Vanliga frågor om lekplatser i förändring

Vid utveckling av en lekplats från närområdeslekplats till områdeslekplats kan det vara motiverat att avveckla närliggande lekplatser. Här finns svar på vanliga frågor.

Varför ska vissa närlekplatser inte vara kvar?

En lekplats är en anläggning med höga skötselkrav och Kungsbacka kommun har beslutat om en åtgärdsplan för lekplatser för en femårsperiod fram till 2028. Vi ser över lekplatsernas geografiska placering och vill säkerställa en genomtänkt utveckling av lekområden när staden och samhället förändras. Vår inventering har visat att av kommunens nuvarande 25 närlekplatser har vissa potential att utvecklas till områdeslekplatser, vissa behöver rustas upp och vissa saknar strategiskt läge. Vi vill skapa mer innehållsrika områdeslekplatser och stadslekplatser. Vissa närlekplatser som ligger däremellan vill vi omvandla till andra typer av mötesplatser.

Åtgärdsplan för lekplatser 2023-2028.pdf Pdf, 21.5 MB.

Vilka lekplatser kommer att försvinna?

Det finns tre olika typer av lekplatser; stadslekplatser som fungerar som ett besöksmål, områdeslekplatser som är en lek- och mötesplats för ett större område och närlekplatser som exempelvis finns på gårdar i bostadsområden. Bland Kungsbackas över 30 lekplatser har vi identifierat ett fåtal närlekplatser som saknar strategiskt läge eller potential att utvecklas. På sikt ska närlekplatserna vid Gärdesvägen, Kaktusvägen, Kaprifolvägen, Tingbergsvägen, Lundegrens gata och Mor Ingegerds väg omvandlas till andra former av grönskande mötesplatser.

När ska närlekplatserna avvecklas?

Åtgärdsplanen för lekplatser gäller för en femårsperiod fram till år 2028. När det finns en upprustad områdeslekplats i närområdet kan det bli aktuellt med ett beslut som ger oss möjlighet att omvandla de berörda närlekplatserna till en annan form av parkmiljö med mötesfunktion. För lekplatserna Gärdesvägen, Kaktusvägen och Kaprifolvägen finns redan ett beslut som gör att vi kan påbörja processen.

Var ska barnen leka i stället?

I Kungsbacka kommun finns över 30 lekplatser och 12 parker. På lekplatskartan kan du se samtliga lekplatser och hitta din närmsta områdeslekplats eller stadslekplats.

Vad ska hända med platsen när lekplatsen försvinner?

Lekplatsen kommer att omvandlas till en annan form av grönskande mötesplats. Vi jobbar för att öka den biologiska mångfalden i Kungsbacka och blomsterängar, fjärilsrestauranger och insektshotell kommer att vara en del i förändringen. Det kommer att bli en naturskön plats att mötas eller vila på.

I omvandlingen av lekplatsen vid Kaprifolvägen kan du vara med och lämna förslag. Hur vill du att den nya platsen ska vara? Dela med dig av dina tankar och idéer till oss.

Kommer ni att bygga nya lekplatser någon annanstans?

I takt med att staden växer kommer det att tillkomma nya lekplatser. Vi ser över behovet av att anlägga nya lekplatser och arbetar också för att rusta upp, komplettera och bygga om befintliga lekplatser. Vi vill exempelvis tillföra fler lekfunktioner, bygga väderskydd, göra tillgänglighetsanpassningar och skapa trygga miljöer genom bättre belysning.

Vad gör ni med lekutrustningen från lekplatserna?

När vi monterar ner lekutrustningen granskar vi den och lagar och renoverar så mycket som möjligt. De redskap som går att återbruka kan vi använda för att sätta upp på andra lekplatser. Det som inte går att återanvända lämnar vi på återvinningsstationen.

Hur vet ni att en lekplats inte används?

Vår driftpersonal besöker varje lekplats en gång i veckan, och en gång i månaden gör vi omfattande kontroller av lekplatsens funktioner. Genom de besöken har vi en god uppfattning om, vilka lekplatser barn leker på och vilka som inte används.

Vad ska vi göra om vi vill behålla lekplatsen?

En lekplats behöver skötas och underhållas så att den är en säker och trevlig plats att leka och vistas på. Om det finns intresse att bevara en lekplats kan en förening ta över skötselansvaret. Vi kan hjälpa till med information hur ni bildar en förening och vilka årliga arbetsinsatser som ingår i ett skötselavtal med kommunen.

Vill du bevara en lekplats?