Vanliga frågor om snöröjning

När snön och halkan kommer kan det uppstå frågor om vinterväghållning, hur vinterberedskapen ser ut och vem som ansvarar för vad.

Här hittar du några vanliga frågor och svar om snöröjning.

Vad menas med vinterberedskap?

I Kungsbacka kommun har vi vinterberedskap dygnet runt från november till mars. Vi följer väderprognoser, har bevakning på väderstationer och använder sensorer i vägbanan som känner av temperaturen. Inom en timme från att behovet uppstår kan vi sätta in resurser för snöröjning och halkbekämpning.

Hur bekämpar ni halka?

På huvudleder och bussvägnätet lägger vi ut salt. På övriga vägar, gång- och cykelbanor och allmänna ytor använder vi flis. Flis är kantig småsten. En svår vinter med mycket halka kan vi sprida uppåt 3 000 ton flis i Kungsbacka. Varje vår sopar vi upp fliset igen så att gång-, cykel- och vägbanor blir rena och säkra.

Vissa gångbanor är plogade och andra är inte det. Varför är det så?

Ansvaret för att skotta gångbanor fördelas mellan Trafikverket, kommunen, vägföreningar och fastighetsägare. Vi i kommunen ska inom åtta timmar från att snöfallet upphör ha plogat de gångbanor som vi ansvarar för.

Hur kan jag se vem som är väghållare för vägar i kommunen?

I vår kartportal Länk till annan webbplats. kan du se om vägen är statlig, kommunal eller tillhör en vägförening.

Det har snöat under natten, varför är inte vägen plogad på morgonen?

När vi snöröjer följer vi en särskild prioritetsordning. Vi plogar först huvudleder, bussvägnätet och gång- och cykelvägar. Därefter plogar vi övriga vägar, gator och ytor. Inom åtta timmar från att snöfallet upphör ska huvudgator, bussvägnätet och gång- och cykelvägar vara plogade och flisade, tio timmar gäller för lokalgator.

Varför är det inte plogat där jag bor?

Kommunen ansvarar inte för alla gator i kommunen. De flesta villagator och mindre vägar runt om i kommunen är enskilda vägar. Där ansvarar en väg- eller samfällighetsförening för vinterväg­hållningen.

Kan inte kommunen skotta alla trottoarer?

Kommunfullmäktige har beslutat om att det är fastighetsägaren som ansvarar för trottoarerna, sommar- och vintertid. Det finns många trottoarer i Kungsbacka och för att vi ska kunna fördela våra resurser finns det en ansvarsfördelning där fastighetsägare sköter trottoarerna.

Vem ska skotta trottoaren utanför mitt hus när jag är sjuk och inte kan skotta?

Det kan förstås uppstå situationer när du som fastighetsägare inte själv kan skotta snö och sanda trottoarer och gångvägar runt om din tomt. Du som fastighetsägare måste inte utföra tjänsten själv, däremot har du ansvar för att det blir gjort. Du kan anlita någon som hjälper dig exempelvis när du är bortrest eller sjuk. Kanske kan du be en släkting, en vän eller en granne för att tillfälligt få hjälp med att skotta trottoaren?

Varför ska jag inte salta trottoaren?

Salt skadar konstruktioner som är av betong, därför rekommenderar vi att du sandar med flis i stället. Flis finns att hämta på parkeringsplatserna vid Kvartsvägen och Gamla Forsvägen och på pendelparkeringen vid Varlavägen. Ta gärna med spann och spade. Observera att det är en service för fastighetsägare, inte för vägsamfälligheter.

Vad ska jag göra med gruset när vintern är slut?

När vintern är slut ska du som fastighetsägare sopa rent dina skötselytor från flis och grus. Vi ser gärna att du sopar gruset från trottoaren och ut i gatan, så tar våra maskiner hand om det när det är dags att sopa upp flis.

Vi skickar ut SMS när vi börjar närma oss ditt område så att du vet när du ska sopa ut fliset.

Här kan du kolla om ditt mobilnummer är kopplat till rätt adress.