- Startsida
- Uppleva och göra
- Evenemang
- Evenemangshändelse
En skog för alla
Under oktober uppmärksammar vi betydelsen av skogens myllrande mångfald.
Häng med på en spännande resa mot en mer hållbar framtid för vår älskade skog!
Programmet fylls löpande på med flera aktiviteter.
Program
Pågår under hela oktober i Kungsbacka konsthall
Konstnären Susanne Fagerlund utforskar människans relation till naturen. Hon presenterar verk som förebud om en postmänsklig planetarisk kultur som hyllar naturens motståndskraft och anpassningsförmåga. En spekulativ framtid där allt levande existerar i symbios och uppmuntrar oss att erkänna och respektera alla livsformer.
Onsdag 2 oktober klockan 18 i kulturhuset Fyren
Föreläsning - Porlande bäckar: om rinnande vatten
Låt vattnet strömma fritt i skogen! Om biologisk mångfald, miljöhänsyn och restaurering i våra skogsvatten. Mia Svedäng, sötvattensekolog vid Naturskyddsföreningen, berättar om rinnande vatten i naturen.
3-31 oktober på naturum Fjärås Bräcka
Fotoutställning: Den svenska skogen - människan och miljön
Sebastian Kirppus utställning är ett sammelsurium av bilder från det svenska skogslandskapet. Besökaren får en tydlig bild av hur skog egentligen ser ut i sitt naturliga tillstånd, inklusive de arter som lever i naturskogen. I kontrast visas även bilder på hur skogen ser ut efter att människan har bedrivit skogsbruk och hur biologiska-, kulturella- och rekreationsvärden försvinner efter skogsbrukets kalhyggen.
Utställningen avspeglar hur människan i disharmoni med skogen utrotar arter och ekosystem men även hur det ser ut när människan lever i harmoni med naturen och nyttjar den på ett hållbart sätt.
Vernissage 3 oktober klockan 17.
Torsdag 3 oktober klockan 18 på naturum Fjärås Bräcka
Föreläsning: Den svenska skogens ekologiska tillstånd efter 70 år av kalhyggesskogsbruk
Skogsbiologen Sebastian Kirppu har i över två decennier arbetat för att bevara och skydda gammelskogen genom inventeringar, skogskurser och föreläsningar. Han har tilldelats SLU Artdatabankens naturvårdspris för sitt arbete med att värna skogen och dess biologiska värden.
Med avstamp från sin utställning, tar han pulsen på Sveriges skogar idag.
Lördag 5 oktober klockan 11-13 på naturum Fjärås Bräcka
Kaffeprovning och naturguidning
Inget smakar så gott som fika ute i naturen. Vi får besök av Tony Blom från Utmark Sverige, författare och naturguide. Tony håller i provsmakning av kaffe runt öppen eld med samtal om skogens mångfald av dofter, smaker och upplevelser.
Lördag 5 oktober klockan 17-18 på naturum Fjärås Bräcka
Föreläsning: Svenska naturlagar och allemansrätten
Tony Blom från Utmark Sverige berättar om vad som gäller i naturen. Är det lätt att göra allemansrätt? Det kan vara snårigt, men Tony hjälper oss reda ut begreppen och inspirerar oss att utforska friluftslivets möjligheter.
Söndag 6 oktober klockan 10-14 vid Äskhults bys parkering
Välkommen till en familjedag för alla åldrar! Testa att göra upp eld med tändstål, grilla pinnbröd, prova blåsrör, lär dig mer om Allemansrättsen eller lyssna på sagor i den mysiga kåtan.
Tisdag 8 oktober klockan 17.30 i Björkris
Guidning bland ekar och våtmarker i Skårbybergen
Vi går en promenad längs motionsslingan i Björkris under ledning av Kungsbackas kommunekolog John Borlid. Han pratar om skogen som finns där, varför den ser ut som den gör, hur den fungerar och vilka växter och djur kan man träffa på.
Samling vid utegymmet. Följ vägen upp på berget från parkeringen 200 m efter Skårbyskolan.
Onsdag 9 oktober klockan 18 i Biostaden Kungsbacka
Pratar träd, känner familjeband och tar hand om sina unga? Är detta för fantastiskt för att vara sant? Den tyske skogsförvaltaren Peter Wohlleben och forskaren Suzanne Simard (University of British Columbia, Kanada) har observerat och undersökt kommunikationen mellan träd i årtionden. Och deras upptäckter är häpnadsväckande.
