- Startsida
- Uppleva och göra
- Motion och friluftsliv
- Friluftsliv och motion
- Badplatser
- Badvattenprover
Badvattenprover
Vid fyra tillfällen varje sommar tar vi prover på badvattnet för att kontrollera bakteriehalten. 16 badplatser i kommunen kontrolleras, varav åtta är EU-badplatser. Resultatet redovisar vi här på sidan.
Badvattenkvaliteten kan förändras vid kraftigt regn
Det är bäst att undvika att bada direkt efter kraftiga regn. När det regnar mycket sköljs jord, skräp, föroreningar och djuravföring ut i våra sjöar, vattendrag och hav via dagvattenledningar, diken och rinnande vatten längs marken.
Provtagning av badvattnet under sommaren
Varje sommar kan du ta del av resultatet från den senaste provtagningen på badvattnet här på vår hemsida. Badsäsongen i Sverige styr under vilken period prover måste tas vid EU-badplatser.
Under sommaren 2024 mätte vi vattenkvaliteten följande datum:
- 11 juni
- 24 juni
- 15 juli
- 6 augusti
Badvattenproverna graderas i tre kategorier:
- tjänligt
- tjänligt med anmärkning
- otjänligt.
Skyltar finns vid varje badplats
På varje badplats ska det finnas en skylt om badplatsens status. Om ett badvattenprov visar på otjänligt badvatten sätter vi upp en tillfällig skylt där vi avråder från bad.
Klassificering
Varje år gör Havs och Vattenmyndigheten klassificeringar över alla större badplatser som visar vilken kvalitet det är på badvattnet. Betyget baseras på provtagningar från de senaste fyra åren.
Klassificeringarna graderas i fyra kategorier:
- dålig kvalitet
- tillfredställande kvalitet
- bra kvalitet
- utmärkt kvalitet.
Vad är ett EU-bad?
Som EU-bad räknas alla bad som har mer än 200 badande per dag i snitt. De lyder under EU direktivet med provtagning minst 3-4 gånger under badsäsongen. Kommunen undersöker antalet badande och anmäler alla sina EU-bad till Havs- och Vattenmyndigheten, som sammanställer och presenterar informationen.
Här kan du läsa mer om Badplatser och badvatten (Havs och vattenmyndigheten). Länk till annan webbplats.
Om algblomning
Undrar du om algblomning så har Havs- och vattenmyndigheten bra information på deras hemsida.
Algblomning (Havs och vattenmyndigheten) Länk till annan webbplats.
Förändringar i årets provtagning
Vi ser att fler badar i Lygnern och har beslutat att i år ta prover i Lygnern vid Bräckaviken. Naturum har fått allt fler besökare under sommaren och många besökare letar sig ned till badviken.
Vi ser att färre badar i Röda holme. Vår bedömning är att Röda holme inte har tillräckligt många badande och vi tar inte längre prover där. Det finns ingen parkering eller kollektivtrafik som bjuder in fler än boende i området till bad. Vi behöver prioritera bland badplatser för provtagning och har därför valt att sluta ta prov där.
Frågor och svar om klassificeringen av en badplats badvatten
Frågor och svar om resultatet från en provtagning
Frågor om provtagning sommaren 2024
Frågor och svar om djur
Frågor och svar om bräddningar och nödutsläpp
Fler frågor och svar kan du läsa om hos Havs- och vattenmyndigheten. Fakta om badvatten (havochvatten.se) Länk till annan webbplats.