Tidiga och samordnade aktiviteter för barn och unga

Tre barn tittar tillsammans på en läsplatta i ett klassrum.

En del barn och unga behöver hjälp för att må bättre och klara livets utmaningar. Kommunen och regionen jobbar tillsammans för att hjälpa de barn och unga som behöver stöd i ett så tidigt skede som möjligt.

I Kungsbacka kommun arbetar vi på flera sätt för att främja barn och ungas hälsa. Vi ser till hela barnet och hens livssituation och det kan ibland innebära stöd eller insatser från olika delar av kommunen och regionen.

För att förekomma exempelvis orosanmälningar, problematisk skolfrånvaro och allvarlig psykisk ohälsa finns det i Kungsbacka kommun en tydlig struktur för samverkan med Region Halland. Arbetet kallas Tidiga samordnade aktiviteter, TSA.

Tidiga samordnade aktiviteter

Arbetssättet Tidiga samordnade aktiviteter innebär att vi jobbar i team med olika yrkesroller och tillsammans initierar och samordnar insatser i ett tidigt skede. Det kan till exempel handla om att barnet får hjälp att göra saker på fritiden som gör att hens mående förbättras och på så sätt fungerar också skolan bättre. Ett annat exempel på aktivitet kan vara att föräldern under en tid får stöd i sitt föräldraskap.

Arbetssättet är en del av Skolverkets och Socialstyrelsens nationella uppdrag för att förbättra samarbetet mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Kungsbacka är en av de kommuner som arbetar på detta sätt enligt uppdraget.

Så här gör du

  • Aktiviteterna inom TSA vänder sig i första hand till barn, unga och familjer som inte redan har någon insats.
  • Alla som möter barn och unga och får en känsla av att något inte är riktigt bra kan ta initiativ till ett möte inom ramen för TSA.
  • Skicka ett mejl till tidiga.samordnade.insatser@kungsbacka.se där du beskriver ditt ärende och varför du känner oro. Tänk på att inte nämna namn eller andra personuppgifter i mejlet. I nästa steg kontaktar samordnaren dig för ett samtal om barnet, behovet av samverkan och nästa steg.
  • Om du varit med tidigare och inte har några frågor kan du gå direkt till e-tjänsten och boka in en mötestid. Samordnare kommer då att kontakta dig för en kort avstämning inför mötet. Tänk på att kontakta samordnare om du önskar att andra aktörer än TSA-teamet ska närvara vid mötet.
  • Inför ett TSA-möte pratar du med vårdnadshavare eftersom de behöver samtycka till att olika verksamheter delar information. Även barnet, beroende på ålder och mognad, ska lämna sina tankar kring dess situation och mående och eventuellt ge samtycke till mötet.
  • Vid mötet deltar inte barn och vårdnadshavare, utan det är ett professionsmöte.