I dokumentärfilmen presenterar de observationerna som tas upp i Peter Wohllebens bok, som stubben som hålls vid liv av sina närliggande träd, det gamla trädparet som tar hand om varandra och moderträden som ammar sina avkommor.
Eftersamtal om framtidsvision för det Halländska skogslandskapet: Per Angelstam är professor vid Institutt for skog- og utmarksfag, Högskolan i Innlandet i Norge och har tidigare varit professor vid Skogsmästarskolan, SLU.
Fri entré. Föranmäl dig här via länken.
Torsdag 10 oktober klockan 18 i kulturhuset Fyren
Biologisk mångfald – fascinerande och livsviktig!
Vad innebär biologisk mångfald och vad betyder den för planeten?
Om allt hänger ihop – vad är människans roll?
Jenny Klingberg, fil dr från Göteborgs botaniska trädgård och föreståndare för Gothenburg Global Biodiversity Centre vid Göteborgs universitet berättar om livets väv, artrikedom, ekosystemtjänster och hur och varför den biologiska mångfalden är viktig att värna om.
Snäckan, kulturhuset Fyren
Fredag 11 oktober klockan 11.30 på naturum Fjärås Bräcka
Workshop: Holkbygge - Insektshotell
Kom och bygg en insektsholk på naturum tillsammans med GoKungsbacka som hjälper stora som små att bygga en egen holk att ta med hem.
Naturvägledarna är med och berättar om vilka insekter som kan tänkas vilja bo i holken. Materialkostnad 40 kronor/holk. Vi kör så långt lagret räcker.
Lördag 12 oktober klockan 13 i Äskhults by
"Andris Fågelviskaren" har blivit känd för sitt naturengagemang samt sina färdigheter att kunna spåra djur och härma över 120 fågelläten.
Han har nyligen arbetat med Rewilding i Rumänien, där man återkapar vild natur för att stärka ekosystemen.
Han kommer till Äskhult och delar med sig av sina erfarenheter från Rumänien och berättar om hur vi kan göra likande projekt här i Sverige.
Söndag 13 oktober klockan 10 på naturum Fjärås Bräcka
Följ med ut bland soppar, kremlor och riskor på upptäcktsfärd på Bräckan tillsammans med vår naturvägledare. Vi undersöker mångfalden bland svampar, inte bara matsvamp. Turen tar cirka två timmar. Ta gärna med svampkorg och fika. Vi rekommenderar kläder efter väder och bra skor. Samling vid naturums entré.
Tisdag 15 oktober klockan 18 i kulturhuset Fyren
Skogens existentiella betydelse med David Thurfjell
Många sekulariserade svenskar ser skogen som besjälad. Skogen upplevs som en existentiell plats där man finner samhörighet med naturen, universum och sitt inre liv. Vad händer när vi hugger ner den?
David Thurfjell är professor i religionsvetenskap och författare till bland annat Granskogsfolk: hur naturen blev svenskarnas religion och En lockton i ödemarken.
Kulturtorget, kulturhuset Fyren
Onsdag 16 oktober klockan 18 i Biostaden Kungsbacka
I generationer har mänsklig påverkan tärt på landskapet kring Isabella och Charlies majestätiska gods. Men för 20 år sen bestämde de sig för att testa något nytt: att återförvilda naturen.
Dokumentärfilmen skildrar deras digra arbete för att låta naturen hela sig själv, med ett resultat som lyfter godset till sin forna glans.
Fri entré. Föranmäl dig här via länken.
Söndag 20 oktober klockan 12-15 på naturum Fjärås Bräcka
Workshop: Holkbygge - Fladdermusholk
Bygg en fladdermusholk tillsammans med GoKungsbacka som hjälper stora som små att bygga en egen holk att ta med hem.
Naturvägledarma är med och berättar om varför fladdermöss behöver holkar. Materialkostnad 40 kronor/holk. Vi kör så långt lagret räcker.
Söndag 20 oktober klockan 13-15 i Fors, Kungbacka
Häng med på en guidad vandring tillsammans med Naturskyddsföreningen i Forsbergen på temat Skogen som historiebok.
