- Startsida
- Uppleva och göra
- Kungsbackas historia
- Historiska personer
Historiska personer

Lär känna några av Kungsbackas fascinerande personligheter som inte bara satt sin prägel på vår kommun, utan även gjort avtryck i hela Sverige.
Greve Jakob Nielsen – nyckelperson för Hunehals borg
Jakob Nielsen var greve av norra Halland i slutet på 1200-talet och blev en viktig militärgestalt för Kungsbacka. År 1287 blev han anklagad för mordet på den danska kungen Erik Klipping, vilket gjorde honom fredlös och utanför lagens beskydd. Han flydde då till norra Halland och Hunehals eftersom det sannolikt fanns en gård eller befästning här, byggd av hans far eller kanske till och med farfar.
För att hitta en väg framåt allierade han sig med kungen av Norge. Med stöd från honom lät han bygga ut Hunehals borg och därefter byggde han även Varbergs fästning. Båda dessa borgar anlades på strategiskt viktiga platser vid älvmynningar. Här kunde handelsfartyg lastas om, det fanns marknadsplatser och stora vägar ledde inåt landet mot det svenska riket.
Det var en turbulent tid i norden i början på 1300-talet. Norra Halland var omväxlande under danskt, norskt och så småningom även svenskt herravälde. Hunehals borg och Varbergs fästning blev betydande politiska nav och strategiska baser för de fredlösa i deras kamp mot den danske kungen.
Beda Hallberg – Majblommans grundare
Beda Hallberg (född Andersson) föddes 1869 i Onsala. Hennes far reste till Amerika när hon var ett år och kom aldrig tillbaka. Trots att hennes mor var ensam om att försörja sina barn försökte hon alltid hjälpa de grannar som hade det sämre ställt. Bedas vilja och drivkraft för att hjälpa barn och unga i utsatta situationer föddes alltså tidigt.
1888 gifte sig Beda med Johan Edvard Hallberg och flyttade till Göteborg. Där engagerade hon sig i välgörenhet och 1907 skapade hon majblomman för att samla in pengar till tuberkulosbekämpning. Majblomman, en billig konstgjord blomma blev en omedelbar succé och en tradition varje år.
Genom åren har Majblomman gett ekonomiskt stöd till barn som av olika anledningar behöver det. Idag är det barnfattigdom som är Majblommans fokus och ekonomiskt stöd delas ut till barn som lever i ekonomisk utsatthet.
Beda blev internationellt känd och Majblomman spreds till flera länder. Hon fick många utmärkelser och 1938 en hederspension av riksdagen. Beda avled 1945 i Stockholm.
Sex år efter hennes död restes en minnessten över Beda på Presse gård i Onsala. 2004 blev hon framröstad till "tidernas hallänning."
Lasse i gatan - kaparen från Onsala
Lars Gathenhielm (född Andersson Gathe och känd som Lasse i Gatan), föddes 1689 på gården Gatan i Onsala. Han var son till sjökaptenen och redaren Anders Börjesson Gathe. När fadern gick bort tog Lars över rederirörelsen tillsammans med sin mor och bror. Redan vid 20 års ålder fick han en fullmakt av Karl XII att bedriva kaperiverksamhet från Göteborg och han blev med tiden Sveriges mest framgångsrika kapare.
Kapare var privatägda fartyg som hade kungens tillstånd att kapa fiendens fartyg och beslagta varor och vapen. Från början var det inte meningen att neutrala fartyg skulle påverkas men med tiden blev det vanligare. En kapare fungerade alltså som en slags licensierad pirat.
Lars och hans bror Christian Gathe adlades så småningom till "Gathenhielm" för sina insatser. Lars Gathenhielm blev mycket framgångsrik och ägde till slut över tjugo fartyg. Han gifte sig med Ingela Hammar från Onsala. När Lars tidigare hade frågat om Ingelas hand ska hennes far ha svarat: "Först när Onsala kyrka får två torn får du gifta dig med Ingela". Det kanske låter för bra för att vara sant men Lars finansierade faktiskt ett mindre torn på kyrkans kor. Paret gifte sig och är idag begravda i varsin magnifik marmorkista i Onsala kyrka.
Blanche Dickson – Tjolöholms slotts byggherre
Cecilia Blanche Charlotte Dickson föddes 1852 i Östergötland och var en svensk filantrop och byggherre. Hon växte upp på godset Kyleberg och hos släktingar i Skottland, vilket gav henne en internationell bakgrund som påverkade hennes liv.
Vid 22 års ålder gifte hon sig med sin kusin James Fredrik Dickson och året därpå föddes deras dotter Blanche Charlotte Eleonore Dickson. År 1892 köpte paret Tjolöholms slott. De beslutade att bygga om det i elisabetansk stil och utlyste en arkitekttävling för att hitta rätt person för jobbet. Lars Israel Wahlman vann med sitt förslag "Hobgoblin", inspirerat av den brittiska Arts and Crafts-rörelsens fokus på hantverk och naturmaterial.
James Fredrik Dickson gick hastigt bort kort tid efter att bygget startat, vilket gjorde Blanche till ensam byggherre. 1904 stod Tjolöholms slott färdigt, ett av de sista slottsbyggena i Sverige.
Blanche Dickson var inte bara en framstående byggherre utan också engagerad i sociala frågor. Hon förbättrade bland annat levnadsvillkoren för arbetarna på Tjolöholm genom att bygga en arbetarby.
År 1906 reste Blanche till Ceylon med sin syster Caroline för att besöka sina bröder som drev teplantage där. På hemresan insjuknade hon i dysenteri och dog strax innan sin 50-årsdag. Hon begravdes ute till havs i Indiska oceanen.
Brita Lena Andersson - Kungsbackagumman
Brita Lena Andersson, född 1824 i Fjärås, var en känd klok gumma som botade sjuka och blev känd som Kungsbackagumman. Hon började tidigt behandla sjukdomar som engelska sjukan, benbrott och benröta. Trots att hennes metoder ibland betraktades som kvacksalveri, hjälpte hon många där läkare misslyckades.
På sin gård i Hammerö tog hon emot cirka 20 patienter dagligen. Hon hade också en mottagning i Haga i Göteborg och korresponderade utöver detta med patienter över hela landet. Ett hundratal brev i veckan ska ha anlänt till henne.
Brita Lena Andersson praktiserade läkekonst i 60 år och blev mycket respekterad. Hon dog 23 oktober 1904, samma dag som det inträffade ett stort jordskalv i Halland. Det sägs att jorden skakade så kraftigt att kyrkklockorna i Kungsbacka började ringa av sig själv. Jorden skalv när kraften gick ur Kungsbackagumman
, sa man.
Än i dag lever minnet kvar av Britta Lena då en gata i Västra Hammerö har uppkallats efter henne, likaså området Britta Lena. Det finns även en skulptur av henne i brons utanför stadshuset i centrala Kungsbacka.