- Startsida
- Trafik, resor och utemiljö
- Städning och snöröjning
- Snöröjning och sopning av flis
Snöröjning och sopning av flis

Ansvaret för snöröjningen och bekämpning av halka på en väg beror på vilken typ av väg det är. Väghållare kan vara Trafikverket, kommunen eller en vägförening. Vägen kan också vara privat.
Väghållare ansvarar för snöröjning och halkbekämpning
Den som är ansvarig för vägen kallas väghållare. Den som är ansvarig ska sköta vägens drift och underhåll och även snöröjning och halkbekämpning.
I vår webbkarta Länk till annan webbplats. kan du se om vägen är statlig, kommunal eller tillhör en vägförening; välj Kommunikationer och sedan Väghållare. Kontakta alltid väghållaren om du har frågor eller synpunkter på snöröjningen.
Så fungerar snöröjningen
Flisupptagning
Varje vinter lägger kommunen ut stora mängder flis för att minska risken för halka.
Det kallas i folkmun för att sanda, men numera är det flis, det vill säga kantig småsten, som vi använder för att bekämpa halka. En svår vinter med mycket halka kan vi sprida uppåt 3 000 ton flis.
Sopas upp i april
Fliset får ligga kvar så länge det fortfarande finns risk för halka. Men i regel sopar vi upp det i april. Då försöker vi börja med de mest använda cykelstråken för att minska riskerna för punktering på cykeldäcken.
Sopa ut i gatan
När vi börjar sopa vägarna sätter vi upp skyltar vid infarten till områdena några dagar innan. Då uppmanar vi alla fastighetsägare att sopa fliset från trottoarerna och ut i gatan så att vi får med det när vi kommer med sopmaskinen.
Fliset som tas upp går inte att återanvända för halkbekämpning. Det slipas av och förlorar sina vassa kanter när det har legat ute.
Läs mer om hur vi håller rent på våra vägar i våra lokala föreskrifter om gångbanerenhållning Pdf, 264.5 kB., samt kartbilagan till föreskrifterna
Pdf, 785 kB..