Måndag 21 oktober klockan 17 på naturum Fjärås Bräcka
Workshop: Naturens rättigheter
Om ett företag kan vara en juridisk person, varför skulle inte en urskog, flod eller berg kunna vara det?
Julia Engborg, Sensus studieförbund, håller i denna workshop där vi utforskar vad som händer när vi utgår från att naturen har ett egenvärde i sig själv. Hur förhåller jag mig till naturen om jag ser den som ett subjekt att skapa relation med snarare än ett objekt att nyttja? Är jag beredd att låta naturen ha en egen juridisk röst? Hur förändras mina beteenden och känslor när jag förstår att jag själv är en del av naturen?
Grundfrågan här blir vilken typ av demokrati vi vill odla – den som erkänner jordens rätt att finnas i sig självt eller den där människan överordnas allt levande?
Tisdag 22 oktober klockan 18 i kulturhuset Fyren
Föreläsning: En skog för alla?
Om demokrati, mänskliga rättigheter och naturens - och vårt ansvar i en tid då jorden har feber och livets väv är hotad.
Sven Svedulf berättar om varför vi alla har ett ansvar att skydda skogen och dess ovärderliga resurser.
Vi talar om och diskuterar hur skogen påverkar vårt klimat, bär upp den biologiska mångfalden och ger liv åt djur och växter, som vi alla är beroende av.
Hur kan FN:s mänskliga rättigheter, de globala målen och forskningen guida oss i debatten kring EU:s krav på skogsskydd, ett hållbart skogsbruk - och en skog för alla?
Kulturtorget, kulturhuset Fyren
Onsdag 23 oktober klockan 18 i Biostaden Kungsbacka
Call of the Forest: The Forgotten Wisdom of Trees
Den visionära forskaren Diana Beresford-Kroeger tar oss med på en resa till de uråldriga skogarna på norra halvklotet. Hon avslöjar den djupa kopplingen som finns mellan träd och människoliv samt de livsviktiga sätt som träd upprätthåller allt liv på vår planet.
Dokumentärfilmen har engelskt tal och engelsk text som stöd.
Fri entré. Föranmäl dig här via länken.
Torsdag 24 oktober klockan 18 i Äskhults by
Den halländska skogens kulturhistoria
Vi har närmast ett världsunikt arkiv med kulturhistoriska spår i våra skogar, särskilt i södra Sverige. Dessa arkeologiska miljöer är många gånger omfattande och mycket komplexa, med gravar och boplatser under mark. Skogsbrukets storskaliga metoder leder till skador och många åtalsanmälningar varje år.
Det finns kopplingar mellan den samhällshistoriska utvecklingen och skogens egen historia.
Pär Connelid berättar om skogens utveckling sedan förhistoria och visa hur människan har präglat den över tid.
Söndag 27 oktober klockan 10-13
Workshop: Bygg ett fiskgjusebo! vid Tjolöholms gård
Thomas Andersson är ornitologen som hållit den Halländska fiskgjusepopulationen under armarna genom att konstruera över 90 konstgjorda boplatser där den hotade rovfågeln kan häcka.
Var med och titta och hjälp till när Thomas bygger ett fiskgjusebo och hör honom berätta om fiskgjusen och hans arbete för att bevara den.
Fiskgjusen behöver gamla, plattkronade tallar i ostört läge för att kunna bygga bo och sådana träd har blivit en bristvara i landskapet. Men genom att göra förstärkningsåtgärder i ett halvdant boträd kan man göra det intressant.
Samling utanför maskinhallen vid Tjolöholms gård. Parkera på ytan till höger om maskinhallen.
Söndag 27 oktober klockan 13-15 i Särö
Häng med på en guidad vandring tillsammans Robin Karlsson från Naturskyddsföreningen i Särö Nordanskog. Samling på parkeringspatsen Särä Västerskog.
Höstlovsaktiviteter med skogstema
Det finns flera olika aktiviteter på temat skogen i Kungsbacka konsthall, Äskhults by och på naturum Fjärås Bräcka.
Med reservation för ändringar.
Datum och tid
- 13okt10.00
- 13okt13.00
- 15okt18.00
- 16okt18.00
- 20okt13.00
- 23okt18.00
- 24okt18.00
- 27okt13.00
Kontaktinformation
E-post info@kungsbacka.se
Telefon 0300-834000
Adress Borgmästaregatan 6
43423 Kungsbacka
Webbplats https://www.kungsbacka.se/