Artikeln publicerades 15 december 2023

Kungsbacka tillsammansodling vinner årets hållbarhetspris

Hållbar odling, gemenskap och lära nytt genom varandra är några av de saker som driver Kungsbacka tillsammansodlings engagemang och ideella arbete. Under torsdagen tog de emot årets hållbarhetspris av kommunfullmäktige.

Kungsbacka kommun har utsett Kungsbacka tillsammansodling till vinnare av hållbarhetspriset 2023. Priset delas ut till en person, organisation eller företag som bidrar till att främja social, ekonomisk eller ekologisk hållbarhet i kommunen.

Sara Alpsten som är ordförande för föreningen säger att det är väldigt hedrande att bli tilldelad kommunens hållbarhetspris.

–Det här känns jätteroligt! Vi har hållbarhet i fokus med den här verksamheten och det är väldigt kul att bli uppmärksammad för det vi gör för Kungsbacka, säger Sara Alpsten.

Bild på Sara Alpsten som är föreningens ordförande

Föreningens ordförare Sara Alpsten är stolt över gruppens arbete och hållbarhetspriset som de har vunnit.

Odlar social samhörighet

Kungsbacka tillsammansodling är en ideell förening som startade 2021 med syftet att skapa en gemensam plats för stadsodling. Föreningen har 29 medlemmar med olika bakgrund och ålder, som odlar grönsaker, frukter, blommor och örter på en äng i centrala Kungsbacka.

–Vi har olika kunskap med oss in i odlingen och vi lär oss av varandra och genom praktisk övning. Vi vågar göra fel och lära oss av det. Ibland testar vi tre varianter samtidigt för att se vilken som fungerar bäst för lära till nästa gång, säger Sara Alpsten.

Föreningen har också ett socialt syfte, att skapa möten och dialog mellan olika personer och grupper i samhället.

–När man arbetar med något tillsamman tar det bort många barriärer. Man kommer varandra nära när man delar något. Vi blir starkare tillsammans, säger Sara Alpsten.

Personer som sitter runt utemöbler och fikar

Kungsbacka tillsammansodlings verksamhet handlar minst lika mycket om den sociala gemenskapen. (Foto: Kungsbacka tillsammansodling)

Framtidsplaner

Just nu handlar arbetet för Kungsbacka tillsammansodling om att skapa den fysiska platsen och att bygga verksamheten. I dag är de en ideell förening men det finns en vilja att växa till något större.

–Vi har stora planer, tankar och visioner. Det ska bli spännande att vara med och förverkliga det. Men det måste få lov att ta sin tid, vi har inte bråttom. Vi ska ha en bra balans mellan utveckling och rolig lärande där vi värnar om varandra, säger Sara Alpsten.

Juryns motivering

Juryn motiverade sitt val av Kungsbacka tillsammansodling med följande ord:

”Med en grön och välkomnande mötesplats i staden visar Kungsbacka tillsammansodling hur social och ekologisk hållbarhet kan gå hand i hand. Föreningen arbetar för att främja biologisk mångfald, bygga kunskap om hållbar odling och skapa social samhörighet. Kungsbacka tillsammansodling är ett inspirerande exempel på hur man kan bidra till ett hållbart Kungsbacka.”

Kungsbacka tillsammansodling får ett diplom och 10 000 kronor som prissumma.

Kort om Hållbarhetspriset

Med Hållbarhetspriset vill vi lyfta invånare, företagare eller föreningar som är engagerade inom hållbarhet. Hållbarhetsprisetet delas ut till någon eller några som uppfyller någon av de tre hållbarhetskategorierna: ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Årets nomineringsperioden pågick 16 oktober till 5 november 2023. Juryn som bestod av kommunstyrelsens arbetsutskott tog beslut om årets vinnare utifrån de nomineringar som kom in.