Gymnasial lärlingsutbildning

Gymnasial lärlingsutbildning innebär att du har hälften av din studietid på en arbetsplats och den andra hälften av tiden i skolan. Utbildningen passar dig som vill få en yrkesutbildning samtidigt som du får ett brett kontaktnät ute i arbetslivet.

Så här arbetar vi

På Gymnasial lärlingsutbildning kan du välja mellan åtta olika program. Du väljer program utifrån vilket yrke du siktar på i framtiden.

Under din studietid varvas teoretiska kurser och ämnen i skolan med arbetsplatsförlagt lärande inom den bransch som du valt. Du kan även få grundläggande högskolebehörighet för att söka till högskolestudier.

Efter gymnasiet

Efter examen har du tillräckligt med kunskaper för att kunna arbete inom ditt yrke. Om du går på Bygg- och anläggningsprogrammet fortsätter du med din lärlingsutbildning på en arbetsplats för att få ett yrkesbevis.

Program

Barn och fritid

Barn- och fritidsprogrammet på lärlingsutbildningen passar dig som vill arbeta med människor och vill lära dig mer om ledarskap, kommunikation och hälsa. Du gör din praktik på en förskola, skola eller på en fritidsanläggning.

Bygg och anläggning

På Bygg- och anläggningsprogrammet får du kunskap om miljö, säkerhet och hållbart byggande. Du får lära dig att planera och skapa från idé till färdigt arbete. Utbildningen ger dig stora möjligheter till arbete efter examen.

Fordon och transport

På Fordons och transportprogrammet får du lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer. Fordon- och transportbranschen utvecklas hela tiden och ger dig många spännande utmaningar i arbetslivet.

Försäljning och service

På Försäljning och serviceprogrammet får du lära dig om för­säljning, marknadsföring, verbal och digital kommunikation, lager och logistik. Utbildningen passar dig som tycker om att arbeta med människor och är serviceinriktad. Du får även kun­skaper om service, ledarskap, företagande och entreprenörskap. Ung företagsamhet är en viktig del av utbildningen.

Hantverk

På Hantverksprogrammet kan du läsa inriktning florist. Här lär du dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Utbildningen passar dig som gillar ett kreativt serviceyrke med mycket kundkontakt. Entreprenörskap är en viktig del i utbildningen.

Hotell och turism

Hotell- och turismprogrammet ger dig en omväxlande utbildning inom hotell och turism. Utbildningen passar dig som är serviceinriktad och gillar mötet med människor. Du får en bred grundutbildning och möjlighet till jobb direkt efter gymnasiet. Efter studenten kan du exempelvis arbeta som hotellreceptionist, reseledare, konferensvärd, aktivitetsledare eller med evenemang.

Naturbruk

Naturbruksprogrammet är en bred utbildning där du får lära som skötsel av olika sorters djur. Utbildningen ger dig också kunskaper om hälsa, utfodring och praktisk kunskap om djurens miljöer. Programmet passar dig som vill arbeta på djursjukhus, kennel, zooaffär eller i en djurpark. Programmet har två inriktningar.

Inriktning hästhållning

Du kommer att få vara på en arbetsplats under minst halva tiden av din utbildning. Det kan till exempel vara på en ridskola eller i ett stall. Efter programmet kan du arbeta som hästskötare.

Inriktning djurvård

Du kommer att få vara på en arbetsplats under minst halva tiden av din utbildning. Det kan till exempel vara en zooaffär, 4H-gård, hundpensionat eller en djurpark. Efter programmet kan du arbeta som djurskötare.

Restaurang och livsmedel

Restaurang och livsmedelsprogrammet passar dig som vill jobba i restaurang eller bageri och gillar matlagning. Du får lära dig att laga rätter i olika typer av kök som varmkök, kallkök och storkök samt att baka i bageri och hantera dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.