Streaming av föreningsaktivitet

Streaming av barn- och ungdomsidrott blir allt vanligare och vi behöver ha rutiner för att skydda barns integritet. Här förklarar vi begrepp och ger information vad föreningar behöver tänka på för att streaming ska vara trygg.

Streaming öppnar upp för att släktingar och vänner ska kunna följa matcher och uppträdanden på distans. Den nya möjligheten medför också ett ansvar att skydda barns integritet.

För att ge barn trygghet i sin förening är det viktigt att vi skapar säkra digitala miljöer. Läs därför på om samtycke, streaming, wild streaming och sharenting. Du som driver en förening där streaming förekommer kan också ladda ner vår affisch med viktiga råd. Sprid gärna affischen, skriv ut och sätt upp i lokaler där streaming förekommer.

Streaming

Med streaming menar vi överföring av video till mottagare över internet. Som regel är det direkt överföring, men riktlinjerna innefattar även publicering av material på internet i efterhand.

Samtycke

Barn ska alltid ha möjlighet att välja om de vill medverka på bild, film eller ljudupptagning. Vill de medverka ska de alltid ge sitt samtycke. Det är av yttersta vikt att samtycke ges innan bild eller film av barnet publiceras eller streamas i samband med idrottsevenemang.

Barn kan inte alltid förstå de långsiktiga konsekvenserna av att ge sitt samtycke. Det är därför extra viktigt att vårdnadshavare eller ansvariga vuxna pratar med barnet om vad samtycke innebär och ger information så att barnet kan ta ett eget beslut. På så sätt skapar vi medvetenhet och trygghet.

Riktlinjer för samtycke

  • Samtycke ska vara frivilligt. Ingen ska känna sig tvingad att ge sitt samtycke.
  • Samtycke ska vara specifikt. Samtycke ska ges för en specifik händelse eller publicering, inte generellt.
  • Samtycke ska vara informerat. Den som ger samtycke ska ha full förståelse för vad som publiceras och dess potentiella konsekvenser.
  • Samtycke ska vara otvetydigt. Samtycke ska vara klart och tydligt utan några tveksamheter.
  • Samtycke ska ges genom en aktiv handling som att fylla i en blankett eller genom ett digitalt godkännande. Föreningen väljer själv om man tar fram en blankett eller en digital lösning.
  • Samtycke ska vara dokumenterbart. Det ska finnas bevis på att samtycke har givits, exempelvis i form av skriftlig dokumentation.
  • Samtycke ska vara möjligt att återkalla. Den som gett sitt samtycke ska kunna återkalla det lika enkelt som det gavs.

Genom att följa dessa riktlinjer kan vi säkerställa att barns rättigheter och integritet respekteras på och utanför nätet.

Wild streaming

Wild streaming syftar på livesändningar av exempelvis matcher utan regler eller skyddsåtgärder som tar hänsyn till barnets integritet och säkerhet. Det sker ofta när föräldrar, tränare eller tredjepartsplattformar streamar utan att inhämta tillstånd eller följa rekommenderade riktlinjer. Detta kan innebära ökade risker för nätmobbning, missbruk av bilder eller oönskad uppmärksamhet online.

Sharenting

Sharenting innebär att föräldrar delar bilder eller information om sina barn på nätet. Barn har rätt att säga nej till att bilder eller information om dem publiceras. Det kan vara olagligt för föräldrar att dela sådant material utan barnets vilja. Samtycke kan alltid dras tillbaka, vilket innebär att även om ett barn först godkänner en bild får de ändra sig senare. Det är viktigt att prata med föräldrarna om vilken typ av innehåll som får delas.

Ansvar och vägledning

Föreningar behöver stöd i att hantera barns digitala närvaro. Tillsammans ser vi till att skapa trygghet och förståelse för den digitala världen.

Föreningars grundläggande mål är att barn och unga ska må bra, ha roligt och utvecklas, och för att detta ska vara möjligt krävs fokus på trygghet och inkludering. För många barn och unga fungerar föreningen som en trygg frizon där de kan vara sig själva och komma bort från svårigheter i hemmet eller skolan.

Den svenska idrottsrörelsen vilar på fyra hörnstenar: glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med, och rent spel. För att skapa en trygg föreningsmiljö är det viktigt att förebygga alla former av diskriminering, kränkningar och våld, både i den fysiska och digitala miljön.

Näthat, som omfattar kränkningar, hot, trakasserier och mobbning på nätet, kan ha lika stor eller större negativ effekt än fysisk mobbning. För att skydda barn och unga i föreningslivet måste alla vara medvetna om dessa risker och arbeta för att skapa en trygg och respektfull digital miljö i föreningarna.

Barns rättigheter på nätet och digitalt samhällsansvar

Genom att förstå barnens rättigheter enligt FN:s konvention om barnets rättigheter kan vi säkerställa barns välbefinnande och skydd även på nätet. Vi arbetar för att bygga ett samhälle där alla barn kan växa upp säkert i den digitala världen, med ett starkt fokus på deras rättigheter och säkerhet.

Använd vår affisch för att sprida informationen

Du som driver en förening där streaming förekommer kan ladda ner vår affisch med viktiga råd. Sprid gärna affischen, skriv ut och sätt upp i lokaler där streaming förekommer.

Ladda ner affisch Pdf, 1.6 MB.
Ladda ner vägledning Pdf, 149.9 kB.