Lära för livet-priset

Kungsbacka kommuns Lära för livet-pris delas ut för att uppmärksamma betydelsefulla insatser inom utbildning för barn och elever.

Nämnderna för Förskola & Grundskola och Gymnasium & Arbetsmarknad utser varsin pristagare som får 10 000 kronor. Med priset vill vi uppmärksamma och belöna den eller de som gör betydelsefulla insatser inom förskoleverksamhet, grundskola, gymnasie- och vuxenutbildning. Syftet är att stimulera medarbetare till att fortsätta utveckla arbetssätt för att göra utbildningen för barn och elever i Kungsbacka ännu bättre.

Priset kan delas ut till arbetslag, grupper eller enskild person som arbetar inom förskola, grundskola, gymnasium eller vuxenutbildning. Den eller de som får priset kan använda prissumman till något inom det område som man arbetar i. Samma person eller arbetslag kan inte få priset nästkommande år.

Alla kan lämna förslag

Föräldrar, elever, övriga kommuninvånare och personal kan lämna förslag till mottagare av priset.

Nämnderna för Förskola & Grundskola och Gymnasium- & Arbetsmarknad bedömer och utvärderar de förslag som kommer in inom deras respektive ansvarsområden.

Förslaget till pristagare ska innehålla

Förutom namn på den eller de som du tycker ska få Lära för livet-priset vill vi att du:

Prisutdelning i kommunfullmäktige

Nämndernas Förskola & Grundskola och Gymnasium & Arbetsmarknad bedömer och utvärderar de förslag som kommer in. Priset delas ut i kommunfullmäktige under hösten.

Pristagare 2024

2024-års Lära för livet-pris gavs till två pedagoger på Annebergs förskola samt bibliotekarierna på Elof Lindälvs gymnasium och Aranäsgymnasiet.

Läsning som främjar lärande och välmående

Josefin Möller, Victoria Gabrielsson, Frida Udd och Nina Palm är bibliotekarier vid Elof Lindälvs gymnasium och Aranäsgymnasiet. De prisas för sitt arbete med satsningen Läsande skola:

"Med sitt läsfrämjande uppdrag i fokus har bibliotekarierna på gymnasiet dragit igång Läsande skola. Det innebär att de har möjliggjort att alla våra ettor på våra skolor kommer att få läsa 20 minuter varje dag under skoltid. Detta kommer främja både läsandet samt lärandet, men också välmåendet för våra elever."

Roligt lärande som ger en fin grund.

Malin Dementshuk och Sylvia Mellander-Ekman är pedagoger på Annebergs förskola och de nominerades av ett föräldrar som i sitt förslag bland annat lyfter hur pedagogerna lyssnar in barnens tankar, fångar upp utvecklingsnivåerna och utmanar barnen vidare vilket bidrar till att förskolan bli rolig och lärorik:

”Malin och Sylvia är extremt inlyssnande för barnens tankar och idéer, vilket gör lärandet för barnen både roligt och lärorikt. De har en tanke och idé men låter barnen vara med och styra intresset kring det aktuella tema de har. Våra barn kommer ofta hem och delger saker som de lärt sig på sina samlingar.

Vid hämtning delger de oss vad de gjort under dagen, man är alltid välkommen in för att ta del allt i den uppbyggda lärmiljön. Samverkan mellan förskolan och hemmet blir på så vis naturlig och lärandet för barnen kan fortsätta att utvecklas genom reflektioner hemma.

De fångar upp barnens utvecklingsnivåer och utmanar dem vidare. Ett arbete med matematik märktes tydligt här hemma. Barnen såg olika symmetriska mönster, former och siffror överallt. De började räkna lättare addition och subtraktion och intresset för siffror ökade mycket. I gruppen har de även flerspråkiga barn, vilket synliggjorts utav pedagogerna för detta har också smittat av sig till våra barn då de lärt sig räkna på bland annat engelska.

Det viktigaste och dyrbaraste för oss föräldrar är att vi ser att de lär barnen också bli goda medborgare, hur man ska ta hand om både natur, djur men också se sina medmänniskor! Malin och Sylvia lägger en så fin grund och lär barnen för livet!”

De sex personerna som fick 2024 års Lära för livet pris